Brioche Chinoise

Brioche Chinoise (fotorecept)

Autor receptu: violeta

Takto kvalitné cesto sa mi doteraz ešte nepodarilo, preto si ho musím uložiť ;) Na Brioche Chinoise stačí 1/2 cesta!

14
porcií
25 minút
na 175 °C

Postup

  1. Pripravila som si kysnuté cesto. Zmiešala som múky, soľ a prášok do pečiva, spravila som uprostred jamku, namrvila droždie a posypala cukrom. Priliala som zohriate mlieko a maslo, pridala vaječné bielka (môžu byť aj 2 celé vajcia, mne zostali bielka z krému). Cesto som nechala prikryté kysnúť, mala som droždie VIVO, je výborné. Z polovice som spravila ovocný koláč, cesto bolo ľahučké a nadýchané.
  2. Druhú polovicu cesta som rozvaľkala na obdĺžnik a nechala chvíľu prikryté oddýchnuť. Potrela som ho plnkou a posypala čokoládovými vločkami, orechami a prepláchnutými hrozienkami. Vrchný okraj cesta som nechala čistý, potrela som ho vodou, aby sa mi roláda pekne spojila. Plnka sa môže obmieňať. Cesto som zvynula a pokrájala na 4 - 5 cm roládky. Ukladala som ich na maslom vytretú zapekaciu misku s rozmermi 34 x 24 x 5 cm. Okraje roládok som potrela olejom, aby sa po upečení dali pekne oddeliť. Zapekaciu misku som položila na drevenú dosku, do vypnutej rúry, ktorú som predtým vyhriala na 50 °C. Brioche Chinoise som nechala podkysnúť 30 minút, takto krásne narástli ;) Pred pečením sa môžu potrieť rozšľahaným vajíčkom, ja som nepotierala a boli pekné.
  3. Plnka: Žĺtka s cukrom som vymiešala do peny, primiešala som hladkú múku a zaliala horúcim mliekom. Za stáleho miešania som uvarila krém, ktorý som nechala vychladnúť. Pri chladnutí ho tiež treba premiešavať. Ja som robila krém z 300 ml mlieka, kľudne spravte aj z 500 ml.
  4. Brioche Chinoise som piekla 25 minút v teplovzdušnej rúre vyhriatej na 175 °C. Po vytiahnutí som ich potrela javorovým sirupom, to im dodalo pekný lesk. Na druhý deň ich treba len zohriať a budú ako čerstvé. Ak máte chuť, vyskúšajte ;)