Posúch

Chutné malé posúchy

Autor receptu: mitzy

Vďačný recept pre výletníkov :)

8
porcií
75 minút
príprava
20 minút
na 230 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si kysnuté cesto: V mise zmiešame vlažnú, skôr teplejšiu vodu s polovicou droždia. Pridáme postupne hladkú múku a špaldovú hladkú múku. Vypracujeme cesto: miesime rukou, naťahujeme. Vypracované cesto necháme vykysnúť na hodinu pod utierkou pri okne.
  2. Kým kysne cesto, pripravíme si v menšej miske olivový olej s pretlačeným cesnakom, soľou a sušenými bylinkami.
  3. Na panvičke pri chystáme bonus na posúchy: na olivovom oleji spolu s červenou paprikou popražíme najemno pokrájanú cibuľu a cesnak, slnečnicové semienka, pridáme rozštvrtené cherry paradajky (alebo jednu strapcovú veľkú), osolíme, trošku pocukríme a pridáme bylinky a čierne korenie. Premiešame, pár minút podusíme, odstavíme. Uvádzam dávku na osem posúchov, ja som si upiekla polovicu posúchov s paradajkami, polku len potreté olejom.
  4. Vykysnuté cesto po hodine krásne nakysne, vyberieme ho na pomúčenú dosku a rukami vyvaľkáme na valec. Nožíkom ho rozdelíme na 8 zhruba rovnakých častí. V rukách urobíme z každej časti guľu a z tej urobíme placku. Placky poukladáme na vymastený plech. Potrieme ich olejovou zmesou z misky a lyžičkou na ne naukladáme paradajkovú časť. Na to všetko ešte dáme natrhané bylinky podľa vlastnej chuti a zásoby. Ja som použila svoje balkónové: saturejku, šťavel a mätu. Pečieme vo vyhriatej rúre na 230 stupňoch Celzia 15-20 minút.
  5. Keď posúchy vyberieme z rúry, pokvapkáme ich ešte olejom s prelisovaným cesnakom, ktorý nám ostal v miske. Nebojte sa, že by to bolo príliš cesnakové, je to veľmi dobré. Posúchy sú po upečení mäkkučké vo vnútri a chutia výborne. Ak nezjete hneď na jedno posedenie, uchovajte v sáčku, aby nestvrdli a vezmite na výlet. Prajem dobrú chuť! :)