Veterníky Windbeutel
Veterníky Windbeutel

Windbeutel - bavorské veterníky so šľahačkou a s ovocím

Jarmila Horváthová
mesačník Varecha, 16. júla 2023
Windbeutel - bavorské veterníky so šľahačkou a s ovocím
Foto: Shutterstock

Windbeutel (v preklade vrecko s vetrom) je obľúbený dezert v okolí bavorského Berchtesgadenu. Robí sa z odpaľovaného cesta a je podobný našim veterníkom. Zobraziť celý popisWindbeutel (v preklade vrecko s vetrom) je obľúbený dezert v okolí bavorského Berchtesgadenu. Robí sa z odpaľovaného cesta a je podobný našim veterníkom. Rozdiel je v plnke, ktorú tvorí veľa šľahačky a ovocia.

15 ks
porcií
15 minút
príprava
20 minút
na 210 °C

Suroviny

Odpaľované cesto:
125 ml
 štipka
2 ČL
50 g
150 g
1 štipka
4 ks
Plnka:
2 ks
1 bal.
3 PL
 (alebo iné ovocie)
Na posypanie:




Postup

  1. 1

    Odpaľované cesto: Mlieko, soľ, cukor a maslo zohrievame v hrnci, kým sa maslo nerozpustí. Do horúcej tekutiny naraz vsypeme múku. Miešame drevenou kuchynskou lyžicou alebo vareškou, kým sa na dne hrnca neobjaví tenká biela vrstva a nevytvorí sa veľká guľa cesta. Približne 1 minútu ešte miešame a potom odstavíme hrniec z ohňa a necháme cesto mierne vychladnúť.

  2. 2

    Vajcia rozšľaháme. Pomocou ručného mixéra postupne vmiešame časť vaječnej zmesi do vlažného cesta. Cesto by malo byť krémové, ale nikdy nie riedke. Nakoniec vmiešame prášok do pečiva.

  3. 3

    Plech vyložíme papierom na pečenie. Pomocou vrecúška s ozdobnou špičkou tvarujeme na plech kôpky cesta, pričom medzi nimi necháme dostatočné medzery.

  4. 4

    V rúre vyhriatej na 210 °C pečieme asi 20 minút. Počas tohto času neotvárame na rúre dvierka! Z hotových „vrecúšok“ odrežeme, kým sú ešte teplé, vrchné časti. Necháme vychladnúť.

  5. 5

    Plnka: Smotanu spolu s cukrom a stužovačom vyšľaháme dotuha. Pomocou cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou naplníme koláčiky vyšľahanou smotanou, ozdobíme jahodami alebo iným ovocím a prikryjeme vrchnými časťami. Poprášime cukrom a hneď podávame.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia