Chutné malé posúchy

mitzy - fotkamitzy, 4. mája 2017
Chutné malé posúchy
Foto: mitzy

Vďačný recept pre výletníkov :)

8
porcií
75 minút
príprava
20 minút
na 230 °C

Suroviny

170 g
330 g
21 g
300 ml vlažná
1 štipka
Na potretie:
8 PL
1 štipka
2-3 strúčiky
 štipka
 štipka
Bonus na posúch:
6 ks
1/2 ks
1 strúčik
1 plná hrsť
 štipka
 štipka
 štipka
 štipka
1 KL
 malá štipka
 podľa chuti (saturejka, šťaveľ, mäta)
Na vymazanie plechu:

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pripravíme si kysnuté cesto: V mise zmiešame vlažnú, skôr teplejšiu vodu s polovicou droždia. Pridáme postupne hladkú múku a špaldovú hladkú múku. Vypracujeme cesto: miesime rukou, naťahujeme. Vypracované cesto necháme vykysnúť na hodinu pod utierkou pri okne.

  2. 2

    Kým kysne cesto, pripravíme si v menšej miske olivový olej s pretlačeným cesnakom, soľou a sušenými bylinkami.

  3. 3

    Na panvičke pri chystáme bonus na posúchy: na olivovom oleji spolu s červenou paprikou popražíme najemno pokrájanú cibuľu a cesnak, slnečnicové semienka, pridáme rozštvrtené cherry paradajky (alebo jednu strapcovú veľkú), osolíme, trošku pocukríme a pridáme bylinky a čierne korenie. Premiešame, pár minút podusíme, odstavíme. Uvádzam dávku na osem posúchov, ja som si upiekla polovicu posúchov s paradajkami, polku len potreté olejom.

  4. 4

    Vykysnuté cesto po hodine krásne nakysne, vyberieme ho na pomúčenú dosku a rukami vyvaľkáme na valec. Nožíkom ho rozdelíme na 8 zhruba rovnakých častí. V rukách urobíme z každej časti guľu a z tej urobíme placku. Placky poukladáme na vymastený plech. Potrieme ich olejovou zmesou z misky a lyžičkou na ne naukladáme paradajkovú časť. Na to všetko ešte dáme natrhané bylinky podľa vlastnej chuti a zásoby. Ja som použila svoje balkónové: saturejku, šťavel a mätu. Pečieme vo vyhriatej rúre na 230 stupňoch Celzia 15-20 minút.

    Chutné malé posúchy - obrázok 4
  5. 5

    Keď posúchy vyberieme z rúry, pokvapkáme ich ešte olejom s prelisovaným cesnakom, ktorý nám ostal v miske. Nebojte sa, že by to bolo príliš cesnakové, je to veľmi dobré. Posúchy sú po upečení mäkkučké vo vnútri a chutia výborne. Ak nezjete hneď na jedno posedenie, uchovajte v sáčku, aby nestvrdli a vezmite na výlet. Prajem dobrú chuť! :)

    Chutné malé posúchy - obrázok 5

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Vydarili sa ti krásne.Dcére ulahodím,pretože je tam cesnak aj paradajky.Samozrejme si pochutíme aj my s manželom.Vďaka.5*
Určite najbližšie skúsim a aj s iným bonusom na niektoré posúchy, nech si závidia...
...len malá pripomienka k tomuto "Vypracované cesto necháme vykysnúť na hodinu pod utierkou pri okne"...pri okne ako kedy a či je pri ňom teplo...
...ja mám veľa rokov odskúšané takéto kysnutie cesta: misu s cestom prekryjem potravinárskou fóliou ale tak, aby pri kysnutí zostalo trochu priestoru na únik vzduchu z misy, na to dám utierku a dám misu na deku do fotelky a misu celú obalím dekou a dám cestu potrebnú dobu trochu radosti, nech sa teší, ako sa mu fajne v teplúčku kysne...
...tá fólia je dobrá na to, že ak sa náhodou cesto pri kysnutí viac rozparádi, alebo som zobral menšiu misu na dávku múky, lebo väčšia bola špinavá a nechcelo sa mi ju umývať, tak nezababre utierku a z fólie ho ľahko dostanem dole...cesto mi, v tejto mojej dekokyske, vždy kvalitne vykyslo a nepotrebujem žiadnu miskukysku...:-)
2x mitzy, zahra