Bruschetta s grilovaným steakom, oštiepkom a restovanými hubami

Vojto Artz
prezident Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov a šéfkuchár, 25. apríla 2021
Bruschetta s grilovaným steakom, oštiepkom a restovanými hubami
Foto: Dušan Křístek
5
porcií
40 minút
príprava

Suroviny

3 ks (600 g)
40 ml
z 1/2 citróna
2 vetvičky (čerstvý)
20 g (do zmesi na potretie steakov)
80 g
250 g (alebo huby shimeji)
15 g (do hubovej zmesi)
40 ml
370 g
50 g
5 krajcov
125 g




Postup

  1. 1

    Steaky necháme na tanieri pár minút „vydýchať“ a zahriať pred úpravou na izbovú teplotu. Zmiešame olivový olej, citrónovú šťavu, nasekaný rozmarín, prelisovaný cesnak a korenie. Túto zmes neskôr použijeme na ugrilované steaky.

  2. 2

    Šampiňóny a cibuľu nakrájame na tenké plátky. Na troške oleja restujeme cibuľu a šampiňóny (každé samostatne), až začnú karamelizovať. Potom ich zmiešame a ochutíme podrveným cesnakom, balzamikovým octom, soľou a korením. Odstavíme.

  3. 3

    Steaky opekáme na rozpálenej panvici s hrubším dnom alebo na rozpálenom grile z oboch strán na požadovaný stupeň prepečenia (medium). Ochutíme pripravenou zmesou (olivový olej, citrónová šťava, rozmarín, cesnak), osolíme, okoreníme a pred krájaním necháme zakryté odpočívať aspoň 10 minút.

  4. 4

    Oštiepok nakrájame na plátky a veľmi sprudka ugrilujeme. Chlieb potrieme maslom alebo pokvapkáme olivovým olejom a opečieme na grile z oboch strán. Mikrobylinky, šalátové listy natrháme a ochutíme olivovým olejom a citrónovou šťavou.

  5. 5

    Na chlieb dáme grilovaný syr, na plátky nakrájaný grilovaný steak, restované šampiňóny s balzamikom a restovanou cibuľou a nakoniec šalát. Ihneď podávame.

Diskusia k receptu

kvakac
Takto naložené chleby mám rad, že musím hubu otvárať až tak, že mi kútiky huby praskajú.
1x kimlo