Bravčové rillettes s nakladaným karfiolom
šéfkuchár reštaurácie L Olive v hoteli Arcadia***** Bratislava, 20. februára 2018
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
250 g |
|
250 g |
|
70 g |
|
200 g |
|
150 g |
|
3 veľké ks |
|
20 g |
|
3 ks |
|
6 strúčikov |
|
3 g |
|
Nakladaný karfiol: | |
150 g |
|
1 ks |
|
Domáci zemiakový chlieb: | |
350 g |
|
620 g |
|
2 g |
|
5 g |
|
35 g |
|
Postup
-
1
Očistené a umyté mäso nakrájame na väčšie kúsky. Všetky suroviny vložíme do kastróla a zahrejeme. Vložíme pripravené mäso a na veľmi miernom ohni varíme asi 4 hodiny aj viac za občasného miešania. Potom pomocou dierkovanej naberačky mäso vyberieme do misy a odstránime bylinky. Dosolíme, okoreníme, mäso čo najviac rozbijeme vidličkou. Rozdelíme do pripravených pohárov a zalejeme trochou bravčovej masti. Necháme vychladnúť a stuhnúť.
- 2
Nakladaný karfiol: Karfiol rozoberieme na kúsky a natlačíme ho do pripraveného pohára. Pripravíme nálev: Na 1 l vody ide 50 g soli. Prevaríme a necháme vychladiť na 50 °C.
- 3
Potom prilejeme nálev do pohárov s natlačeným karfiolom, karfiol nesmie vyplávať na povrch, pohár musí byť naplnený. Necháme odstáť v suchej miestnosti aspoň dva týždne s mierne privretým vrchnákom. Prvé dni je dobre dolievať trochu vody, podobne ako pri kvasení kapusty. Keď chceme karfiol červený, pridáme do pohára nakrájanú cviklu. K jedlu sa hodí domáci chlieb z kysnutého zemiakového cesta.
- 4
Domáci zemiakový chlieb: Do kastróla dáme vodu a soľ, pridáme surové zemiaky a uvaríme ich domäkka. Uvarené odstavíme a necháme vo vode voľne vychladnúť na izbovú teplotu. Potom zemiaky ošúpeme, rozmixujeme ponorným mixérom a odložíme na prípravu cesta. Mixované zemiaky zmiešame s hladkou múkou, cukrom, olejom a droždím a dáme vykysnúť. Vykysnuté cesto preložíme do pripravenej ošítky a znova necháme vykysnúť. Potom cesto preložíme na plech s papierom na pečenie. Znova necháme nakysnúť a potom ho v rúre zľahka naparíme na cca 20 perc. pary. Ak nemáme rúru s parou, stačí do rozohriatej rúry nastriekať vodu rozprašovačom. Pečieme asi 5 min. v rúre rozohriatej na 260 °C a potom ešte 30 min. pri 170 °C dozlata.
Tiež rillettes:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu