Cuketové karí

Cuketové karí

Autor receptu: jambi

Recept je skoro vegánsky, ale nepohrdnú ním ani ortodoxní mäsožravci ako ja. Ak chcete vegánsku verziu, nahraďte rybiu omáčku sójovkou a ikea cibuľka tiež neviem či je vegan. Množstvá korenín sú zadané len orientačne, tak ako to zhruba robím ja ale v tomto prípade sa nebojte zaexperimentovať a dochutiť si to podľa seba. Ak nemáte až tak vyvinutú toleranciu na štipľavé, použite žltú karí pastu a nepridávajte chilli.

4
porcie
15 minút
príprava
45 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Vopred pred samotnou prípravou si namočíme sušené huby shiitake aspoň na 3 hodiny, aby boli mäkké.
  2. Na kokosovom oleji na stredne silnom ohni osmažíme do sklovita na drobno nakrajanú cibuľu. Akonáhle je cibuľka osmažená, pridáme na drobno nakrájaný cesnak a zázvor. V tomto momente si treba dať pozor a stlmiť oheň na minimum, aby cesnak a zázvor nezhoreli. Od pridania cesnaku a zázvoru smažíme iba 1-2 minúty.
  3. Pridáme karí pastu, rímsku rascu, mleté čierne korenie, chilli (opatrne, pretože samotná pasta je celkom silná), kardamóm, mletý koriander, soľ (opäť podľa chuti) a rybiu omáčku. Túto zmes dusíme zhruba 3 minútky na slabom ohni.
  4. Do tejto zmesi pridáme na drobné kocky nakrájanú cuketu a nakrájané vopred namočené huby shiitake. Zároveň prihodíme aj 5ks limetových listov. Podusíme asi 10 minút na slabšom až kým cuketa a huby nezmäknú.
  5. Na konci varenia už pridáme len kokosové mlieko. A doladíme podla chuti limetovou šťavou, prípadne podla chuti vyšsie spomenutými koreninami a soľou (rímsku rascu už nepridávame, lebo by bola tvrdá).
  6. Čerstvé bylinky na posyp nakrájame a podla chuti pridáme do každej porcie spolu so smaženou cibuľkou a arašidmi.
  7. Podávame s varenou basmati ryžou alebo ryžovými rezancami.