Pečené buchty
Pečené buchty

Buchty so slivkovým lekvárom fotorecept

theflyingbaker - fotkatheflyingbaker, včera 07:41

Keď som priniesla do práce nanukové rezy, kolega podal sťažnosť, že dlho nebolo nič kysnuté, lebo on najradšej také... Tak sa snažím napraviť Zobraziť celý popisKeď som priniesla do práce nanukové rezy, kolega podal sťažnosť, že dlho nebolo nič kysnuté, lebo on najradšej také... Tak sa snažím napraviť túto krivdu :-D Inšpirovala ma @katarinalucanova alebo "cake.Katka", ktorá pridala recept na prekrásne buchty ako od babičky. Ďakujem, Katka, za podnet! Moje síce trochu popraskali, ale verím, že sa zjedia :-)
Zdroj: Recept na buchtičky ako od babičky od @katarinalucanova

30
porcií
80 minút
príprava
25 minút
na 180 °C

Suroviny

600 g
350 ml vlažné
1 kocka
4 PL
7 PL
 štipka
Na vymastenie plechu a potretie buchiet:
125 g
Náplň:
880 g



Postup

  1. 1

    Pripravíme si kvások - 100 ml vlažného mlieka, 1 ČL kryštálového cukru, 1 PL polohrubej múky, kocka droždia. Necháme 10 minút odpočívať.

    Buchty so slivkovým lekvárom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zvyšnú múku, olej, zvyšný cukor, soľ spolu zmiešame, pridáme kvások a zbytok mlieka. Miesime cesto cca 8 minút v robote, ručne nám to potrvá o trocha dlhšie. Cesto musí byť vláčne, musí sa odliepať od misky. Vymiesené cesto necháme cca 1 hodinku odpočívať. (Ak sa vám cesto stále lepí o misku, pridajte trošičku múky.)

    Buchty so slivkovým lekvárom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto rozvaľkáme, nakrájame na štvorce, naplníme lekvárom.

    Buchty so slivkovým lekvárom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Tip: Plnka môže byť podľa vašej chuti, maková, tvarohová, musí byť ale hustá, aby nevytiekla z buchiet.

  5. 5

    Naplnené buchty poukladáme na plech poriadne vymastený maslom, ukladáme tesne vedľa seba. Buchty potrieme poriadne maslom. Necháme podkysnúť ešte cca 10 minút.

    Buchty so slivkovým lekvárom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 °C cca 25 až 30 minút. Po upečení znova potrieme maslom.

    Buchty so slivkovým lekvárom (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

theflyingbaker
@haji (10.11.2025 15:21)

Ďakujem haji! Trošku veľa lekváru som do nich dala a popraskali niektoré. Ale povedala som si, že radšej nech sú kolegovia celí špinaví od lekváru okolo úst, ako by tie buchty mali byť suché. :-D