Cícerový šalát
Cícerový šalát

Cícerový šalát so zelenými olivami a s tuniakom fotorecept

sracz - fotkasracz, 15. decembra 2020
Cícerový šalát so zelenými olivami a s tuniakom (fotorecept)
Foto: sracz

Ak by som mal v krátkosti charakterizovať tento šalát, použil by som iba tri prirovnania: tradičná základná surovina v podaní cíceru (garbanzo beans), jednoduchá príprava a výborná chuť s voliteľnou zostavou surovín. Okrem olivového oleja, soli, čerstvo mletého korenia štyroch farieb, citrónovej šťavy, mladej cibuľky, cíceru a tuniaka som v minulosti použil aj tvrdšie Roma paradajky a segmenty čerstvého avokáda. V tomto recepte som použil červenú cibuľu, olivy, stonky zeleru a vajíčka na tvrdo.

6-8
porcií

Suroviny

2-3 ks rozotreté
3-4 PL
podľa chuti (alebo čierne korenie)
podľa chuti
podľa chuti
2-3 PL čerstvá
2-3 strúčiky
240-250 ml
411 g sterilizovaný
240-250 ml
12-15 ks väčšie
170 g (bez oleja)
3-4 ks
podľa potreby
podľa potreby

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Takto vyzeralo na začiatku.

    Cícerový šalát so zelenými olivami a s tuniakom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Začal som prípravou zálievky: Na dne pracovnej misy som kuchynskou „stierkou“ rozotrel 2 ančovičky (v konzerve tentoraz boli väčšie), prstami ich posypal troškou soli, čerstvo mletým čiernym korením (čMČK), zalial čerstvou citrónovou šťavou a extra panenským olovovým olejom (šalát nebudem tepelne upravovať), pridal pretlačený cesnak, kovovou „metličkou“ zmiešal a posypal asi mocca lyžičkou suchých feferónkových semienok.

    Cícerový šalát so zelenými olivami a s tuniakom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pomocou „mandolíny“ som „nacéčkoval“ hrnček stonkového zeleru, pokrájané lístočky zelerovej aj petržlenovej vňate použijem na ozdobenie šalátu pri servírovaní a

    Cícerový šalát so zelenými olivami a s tuniakom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    presypal ich na už pripravenú zálievku. Pridal odkvapkaný cícer (ak máte doma suchý, tak si ho láskavo večer pred prípravou šalátu uvarte a odložte aj s vývarom, ráno ho cez sitko necháte, prosím, odkvapkať).

    Cícerový šalát so zelenými olivami a s tuniakom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Teraz už avizovaná pokrájaná, opäť na „mandolíne“, červená cibuľa (veľkosť ¼ pásikov som nastavil podľa želania hlavného stolovníka, t. j. mojej krajšej veliacej ½-ovičky)

    Cícerový šalát so zelenými olivami a s tuniakom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    pokrájané veľké zelené olivy, ja som mal plnené kúskami cesnaku.

    Cícerový šalát so zelenými olivami a s tuniakom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    A teraz plátky tuniaka, ktoré som „roztentočkoval“ pomocou dvoch vidličiek, všetko jemne zľahka zmiešal a

    Cícerový šalát so zelenými olivami a s tuniakom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    na povrch porozkladal segmenty vajíčok uvarených na tvrdo.

    Cícerový šalát so zelenými olivami a s tuniakom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Aj tento variant studeného šalátu bez majonézy s cícerom a tuniakom mal výbornú chuť!

    Cícerový šalát so zelenými olivami a s tuniakom (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu


Jeden komentár
No,...kamarát môj, tuším si sa statočne prejavil, ak nie vybláznil. Naozaj to vyzerá perfektne a bude aj určite dobé. Ba čo, výborné. hlavne sa mi páčil výraz "t. j. mojej krajšej veliacej ½-ovičky". Aj moja polovička je šťastná, keď jej ja ako starý major niečo vykúzlim. No a nakoniec aj Tvoju kelofku od šraca ( polievku) varíme doma aj my. Chystal si založiť ´Celosvetovú asociáciu vyznávačov kelu in natura i v kuchyni´ a zároveň udeľovať tituly ´Laureát radu hlávkového kelu s vencom ružičkového´