Foto: mitzy
Vďačný recept pre výletníkov :)
porcií
príprava
na 230 °C
Suroviny
170 g |
|
330 g |
|
21 g |
|
300 ml vlažná |
|
1 štipka |
|
Na potretie: | |
8 PL |
|
1 štipka |
|
2-3 strúčiky |
|
štipka |
|
štipka |
|
Bonus na posúch: | |
6 ks |
|
1/2 ks |
|
1 strúčik |
|
1 plná hrsť |
|
štipka |
|
štipka |
|
štipka |
|
štipka |
|
1 KL |
|
malá štipka |
|
podľa chuti (saturejka, šťaveľ, mäta) |
|
Na vymazanie plechu: | |
|
Postup
-
1
Pripravíme si kysnuté cesto: V mise zmiešame vlažnú, skôr teplejšiu vodu s polovicou droždia. Pridáme postupne hladkú múku a špaldovú hladkú múku. Vypracujeme cesto: miesime rukou, naťahujeme. Vypracované cesto necháme vykysnúť na hodinu pod utierkou pri okne.
- 2
Kým kysne cesto, pripravíme si v menšej miske olivový olej s pretlačeným cesnakom, soľou a sušenými bylinkami.
- 3
Na panvičke pri chystáme bonus na posúchy: na olivovom oleji spolu s červenou paprikou popražíme najemno pokrájanú cibuľu a cesnak, slnečnicové semienka, pridáme rozštvrtené cherry paradajky (alebo jednu strapcovú veľkú), osolíme, trošku pocukríme a pridáme bylinky a čierne korenie. Premiešame, pár minút podusíme, odstavíme. Uvádzam dávku na osem posúchov, ja som si upiekla polovicu posúchov s paradajkami, polku len potreté olejom.
- 4
Vykysnuté cesto po hodine krásne nakysne, vyberieme ho na pomúčenú dosku a rukami vyvaľkáme na valec. Nožíkom ho rozdelíme na 8 zhruba rovnakých častí. V rukách urobíme z každej časti guľu a z tej urobíme placku. Placky poukladáme na vymastený plech. Potrieme ich olejovou zmesou z misky a lyžičkou na ne naukladáme paradajkovú časť. Na to všetko ešte dáme natrhané bylinky podľa vlastnej chuti a zásoby. Ja som použila svoje balkónové: saturejku, šťavel a mätu. Pečieme vo vyhriatej rúre na 230 stupňoch Celzia 15-20 minút.
- 5
Keď posúchy vyberieme z rúry, pokvapkáme ich ešte olejom s prelisovaným cesnakom, ktorý nám ostal v miske. Nebojte sa, že by to bolo príliš cesnakové, je to veľmi dobré. Posúchy sú po upečení mäkkučké vo vnútri a chutia výborne. Ak nezjete hneď na jedno posedenie, uchovajte v sáčku, aby nestvrdli a vezmite na výlet. Prajem dobrú chuť! :)
Tiež posúch:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
...len malá pripomienka k tomuto "Vypracované cesto necháme vykysnúť na hodinu pod utierkou pri okne"...pri okne ako kedy a či je pri ňom teplo...
...ja mám veľa rokov odskúšané takéto kysnutie cesta: misu s cestom prekryjem potravinárskou fóliou ale tak, aby pri kysnutí zostalo trochu priestoru na únik vzduchu z misy, na to dám utierku a dám misu na deku do fotelky a misu celú obalím dekou a dám cestu potrebnú dobu trochu radosti, nech sa teší, ako sa mu fajne v teplúčku kysne...
...tá fólia je dobrá na to, že ak sa náhodou cesto pri kysnutí viac rozparádi, alebo som zobral menšiu misu na dávku múky, lebo väčšia bola špinavá a nechcelo sa mi ju umývať, tak nezababre utierku a z fólie ho ľahko dostanem dole...cesto mi, v tejto mojej dekokyske, vždy kvalitne vykyslo a nepotrebujem žiadnu miskukysku...:-)
este som zabudla, ze saturejka je aj moja oblubena bylinka, davam ju skoro vsade, kde len trochu pasuje
Ach ja viem :,D ...ten pocit, keď sú posúchy bledšie ako tanier... nevadí, najbližšie ich nechám dlhšie v tom solárku..
Och, ďakujem veľmi Ti pekne mladá dáma :) Ako stará meštianka som polichotená, ako reálna žena si idem radšej tie ruky natrieť krémom :)
Ako reálna žena by si si mala uviesť v profile reálny vek, nie tu takto zbytočne balamutiť mladé dámy.
Ale recept je celkom dobrý, páči sa mi.
Ako reálna žena žijem so svojím vekom, ale nepotrebujem mať reálne meno, ani reálny vek na internetovom portáli o varení. V popise o mne by si sa dočítala i to, že to nie je môj vek, aj to, že sa ku tomu priznávam :) Nie je mojím cieľom balamutiť ľudí. @Evanaaa Varecha je v mojom prípade bez viny. Sama som si zvolila vek kvôli fotke, ktorú som si vybrala do profilu. Snáď kvôli takému vrtochu nebudem pranierovaná :)
Vek si pri registrácií udávajú samotní užívatelia. A každý tento údaj udáva podľa vlastného uváženia. Korigovať alebo overovať vek nie je v našej kompetencii.