Chutná polievka z medvedieho cesnaku (fotorecept )
Foto: mariaklara
Recept som objavila v " Báječnej žene " . Je to jarná polievočka, ktorá prečistí organizmus. Má ju rád aj môj tri a pol Zobraziť celý popisRecept som objavila v " Báječnej žene " . Je to jarná polievočka, ktorá prečistí organizmus. Má ju rád aj môj tri a pol ročný vnúčik. Vlani na jar som si odložila zopár viazaničiek do mrazničky. No a už začína rásť, treba sa pripraviť na zber.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
100 ( asi 70 - 80 lístkov ) g |
|
2 - 3 ks stredne veľké |
|
3 - 4 PL |
|
1 ks stredne veľká |
|
1 l |
|
( alebo soľčanka ) dľa chuti |
|
2 - 3 ks |
|
kúsok |
|
|
|
150 - 200 ml ( na šľahanie ) |
|
1 - 2 ks na krutónky |
|
|
Postup
-
1
Pripravíme si:
-
2
Cibuľku pokrájame, speníme na oleji, pridáme pokrájaný medv. cesnak, pridáme zemiaky, pór, vodu a povaríme. Nesmieme zabudnúť na bobkový list a osoliť morskou soľou alebo soľčankou.
-
3
Všetko spolu povaríme, keď sú zemiaky mäkké, vyberieme bobkový list, lebo ten sa nerozmixuje a ponorným mixérom rozmixujeme.
-
4
Pridám smotanu, chvíľku povaríme. Pred podávaním môžeme nastrúhať trochu muškatového orieska.
-
5
Podávame s pochúťkovou smotanou a s krutónkami. ( Dobrú chuť ! )
Necelých 20 km od BB za obcou Moštenica smerom na "Moštenickú kyslú" (medokýš) rastie medvedí cesnak po oboch stranách potoka. Je ho tam toľko, že ho môžeš aj kosiť.