Brioche Chinoise fotorecept
Foto: violeta
Takto kvalitné cesto sa mi doteraz ešte nepodarilo, preto si ho musím uložiť ;) Na Brioche Chinoise stačí 1/2 cesta!
porcií
na 175 °C
Suroviny
Cesto: | |
500 g |
|
300 g |
|
1/2 ČL |
|
2 ČL |
|
42 g |
|
4 PL |
|
100 g |
|
450 ml |
|
3 ks |
|
Plnka: | |
3 ks |
|
50 g |
|
30/50 g |
|
300/500 ml |
|
|
|
(mandle) opečené sekané |
|
|
|
Ostatné: | |
|
|
|
|
|
|
(netreba) |
|
Postup
-
1
Pripravila som si kysnuté cesto. Zmiešala som múky, soľ a prášok do pečiva, spravila som uprostred jamku, namrvila droždie a posypala cukrom. Priliala som zohriate mlieko a maslo, pridala vaječné bielka (môžu byť aj 2 celé vajcia, mne zostali bielka z krému). Cesto som nechala prikryté kysnúť, mala som droždie VIVO, je výborné. Z polovice som spravila ovocný koláč, cesto bolo ľahučké a nadýchané.
- 2
Druhú polovicu cesta som rozvaľkala na obdĺžnik a nechala chvíľu prikryté oddýchnuť. Potrela som ho plnkou a posypala čokoládovými vločkami, orechami a prepláchnutými hrozienkami. Vrchný okraj cesta som nechala čistý, potrela som ho vodou, aby sa mi roláda pekne spojila. Plnka sa môže obmieňať. Cesto som zvynula a pokrájala na 4 - 5 cm roládky. Ukladala som ich na maslom vytretú zapekaciu misku s rozmermi 34 x 24 x 5 cm. Okraje roládok som potrela olejom, aby sa po upečení dali pekne oddeliť. Zapekaciu misku som položila na drevenú dosku, do vypnutej rúry, ktorú som predtým vyhriala na 50 °C. Brioche Chinoise som nechala podkysnúť 30 minút, takto krásne narástli ;) Pred pečením sa môžu potrieť rozšľahaným vajíčkom, ja som nepotierala a boli pekné.
- 3
Plnka: Žĺtka s cukrom som vymiešala do peny, primiešala som hladkú múku a zaliala horúcim mliekom. Za stáleho miešania som uvarila krém, ktorý som nechala vychladnúť. Pri chladnutí ho tiež treba premiešavať. Ja som robila krém z 300 ml mlieka, kľudne spravte aj z 500 ml.
- 4
Brioche Chinoise som piekla 25 minút v teplovzdušnej rúre vyhriatej na 175 °C. Po vytiahnutí som ich potrela javorovým sirupom, to im dodalo pekný lesk. Na druhý deň ich treba len zohriať a budú ako čerstvé. Ak máte chuť, vyskúšajte ;)
- 2
Aj ja dávam do kysnutého cesta prášok do pečiva, cesto je oveľa kyprejšie. Kto vyskúša, uverí.
Ďakujem za dôveru @sovka62 :)
Včera sa mi nedal recept pridať.
@afataga ja som tiež vlastne použila sódu bikarbónu, lebo ten bezfosfátový prášok do pečiva ju obsahuje + vínny kameň. Plnka je Crème Pâtissière a doňho ide múka alebo aj kukuričná múka a slúži na to, aby sa nesekli žĺtka v horúcom mlieku, myslím, že by sa tam mohol dať aj kukuričný škrob, neskúšala som...
Ďakujem Darinka, rada Ťa tu vidím, vymením za Tvoj chutný chia jogurt ;)
vdaka za vysvetlenie, kukurici sa vyhybam ako cert krizu :-)