Jelení chrbát v závine so šípkovou omáčkou
Marián Čapák
šéfkuchár pivárne Astoria v Piešťanoch, 11. februára 2022
šéfkuchár pivárne Astoria v Piešťanoch, 11. februára 2022

Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
5
porcií
porcií
70 minút
príprava
príprava
Suroviny
1 kg |
|
150 g |
|
2 g drvené |
|
|
|
|
|
|
|
Cesto: | |
200 g |
|
1 ks |
|
10 g |
|
50 g |
|
2 g |
|
Šípková omáčka: | |
500 ml |
|
1 ks |
|
200 g |
|
20 g |
|
20 g |
|
|
|
|
|
Na potretie: | |
1 ks |
|
Postup
-
1
Cesto: Hladkú múku preosejeme, pridáme vajce, vodu, soľ, olej a vypracujeme cesto. Nemalo by sa lepiť. Cesto pomúčime, prikryjeme a necháme 1/4 hodiny odpočívať.
-
2
Jelení chrbát prudko opečieme na panvici s olejom, osolíme, okoreníme, pridáme drvené borievky a necháme vychladnúť.
-
3
V hrnci s horúcou osolenou vodou sparíme kelové listy. Do vychladnutých sparených kelových listov zabalíme jelení chrbát. Cesto rozvaľkáme a zavinieme doň jelení chrbát v kelových listoch. Závin potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme dozlatista.
-
4
Šípková omáčka: V hrnci rozpustíme maslo, opečieme na ňom nadrobno postrúhanú mrkvu, cukor a zalejeme červeným vínom. Víno necháme chvíľu vyvariť, rozmixujeme, pridáme šípkový džem a dochutíme soľou a korením.
Diskusia k receptu