Bravčové mäso
Bravčové mäso

Bravčové kocky z Hurbanovej pod Bankovom fotorecept

sracz - fotkasracz, 1. januára 2021
Bravčové kocky z Hurbanovej pod Bankovom (fotorecept)
Foto: sracz

Niet nad domácu kuchyňu! U nás či u Vás. Každý máme svoj domov s úžasnými spomienkami na chute jedál pripravených našimi starostlivými mamkami a babičkami. Podaktorí sa ich snažíme sa ich napodobňovať, ale akosi to nie je ono. Ešteže existuje nostalgia, ale aj tak je nám za dávnom smutno. Dnes si moja Pani spomenula na svoje dve víly, Nuštu a Nanáčku a na ich „bravčovinky“ v lepkavej skaramelizovanej cibuli s cesnakom. Spoločne sme ich „ukuchtili či zmajstrovali“. Nuž chutili nám veľmi, ale … .

4-6
porcie
30 minút
príprava
33-44 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 000-1 200 g
podľa potreby
podľa potreby
2-3 PL
2-3 PL domáca
2-3 ks žltá väčšia
2-3 hlavičky
2-3 PL
2-3 KL
podľa potreby (alebo mäsový vývar)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Nepotrebujete toho veľa, ale výsledná chuť je na nezabudnutie.

    Bravčové kocky z Hurbanovej pod Bankovom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Bravčové mäso som pokrájal na väčšie kocky, aby bolo do čoho kusnúť (krédo mojej krásnej „Prišahanej”) a rozložené som ich prstami posolil, posypal čerstvo mletým čiernym korením a

    Bravčové kocky z Hurbanovej pod Bankovom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    opiekol na emulzii horúcej bravčovej masti s olejom do pekného „červeno-hneda” .

    Bravčové kocky z Hurbanovej pod Bankovom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Opečené kocky mäsa som poukladal na pomocný tanier.

    Bravčové kocky z Hurbanovej pod Bankovom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Počas opekania mäsa som na 2 stupni „mandolíny” pokrájal cibule i strúčiky cesnaku.

    Bravčové kocky z Hurbanovej pod Bankovom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Vo výpeku na „opustenej” veľkej panvici som do sklovita orestoval pokrájanú cibuľu a

    Bravčové kocky z Hurbanovej pod Bankovom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    následne ku nej pridal aj naplátkované strúčiky z dvoch hlavičiek cesnaku. Po zmiešaní a spoločnom orestovaní som vložil 2-3 PL masla, vzápätí opäť premiešal a po rozpustení masla

    Bravčové kocky z Hurbanovej pod Bankovom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    zasypal sladkou mletou červenou paprikou (ja som dal PL „kopcom“).

    Bravčové kocky z Hurbanovej pod Bankovom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Keď sa farba papriky pridala ku koloritu základu, zalial som ho horúcou vodou (ak chcete mať pripravovaný „perkelt“ s vyššou kalorickou hodnotou, zalejte ho, prosím, horúcim mäsovým vývarom) a poukladal doň kocky pečeného mäsa tak, aby šťava bola asi 5 mm nad úrovňou mäsa.

    Bravčové kocky z Hurbanovej pod Bankovom (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Varenie mäsa som urýchlil vsypaním asi mocca lyžičky (ML) jedlej sódy bikarbóny (v košickom „slengu“ sódybiky), kedy sa na povrchu spenila. Úroveň tekutiny v perkelte sa postupne znižovala, preto som ho priebežne podlieval horúcou vodou, ale

    Bravčové kocky z Hurbanovej pod Bankovom (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    po odstavení zo zdroja tepla, vplyvom pomaly chladnúcej panvice sa množstvo tekutiny veľmi odparilo, preto som perkelt musel podliať asi „deckom“ horúceho kuracieho vývaru,

    Bravčové kocky z Hurbanovej pod Bankovom (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    aby sme ho nemuseli jesť suchý. Hotový som podával so slovenskou ryžou a s okrou v znojemskom náleve. Ja som si pochutnal na jalapeño, ktoré bolo súčasťou pohára s okrou.

    Bravčové kocky z Hurbanovej pod Bankovom (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

haji
Zajímavý recept, se sodou k masu nemám zkušenost, ale že jsi to ty, tak verím! Pevné zdraví tobě i celé rodině, ať ti to dál dobre varí aj pečie! A díky za inspiraci.
evanaaa
Vypadá to lákavo, najmä tá farba, iste dobré, chutné, len môj muž si vždy vyžaduje veľa šťavy a to by už asi nebolo ono.....a sódu bic. som aj ja občas pridala k mäsu, keď mi nechcelo zmäknúť. Dokonca som počula, že aj klinec ( ale nie hrdzavý pomôže).....
mata3636
Mäso krásne, ale slov.ryža je taká bledula. Ty ju varíš ako cestoviny? Neoprážaš ju?
1x sracz
mathias
@haji (1.1.2021 19:04)

Sodu bikarbonu niekto pridáva len kvôli zmäknutiu tvrdého hovädzieho mäsa. Iný význam to nemá a do bravčového mäsa sa nedáva.
chorvatka
U nas vo Francii sa sodou bika posype maso zo vsetkych stran asi 12 hodin pred pripravou. Ta sa pred varenim masa oplachne.... Mozno to niekomu pomoze. Dobre je as posolit hrubou solou hobadzinu na varenie polievky, ktora takto zmakne. treba vsak oplachnut pred varenim.