Karamelové veterníky
mesačník Varecha, 6. mája 2023
Foto: Kulinární studio MAFRA
porcií
príprava
na 200-170 °C
Suroviny
Cesto: | |
200 ml |
|
90 ml |
|
štipka |
|
160 g |
|
4 ks |
|
Vanilkový krém: | |
300 ml |
|
50 g |
|
80 g |
|
250 ml (40 %) |
|
1/2 ks |
|
Karamelový krém: | |
40 g |
|
400 ml (40 %) |
|
Poleva: | |
150 g |
|
1-2 PL |
|
Postup
-
1
Deň vopred pripravíme karamelový krém. Cukor vysypeme do panvice s hrubým dnom a rozpustíme, kým vznikne svetlohnedý karamel. Vmiešame doň horúcu smotanu a krátko za stáleho miešania prevaríme. Necháme úplne vychladnúť. Prelejeme do misy, zakryjeme fóliou a necháme v chladničke do druhého dňa.
- 2
Na vanilkový krém zmiešame mlieko s pudingovým práškom a za stáleho miešania povaríme asi 4 minúty. Potom pridáme cukor a dreň vyškrabanú z polovice vanilkového struku. Puding prikryjeme potravinovou fóliou tak, aby sa dotýkala povrchu, a necháme vychladnúť.
- 3
Vychladnutý pudingový základ vyšľaháme. Smotanu vyšľaháme dotuha a opatrne ju vmiešame do vyšľahaného pudingového základu. Hotový krém necháme do použitia v chladničke.
- 4
Pripravíme základné odpaľované cesto. Preložíme ho do cukrárskeho vrecka a na vymastený plech nastriekame kruhy s priemerom 11 cm. Plech vložíme do rúry vyhriatej na 200 °C a pečieme 20 minút. Potom rúru trochu pootvoríme, odvetráme ju tak. Teplotu znížime na 170 °C a ešte asi 5 minút dopekáme. Upečieme dozlatista a necháme vychladnúť. Vychladnuté korpusy na veterníky pozdĺžne rozrežeme zúbkovaným nožom. Na spodnú časť nastriekame vanilkový krém a dáme do chladničky stuhnúť.
- 5
Odležaný karamelový krém prešľaháme, preložíme do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou a nastriekame na vanilkový krém. Priklopíme vrchnou časťou korpusu a opäť necháme vychladnúť.
- 6
Na polevu vysypeme práškový cukor na panvicu s nepriľnavým dnom a necháme rozpustiť. Vmiešame rum, množstvo upravíme tak, aby vznikla hustá poleva. Polevou potrieme povrch vychladených veterníkov a opäť necháme stuhnúť v chlade.
Tiež veterníky:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu