Bezlepkový bryndzovník
	                                    Ak máte už sladkého napečeného dosť a máte chuť pre zmenu na niečo slané, poďte si upiecť mäkučký bryndzovník bez lepku 
podľa nášho receptu. Zobraziť celý popisAk máte už sladkého napečeného dosť a máte chuť pre zmenu na niečo slané, poďte si upiecť mäkučký bryndzovník bez lepku 
podľa nášho receptu.  Kysnuté cesto z našej bezgluténovej múky Promix Beta sa vám zaručene podarí. Plnku môžete zvoliť 
podľa vlastnej chuti, my sme pripravili bryndzovú a koláč sme posypali kôprom. Slovenská klasika - čo poviete, vyskúšate?					                                
					                                
Zdroj: www.novalim.sk	                                
porcie
príprava
na 180 °C
Suroviny
| Na cesto: | |
| 250 g | 
                                                             | 
                                                    
| 1/4 kocky (čerstvé) | 
                                                             | 
                                                    
| 1/2 ČL | 
                                                             | 
                                                    
| 250 ml | 
                                                             | 
                                                    
| štipka | 
                                                             | 
                                                    
| Na plnku: | |
| 250 g | 
                                                             | 
                                                    
| 80 g zmäknuté | 
                                                             | 
                                                    
| 4 PL | 
                                                             | 
                                                    
| 1 ks | 
                                                             | 
                                                    
| 1 ks | 
                                                             | 
                                                    
| podľa chuti | 
                                                             | 
                                                    
| Na posypanie: | |
| čerstvý nasekaný | 
                                                             | 
                                                    
| 
                                                             | 
                                                    |
Postup
- 
                                                    1
                                                    
Najprv si pripravíme kvások. Do hrnčeka nalejeme 50 ml mlieka, rozdrobíme droždie, pridáme cukor a necháme pracovať 10-15 minút na teplom mieste, kým vznikne kvások. Do veľkej misy preosejeme múku, pridáme štipku soli a kvások. Postupne prilievame aj zvyšok mlieka. Vymiesime nadýchané cesto (trvá to aj 10 minút), posypeme ho trochou múky a prikryjeme čistou utierkou. Necháme na teplom mieste kysnúť aspoň 45 minút.
- 2
 Medzitým si pripravíme plnku. Bryndzu vymiešame so zmäknutým maslom, smotanou a žĺtkom. Potom zapracujeme aj do tuha vyšľahané bielky. Ak treba, podľa chuti mierne osolíme.
- 3
 Potom cesto opäť trochu ručne premiesime a na pomúčenej doske rozvaľkáme do jedného veľkého alebo dvoch menších kruhov s hrúbkou asi 2 cm. Vyvaľkané cesto prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie a cesto vo vnútri kruhu jemne zatlačíme tak, aby nám vznikol priestor na plnku. Natrieme plnkou a necháme ešte 10 minút prikryté podkysnúť.
- 4
 Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 °C približne 15 - 20 minút do zlatista. Bryndzovník necháme mierne vychladnúť, posypeme čerstvým nasekaným kôprom a ozdobíme ešte aj kúskami bryndze.
Tiež bryndzový koláč:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
 - 2
 






 


Diskusia k receptu