Cícerový šalát

Cícerový šalát so zelenými olivami a s tuniakom (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Ak by som mal v krátkosti charakterizovať tento šalát, použil by som iba tri prirovnania: tradičná základná surovina v podaní cíceru (garbanzo beans), jednoduchá príprava a výborná chuť s voliteľnou zostavou surovín. Okrem olivového oleja, soli, čerstvo mletého korenia štyroch farieb, citrónovej šťavy, mladej cibuľky, cíceru a tuniaka som v minulosti použil aj tvrdšie Roma paradajky a segmenty čerstvého avokáda. V tomto recepte som použil červenú cibuľu, olivy, stonky zeleru a vajíčka na tvrdo.

6-8
porcií

Suroviny

Postup

  1. Takto vyzeralo na začiatku.
  2. Začal som prípravou zálievky: Na dne pracovnej misy som kuchynskou „stierkou“ rozotrel 2 ančovičky (v konzerve tentoraz boli väčšie), prstami ich posypal troškou soli, čerstvo mletým čiernym korením (čMČK), zalial čerstvou citrónovou šťavou a extra panenským olovovým olejom (šalát nebudem tepelne upravovať), pridal pretlačený cesnak, kovovou „metličkou“ zmiešal a posypal asi mocca lyžičkou suchých feferónkových semienok.
  3. Pomocou „mandolíny“ som „nacéčkoval“ hrnček stonkového zeleru, pokrájané lístočky zelerovej aj petržlenovej vňate použijem na ozdobenie šalátu pri servírovaní a
  4. presypal ich na už pripravenú zálievku. Pridal odkvapkaný cícer (ak máte doma suchý, tak si ho láskavo večer pred prípravou šalátu uvarte a odložte aj s vývarom, ráno ho cez sitko necháte, prosím, odkvapkať).
  5. Teraz už avizovaná pokrájaná, opäť na „mandolíne“, červená cibuľa (veľkosť ¼ pásikov som nastavil podľa želania hlavného stolovníka, t. j. mojej krajšej veliacej ½-ovičky)
  6. pokrájané veľké zelené olivy, ja som mal plnené kúskami cesnaku.
  7. A teraz plátky tuniaka, ktoré som „roztentočkoval“ pomocou dvoch vidličiek, všetko jemne zľahka zmiešal a
  8. na povrch porozkladal segmenty vajíčok uvarených na tvrdo.
  9. Aj tento variant studeného šalátu bez majonézy s cícerom a tuniakom mal výbornú chuť!