Jelení chrbát
Jelení chrbát

Jelení chrbát so šípkovou omáčkou

Jana Štrbková
mesačník Varecha, 9. augusta 2022
Jelení chrbát so šípkovou omáčkou
Foto: Pravda - Robert Hüttner

Tento recept nám odtajnil šéfkuchár z exkluzívnej ponuky reštaurácie Hotela Kaštieľ Mojmírovce.

4
porcie
40 minút
príprava
10 minút
na 180 °C

Suroviny

800 g
1 PL
 (na potretie)
Šípková omáčka:
500 ml
200 g
Karamelizované orechy:
4 PL nasekané
4 PL
Príloha:
400 g
1 stonka (čerstvý)
1 PL




Postup

  1. 1

    Mäso prekrojíme na štyri rovnaké časti a na rozpálenom oleji ho sprudka opečieme zo všetkých strán. Podľa chuti osolíme a okoreníme čerstvo zomletým čiernym korením.

  2. 2

    Rúru vyhrejeme na 180 °C a mäso v nej pečieme 10 minút. Vyberieme a potrieme šípkovým džemom.

  3. 3

    Na šípkovú omáčku v panvici zredukujeme červené víno, pridáme šípkový džem a prevaríme. Dochutíme soľou, čiernym korením a pár kvapkami javorového sirupu.

  4. 4

    Karamelizované orechy: V hrnci skaramelizujeme kryštálový cukor, primiešame nasekané lieskovce. Vylejeme na papier na pečenie a necháme stuhnúť. Najemno nasekáme.

  5. 5

    Baby zemiaky uvaríme v šupke v osolenej vode, potom ich ošúpeme. Maslo zohrejeme, pridáme najemno nasekané lístky rozmarínu a zmesou polejeme zemiaky. Dochutíme soľou a čerstvo zomletým čiernym korením.

  6. 6

    Mäso posypeme nasekanými karamelizovanými lieskovcami a podávame s baby zemiakmi s rozmarínom a so šípkovou omáčkou.

Diskusia k receptu