Foto: staja
Tento posúch pozná na Slovensku asi veľa ľudí. Je chutný čerstvý teplý, studený a výborný je prihriaty nasucho na pod pokrievkou na panvici, keď Zobraziť celý popisTento posúch pozná na Slovensku asi veľa ľudí. Je chutný čerstvý teplý, studený a výborný je prihriaty nasucho na pod pokrievkou na panvici, keď sa do chrumkava zapečie spodná časť. Pred nejakým časom som ho začala piecť s celozrnnou špaldovou múkou - ponúkam recept, lebo takýto som tu nenašla.
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
200 g |
|
100 g |
|
50 ml |
|
0,5 ČL |
|
200 ml |
|
do kvásku |
|
20 g |
|
Plnka: | |
300 g |
|
150 - 200 ml |
|
1 ks |
|
|
|
na vymastenie plechu |
|
Postup
-
1
Preosejeme múky, pridáme soľ, olej, nakysnutý kvások a mlieko podľa potreby, aby nám vzniklo vláčne cesto - skôr redšie. Prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste - ja ho zatváram do mierne vyhriatej rúry - cca 1-1,5 hod. vykysnúť. Dávam zvyčajne pomer múk 2:1, neskúšala som pridať viac celozrnnej, aby upečené cesto zostalo vzdušné a ľahké.
- 2
Medzitým si pripravíme bryndzovú plnku: vidličkou rozmiešame bryndzu so smotanou, pridáme rozšľahané vajíčko a posekaný kôpor - kto má rád. Dávam vždy toľko bryndze, koľko je múky, aby bol posúch chutný. Fajnšmekeri si môžu na tuku do zlatista opražiť 2 - 3 cibule.
- 3
Vykysnuté cesto naolejovanými rukami roztiahnem po celom vymastenom plechu a pri krajoch ho troška dvihnem, aby nemohla plnka pri pečení stekať. Na cesto zľahka po celom obvode rozotriem plnku, posypem opraženou cibuľkou - my sme mali dnes len kôpor, ktorého mám veľa v mrazničke, nechám 10-15 min. podkysnúť. Potom zapnem rúru na 180°C - kým sa vyhreje, cesto ešte trochu kysne a pečiem 20 minút, kým nie sú okraje dozlatova. Pridávam ešte detail hotového, napriek tomu, že v ceste je 1/3 celozrnnej múky a žiadne vajce, cesto je s okami a vzdušné.
- 2
Diskusia k receptu