Brokolicová polievka
Brokolicová polievka

Brokolicová polievka s cesnakovými krutónmi bez lepku

novalim - fotkanovalim, 13. januára 2021. Komerčný recept.
Brokolicová polievka s cesnakovými krutónmi bez lepku
Foto: novalim

Poďme si dnes spolu uvariť polievku. Brokolicová polievka dobre padne, zahreje, zasýti a bude príjemnou zmenou v jedálničku po všetkých tých sviatočných dobrotách. Zobraziť celý popisPoďme si dnes spolu uvariť polievku. Brokolicová polievka dobre padne, zahreje, zasýti a bude príjemnou zmenou v jedálničku po všetkých tých sviatočných dobrotách. Nič proti koláčikom, šalátom a vysmážaným mäsám, ale to už máme za sebou a asi sa nám všetkým žiada trochu odľahčenia. A práve táto brokolicová polievka nám v tom môže pomôcť.
Zdroj: https://novalim.net/brokolicova-polievka-cesnakovymi-krutonmi-bez-lepku/

4
porcie
10 minút
príprava
15 minút
na 190 °C

Suroviny

1 ks
2 ks
3 strúčiky
1 l
na ozdobu
Na krutóny:
1 bal.
1 strúčik




Postup

  1. 1

    Brokolicu umyjeme a nakrájame na malé ružičky, zemiaky očistíme a nakrájame na malé kocky. Na rozpálenom olivovom oleji orestujeme na plátky nakrájaný cesnak, pridáme brokolicu so zemiakmi a dve minútky restujeme.

  2. 2

    Zalejeme vývarom, prípadne prilejeme ešte trochu vody, aby bola zelenina zaliata povrch. Osolíme a okoreníme, a keď vývar zovrie, povaríme asi 15 minút na menšom plameni.

  3. 3

    Po dovarení polievku rozmixujeme ponorným mixérom a ochutíme štipkou mletého muškátového orecha.

  4. 4

    Pripravíme si krutóny. Chlieb Linsi nakrájame na malé kocky. V miske zmiešame olivový olej, prelisovaný cesnak a trocha soli. Pridáme chlieb a premiešame so zmesou. Rozložíme na plech a pečieme v rúre na 190 °C asi 10 minút.

  5. 5

    Rozmixovanú polievku podávame posypanú parmezánovými hoblinami, s krutónmi a ozdobenú petržlenovou vňaťou.

Diskusia k receptu

evanaaa
Brokolicovú mám rada, párkrát som ju aj robila, len neviem, prečo sa do nej musí dať zemiak, všimla som si tak viacero receptov. Ak má vyniknúť chuť brokolice, netreba už nič pridávať do polievky okrem samotnej brokolice.
viera1
@evanaaa (13.1.2021 19:00)

Žiadny zemiak tam ísť nemusí.Na kvalitnú krémovú polievku stačí spracovať celú brokolicu,vrátane hlúbov.Ja si v obchode vyberám brokolicu,kde sú dva kusy,hlúby po očistení pokrájam na štvrtky,ponechám vcelku stredovú ružicu a dám na cibuľový základ orestovať.Zalejem vývarom (ak nemám,tak len vodou),pridám KL soli a prekrojený cesnak a štipku MČK,po cca 15 min. ružicu vyberiem,polievku odstavím,rozmixujem,pridám ešte prelisovaný cesnak a vrátim späť ružicu rozobratú na drobno.Už nevarím.Na tanieri kvapnem pár kvapiek oleja a polievka je bez múky,smotany krásne krémová.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia