Ovocný veterník
Ovocný veterník

Čučoriedkovo-tvarohový veterník

Matúš Reľovský
šéfcukrár hotela Lomnica**** v Tatranskej Lomnici, 20. júla 2017
Čučoriedkovo-tvarohový veterník
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
20
porcií
60 minút
príprava
20 minút
na 200 °C

Suroviny

Odpaľované cesto:
500 ml
200 g
 štipka
300 g
1/2 bal
7 ks
Plnka 1:
1 l
250 g
3 bal
250 g
100 ml
250 g
1 bal
Plnka 2:
1 l
250 g
3 bal
250 g
100 ml
250 g
1 bal
250 g
250 g
Poleva:
300 g
50 g




Postup

  1. 1

    Odpaľované cesto: Vodu, olej a soľ dáme variť. Keď zovrie, pridáme hladkú múku s práškom do pečiva a miešame, až kým nemáme žiadne hrudky múky a vareška sa nelepí na cesto. Cesto necháme trocha vychladnúť a do vlažného pridávame po jednom vajcia a zapracujeme ich do cesta. Z cesta striekame cukrárenským vrecúškom s ozdobnou rúrkou tvary klasického veterníka na vymastený plech. Pečieme pri 200 °C asi 20 minút. Po upečení necháme vychladnúť a veterníky rozkrojíme zúbkovaným nožom na polovicu, aby sme ich mohli naplniť.

  2. 2

    Plnka 1: 750 ml mlieka dáme variť s cukrom. Do zvyšnej tretiny mlieka primiešame Zlatý klas a vlejeme do vriaceho mlieka s cukrom. Uvaríme puding, ktorý posypeme vanilkovým cukrom, aby sa neurobila kožka, a necháme vychladnúť. Do vychladeného pudingu pridáme zmäknuté maslo, rum a vyšľaháme. Nakoniec pridáme jemný tvaroh. Plnku nastriekame cukrárenským vrecúškom na spodnú polovicu upečeného veterníka.

  3. 3

    Plnka 2: Postup je rovnaký ako pri prvej plnke. 750 ml mlieka dáme variť s cukrom. Do zvyšnej tretiny mlieka pridáme Zlatý klas a vlejeme do vriaceho mlieka s cukrom. Uvaríme puding, ktorý posypeme vanilkovým cukrom a necháme vychladnúť. Do vychladeného pudingu pridáme maslo, rum a vyšľaháme. Pridáme jemný tvaroh. Nakoniec pridáme vyšľahanú smotanu a roztlačené alebo rozmixované čučoriedky. Striekame cukrárenským vrecúškom na prvú plnku.

  4. 4

    Poleva: Tuk rozpustíme, pridáme posekanú čokoládu a miešame, kým sa čokoláda neroztopí. Polevou polejeme vrchné časti veterníkov, ktoré potom ukladáme na spodné časti, ktoré sme naplnili krémom.

Diskusia k receptu

luss44
musí byť výborný s ovocím, aj krásne vyzerá
haji
Ten je!! Přímo se směje a vybízí ke spapání!
evanaaa
Ach, jaj, dobrota! Už len naširoko otvoriť ústa a - mňam. Len pre mňa dosť prácne, ale veď to aj tak robiť nebudem, no kúsok by mi padol dobre.
1x micca
mojaradost
Vyzerá vynikajúco, hneď by som si dala:)) Za mňa dávam *****hviezdičiek:))
marienka44
Ja si recept uložím do KK, kvôli krému č. 2, použijem napr. do rolády.
aroooo
krása, mne by stačil len jeden krém bez šľahačky s ovocím....




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia