Jelení chrbát
Jelení chrbát

Chrbát z jeleňa s hruškovým čatní

Jaromír Štefanovič
šéfkuchár hotela Arcadia***** v Bratislave, 12. októbra 2017
Chrbát z jeleňa s hruškovým čatní
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
4
porcie
20 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Suroviny

800 g
Tekvicové pyré:
1 kg (alebo hokaido)
130 g
2 PL
10 g
Garniz:
12 g
15 g
6 g
2 KL
1 KL
Hruškové čatní:
250 g
35 g
40 g
25 g
50 ml
7 g
15 g
20 g




Postup

  1. 1

    Tekvicové pyré: Tekvicu na pyré očistíme, nakrájame na kocky, pokvapkáme olivovým olejom, osolíme a dáme na plech, zakryjeme alobalom a v rozpálenej rúre pečieme domäkka pri 180 °C, vyberieme, rozmixujeme na hladké pyré s pridaním masla. Hotové prepasírujeme a dochutíme soľou, korením, citrónovou šťavou a medom.

  2. 2

    Očistený jelení chrbát sprudka opečieme na panvici zo všetkých strán. Osolíme, okoreníme a vložíme do rúry vyhriatej na 125 °C na 8–11 minút. Upečené vyberieme a necháme odpočinúť v alobale asi 5 minút.

  3. 3

    Garniz: Na panvici opečieme orechy, ktoré sme uvarili v sladkej vode, pridáme zelené fazuľky a hrozno. Zastrekneme vínnym octom a javorovým sirupom a ochutíme soľou a korením.

  4. 4

    Hruškové čatní: Hrušky nakrájame na malé kocky, šalotku očistíme, nakrájame najemno a pražíme na olivovom oleji. Pridáme prvú polovicu nakrájaných hrušiek, biele víno, citrónovú šťavu, trstinový cukor, soľ a všetko spolu zvaríme takmer domäkka. Pred koncom pridáme druhú časť hrušiek, lístočky čerstvého tymianu, odstavíme a dochutíme. Môžeme pridať trochu čerstvého nakrájaného čili.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia