Brioche Chinoise
Brioche Chinoise

Brioche Chinoise fotorecept

violeta - fotkavioleta, 19. marca 2017
Brioche Chinoise (fotorecept)
Foto: violeta

Takto kvalitné cesto sa mi doteraz ešte nepodarilo, preto si ho musím uložiť ;) Na Brioche Chinoise stačí 1/2 cesta!

14
porcií
25 minút
na 175 °C

Suroviny

Cesto:
500 g
300 g
1/2 ČL
2 ČL
42 g
4 PL
100 g
450 ml
3 ks
Plnka:
3 ks
50 g
30/50 g
300/500 ml
 (mandle) opečené sekané
Ostatné:
 (netreba)




Postup

  1. 1

    Pripravila som si kysnuté cesto. Zmiešala som múky, soľ a prášok do pečiva, spravila som uprostred jamku, namrvila droždie a posypala cukrom. Priliala som zohriate mlieko a maslo, pridala vaječné bielka (môžu byť aj 2 celé vajcia, mne zostali bielka z krému). Cesto som nechala prikryté kysnúť, mala som droždie VIVO, je výborné. Z polovice som spravila ovocný koláč, cesto bolo ľahučké a nadýchané.

  2. 2

    Druhú polovicu cesta som rozvaľkala na obdĺžnik a nechala chvíľu prikryté oddýchnuť. Potrela som ho plnkou a posypala čokoládovými vločkami, orechami a prepláchnutými hrozienkami. Vrchný okraj cesta som nechala čistý, potrela som ho vodou, aby sa mi roláda pekne spojila. Plnka sa môže obmieňať. Cesto som zvynula a pokrájala na 4 - 5 cm roládky. Ukladala som ich na maslom vytretú zapekaciu misku s rozmermi 34 x 24 x 5 cm. Okraje roládok som potrela olejom, aby sa po upečení dali pekne oddeliť. Zapekaciu misku som položila na drevenú dosku, do vypnutej rúry, ktorú som predtým vyhriala na 50 °C. Brioche Chinoise som nechala podkysnúť 30 minút, takto krásne narástli ;) Pred pečením sa môžu potrieť rozšľahaným vajíčkom, ja som nepotierala a boli pekné.

    Brioche Chinoise (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Plnka: Žĺtka s cukrom som vymiešala do peny, primiešala som hladkú múku a zaliala horúcim mliekom. Za stáleho miešania som uvarila krém, ktorý som nechala vychladnúť. Pri chladnutí ho tiež treba premiešavať. Ja som robila krém z 300 ml mlieka, kľudne spravte aj z 500 ml.

    Brioche Chinoise (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Brioche Chinoise som piekla 25 minút v teplovzdušnej rúre vyhriatej na 175 °C. Po vytiahnutí som ich potrela javorovým sirupom, to im dodalo pekný lesk. Na druhý deň ich treba len zohriať a budú ako čerstvé. Ak máte chuť, vyskúšajte ;)

    Brioche Chinoise (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
U viac receptov som si všimla, že do kysnutého cesta pridávate aj kypriaci prášok do pečiva. Aký to má význam ?
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
@Violeta myslela som v predošlom komentári nie tvoje recepty, ale všeobecne aj ostatných varecháčov.
sovka62
Vyzerajú prudko jedlé, ukladám a vyskúšam.
Aj ja dávam do kysnutého cesta prášok do pečiva, cesto je oveľa kyprejšie. Kto vyskúša, uverí.
violeta
@Dr ja som doteraz prášok do pečiva nepridávala, vyskúšala som podľa receptu, ktorý som našla na nete...mám ten s vínnym kameňom. Neviem či je to práškom do pečiva, droždím, alebo bielkami, ale toto cesto je naozaj iné, ako tie ktoré som robila doteraz. Je nadýchané a ľahké, veď niekedy vyskúšaj :)
Ďakujem za dôveru @sovka62 :)
alina598
@Violeta (19.3.2017 19:45) Skvelý recept, dobre vyzerá a nepochybne aj chutí výborne:-)určite vyskúšam a ďakujem, pridávam 5*
bubaya
Takéto podobné si kupujem v Rakúsku, sú hriešne dobré a dosť drahé, ale stoja za to. Musím vyskúšať, vyzerajú božsky.
marika9
Ja som tiež začala asi pred 2 rokmi pridávať prdopeč. Naučila ma to jedna kuchárka zo škôlky, ale dlho som odolávala. Teraz to ľutujem, lebo to cesto je neuveriteľné.
mitzy
No mňam! Uložené a skúsim to aj ja. Vyzerá to neodolateľne dobre 5*
afataga
vyzeraju super, ja nedavam prdopec, ale obycajnu sodu bikarbonu, na 1/2 kg cesta 1 KL, to som odkukala od @sovky , ja len neviem, preco sa do plnky dava muka, viem, ze je viac takych rcp, ale akosi mi to do plnky nepasuje, robila som cosi podobne, plnka bol len husty puding a kusky cokolady a bolo to vyborne, ta muka ma nejaku funkciu?
violeta
Ďakujem Vám, milé varecháčky, za vaše pekné slová :)
@afataga ja som tiež vlastne použila sódu bikarbónu, lebo ten bezfosfátový prášok do pečiva ju obsahuje + vínny kameň. Plnka je Crème Pâtissière a doňho ide múka alebo aj kukuričná múka a slúži na to, aby sa nesekli žĺtka v horúcom mlieku, myslím, že by sa tam mohol dať aj kukuričný škrob, neskúšala som...
danda3
No teda, Deniska, jeden kúsok poprosím zabaliť a poslať, nádhera.
zuzanka1367
Napečené podľa Teba , na cesto som použila 450 g hladkej a 150 hrubej múky, krém som robila zo 4 dcl mlieka a 40 g múky, stačilo bohate... mám ich také XXL, ale to vôbec nevadí. Ten varený žĺtkový krém s múkou mi chutí viac ako pudingový. Ďakujem pekne za recept.


violeta
Ďakujem @zuzanka 1367 za krásne fotky, som veľmi rada, že sa Ti "briošky" tak vydarili, dúfam, že vám aj chutili ;) Pekný víkend!