Chrbát z jeleňa s hruškovým čatní
šéfkuchár hotela Arcadia***** v Bratislave, 12. októbra 2017

Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
| 800 g |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Tekvicové pyré: | |
| 1 kg (alebo hokaido) |
|
| 130 g |
|
| 2 PL |
|
| 10 g |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Garniz: | |
| 12 g |
|
| 15 g |
|
| 6 g |
|
| 2 KL |
|
| 1 KL |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Hruškové čatní: | |
| 250 g |
|
| 35 g |
|
| 40 g |
|
| 25 g |
|
| 50 ml |
|
| 7 g |
|
| 15 g |
|
| 20 g |
|
Postup
-
1
Tekvicové pyré: Tekvicu na pyré očistíme, nakrájame na kocky, pokvapkáme olivovým olejom, osolíme a dáme na plech, zakryjeme alobalom a v rozpálenej rúre pečieme domäkka pri 180 °C, vyberieme, rozmixujeme na hladké pyré s pridaním masla. Hotové prepasírujeme a dochutíme soľou, korením, citrónovou šťavou a medom.
- 2
Očistený jelení chrbát sprudka opečieme na panvici zo všetkých strán. Osolíme, okoreníme a vložíme do rúry vyhriatej na 125 °C na 8–11 minút. Upečené vyberieme a necháme odpočinúť v alobale asi 5 minút.
- 3
Garniz: Na panvici opečieme orechy, ktoré sme uvarili v sladkej vode, pridáme zelené fazuľky a hrozno. Zastrekneme vínnym octom a javorovým sirupom a ochutíme soľou a korením.
- 4
Hruškové čatní: Hrušky nakrájame na malé kocky, šalotku očistíme, nakrájame najemno a pražíme na olivovom oleji. Pridáme prvú polovicu nakrájaných hrušiek, biele víno, citrónovú šťavu, trstinový cukor, soľ a všetko spolu zvaríme takmer domäkka. Pred koncom pridáme druhú časť hrušiek, lístočky čerstvého tymianu, odstavíme a dochutíme. Môžeme pridať trochu čerstvého nakrájaného čili.
Tiež jelení chrbát:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2








Diskusia k receptu