Bryndzový posúch celozrnný špaldový

staja - fotkastaja, 5. februára 2014
Bryndzový posúch celozrnný špaldový
Foto: staja

Tento posúch pozná na Slovensku asi veľa ľudí. Je chutný čerstvý teplý, studený a výborný je prihriaty nasucho na pod pokrievkou na panvici, keď sa do chrumkava zapečie spodná časť. Pred nejakým časom som ho začala piecť s celozrnnou špaldovou múkou - ponúkam recept, lebo takýto som tu nenašla.

20 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
200 g
100 g
50 ml
0,5 ČL
200 ml
 do kvásku
20 g
Plnka:
300 g
150 - 200 ml
1 ks
 na vymastenie plechu

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Preosejeme múky, pridáme soľ, olej, nakysnutý kvások a mlieko podľa potreby, aby nám vzniklo vláčne cesto - skôr redšie. Prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste - ja ho zatváram do mierne vyhriatej rúry - cca 1-1,5 hod. vykysnúť. Dávam zvyčajne pomer múk 2:1, neskúšala som pridať viac celozrnnej, aby upečené cesto zostalo vzdušné a ľahké.

  2. 2

    Medzitým si pripravíme bryndzovú plnku: vidličkou rozmiešame bryndzu so smotanou, pridáme rozšľahané vajíčko a posekaný kôpor - kto má rád. Dávam vždy toľko bryndze, koľko je múky, aby bol posúch chutný. Fajnšmekeri si môžu na tuku do zlatista opražiť 2 - 3 cibule.

    Bryndzový posúch celozrnný špaldový - obrázok 2
  3. 3

    Vykysnuté cesto naolejovanými rukami roztiahnem po celom vymastenom plechu a pri krajoch ho troška dvihnem, aby nemohla plnka pri pečení stekať. Na cesto zľahka po celom obvode rozotriem plnku, posypem opraženou cibuľkou - my sme mali dnes len kôpor, ktorého mám veľa v mrazničke, nechám 10-15 min. podkysnúť. Potom zapnem rúru na 180°C - kým sa vyhreje, cesto ešte trochu kysne a pečiem 20 minút, kým nie sú okraje dozlatova. Pridávam ešte detail hotového, napriek tomu, že v ceste je 1/3 celozrnnej múky a žiadne vajce, cesto je s okami a vzdušné.

    Bryndzový posúch celozrnný špaldový - obrázok 3

Diskusia k receptu

10 komentárov k receptu
Ďakujem za pekné komenty a doporučujem vyskúšať. Je to ľahké a príjemné jedlo, dobre padne s pohárom acidka a pochutí aj k vínku.
Ak sa nenahneváš milá @Staja , vyskúšam tento tvoj úžasný posúch, za ktorý som musela dať 5* a putoval aj do mojej KK, s použitím kvásku. Páči sa mi. :)
Milá @Siisa , naopak, veľmi sa poteším, lebo obdivujem tvoju odvahu a chuť experimentovať. Zapísala som si aj recept na knedľu z kvásku a keď príde jej čas, určite ju vyskúšam :)
Ďakujem milá @Staja , mám o jeden kváskový recept viac. A zaujímavé, že každý ma naučí niečo navyše o kváskovom ceste, hlavne ako sa pri niektorých prísadách správa. Jasné, že som cesto musela upraviť, lebo kvások je veľký tvrdohlavec, ten sa ti len tak rýchlo nepoddá, ale nakoniec sa predsa len vzdal a cesto bolo neskutočné, ešte som pri kvásku takéto nikdy nemala. Takže ešte raz veľké ďakujem, že som si mohla na tvojom recepte robiť pokusy. Do plnky som si však podľa našej chuti musela pridať tvaroh, lebo až takú veľmi bryndzovú môj ocino nemusí. Ja aj samú bryndzu môžem. Pripájam aj foto.


@Siisa , teší má tvoj záujem, podaril sa ti krásny kúsok, je vidieť, že cesto je vzdušné aj s početnými dierkami, skrátka vydarené a určite posúch bol veľmi chutný. Možno by si potešila aj ostatných "kváskovačov", keby si svoj recept na posúchové cesto s kváskom zverejnila. Ja už mám v KK rubriku "Kváskové" aj vďaka tebe a ostatným experimentátorkám.
Milá @Staja , ďakujem ♥ robila som ho na menší plech a na druhý deň zostali tri kúsky, môj oco je strašný jedák, akurát neviem, kde sa to v ňom stráca. Veľmi mu chutil. Ale ani len netuší, že je to kváskové. Chystám sa aj toto pridať. Pekný deň ti želám :) ♥

Pridaj komentár k receptu: