Bryndzový posúch fotorecept
Foto: evusik
Keď sme už prejedení rezňov, majonézového šalátu a rôznych sladkostí, dobre padne obyčajný bryndzový posúch. A kľudne ho upečte hoci aj na Silvestra.
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
300 g |
|
1/4 kocky |
|
100-150 ml |
|
1 ks |
|
1 ks (v šupke uvarený) |
|
1 PL |
|
|
|
Náplň: | |
250 g |
|
200 ml |
|
prerastená |
|
|
|
|
Postup
-
1
V 100 ml vlažného mlieka rozmiešame droždie a vylejeme ho do preosiatej múky. Pridáme masť, vajce, soľ a na jemno postrúhaný uvarený a vychladnutý väčší zemiak. Zamiesime cesto, ak je moc tuhé pridáme mlieko. Ak je moc lepivé, pridáme múku. Cesto prikryjeme a necháme hodinku odpočívať.
-
2
Najskôr si nakrájame na drobnejšie prerastenú slaninku a dáme ju vyškvariť. Odstavíme a necháme úplne vychladnúť. Bryndzu vymiešame s kyslou smotanou a pridáme vychladnutú vyškvarenú slaninku aj s masťou. Cibuľu očistíme, prekrojíme na polovicu a nakrájame na tenko.
-
3
Stredne veľký plech polejeme olejom, alebo potrieme masťou, rozotrieme rukami a takýmito naolejovanými rukami roztiahneme cesto na celý plech. Na cesto natrieme bryndzovú náplň, posypeme rascou a pokrájanou cibuľou.
-
4
Pečieme vo vyhriatej rúre na 230 °C asi 5 minút, potom znížime na 180 °C a pečieme ešte asi 15-20 minút.
-
5
U nás sa rozchytá rovno z plechu.
varecha.pravda.sk/recepty/bryndzovy-posuch-celozrnny-spal...
Ja tiež robím rôzne kombinácie múk a už to tak vnímam, že každý si urobí z takej múky akú preferuje.
Ja osobne koláče z čisto špaldovej múky nerobím, pretože pri prídu také pichľavé ale kombinujem tak že dám trochu špaldovej a zbytok hladkej alebo polohrubej, ale to mi príde také klamanie samej seba, akože som použila špaldovku. Oveľa radšej používam chlebovú múku, tá je dobrá aj na takéto posúchy.
Tvoj recept je pekný tiež si použila iba 1/3 špaldovej múky čiže nie je ani celozrnný ani špaldový je to taký mix a ja robievam tiež tak, pretože tak nám to chutí :-)
Špaldová hladká biela je na nerozoznanie od pšeničnej, vyskúšaj, uvidíš. Je aj špaldová hladká celozrnná a tá je "pichľavá". Tiež nenahrádzam hladkú celozrnnou aby to bolo zdravšie(?), dávam ju len tam, kde ju chcem naozaj mať.
Pozriem v obchode a vyskúšam, ale opatrne lebo ten môj špaldovku moc nechce :-) ale ako som už písala používam rôzne celozrnné múky a do chleba a rožkov pridávam aj ovsenné vločky, nám to tak chutí a mám pocit, že je to zdravšie. Ale z múkami experimentujem rada :-)
musím súhlasiť s tým šalátom a rezňom až nato, že u mňa 2 dni a dosť, ale taký posúch bryndzový alebo cesnakový alebo smotanový k pivku tiež nie je zlý... ja ich pečiem na každú oslavu :-)
krásne sa ti podaril :) teším sa, že si vyskúšala a hlavne, že chutil, vyzerá prekrásne
úplnou náhodou som ja dnes tiež robila posúch, len miesto bryndze som dala kyslú smotanu, ja takéto osúchy robím dosť často, dám to čo mám a vždy sa zje