Rillettes
Bravčové rillettes s nakladaným karfiolom
Autor receptu: redakcia
4 porcie |
30 minút príprava |
240 minút tepelná úprava |
Postup- Očistené a umyté mäso nakrájame na
väčšie kúsky. Všetky suroviny vložíme
do kastróla a zahrejeme. Vložíme pripravené
mäso a na veľmi miernom ohni
varíme asi 4 hodiny aj viac za občasného
miešania. Potom pomocou dierkovanej
naberačky mäso vyberieme do misy
a odstránime bylinky. Dosolíme, okoreníme,
mäso čo najviac rozbijeme vidličkou.
Rozdelíme do pripravených pohárov
a zalejeme trochou bravčovej masti.
Necháme vychladnúť a stuhnúť.
- Nakladaný karfiol: Karfiol rozoberieme
na kúsky a natlačíme ho do pripraveného
pohára. Pripravíme nálev:
Na 1 l vody ide 50 g soli. Prevaríme
a necháme vychladiť na 50 °C.
- Potom prilejeme nálev do pohárov
s natlačeným karfiolom, karfiol
nesmie vyplávať na povrch, pohár
musí byť naplnený. Necháme odstáť
v suchej miestnosti aspoň dva týždne
s mierne privretým vrchnákom. Prvé
dni je dobre dolievať trochu vody,
podobne ako pri kvasení kapusty. Keď
chceme karfiol červený, pridáme do
pohára nakrájanú cviklu. K jedlu sa hodí
domáci chlieb z kysnutého zemiakového
cesta.
- Domáci zemiakový chlieb: Do kastróla dáme vodu a soľ, pridáme surové zemiaky a uvaríme ich domäkka. Uvarené odstavíme a necháme vo vode voľne vychladnúť na izbovú teplotu. Potom zemiaky ošúpeme, rozmixujeme ponorným mixérom a odložíme na prípravu cesta.
Mixované zemiaky zmiešame s hladkou múkou, cukrom, olejom a droždím a dáme vykysnúť. Vykysnuté cesto preložíme do pripravenej ošítky a znova necháme vykysnúť. Potom cesto preložíme na plech s papierom na pečenie. Znova necháme nakysnúť a potom ho v rúre zľahka naparíme na cca 20 perc. pary. Ak nemáme rúru s parou, stačí do rozohriatej rúry nastriekať vodu rozprašovačom. Pečieme asi 5 min. v rúre rozohriatej na 260 °C a potom ešte 30 min. pri 170 °C dozlata.
|