Bravčová krkovička špikovaná pomarančovou kôrou a sušenými slivkami fotorecept
mesačník Varecha, dnes 13:00

Foto: Kulinární studio MAFRA
porcie
príprava
na 200 °C
Suroviny
1,2 kg (s kosťou) |
|
6 ks |
|
100 g |
|
|
|
|
|
2 strúčiky |
|
z 1 pomaranča |
|
1 ČL čerstvý |
|
25 ml |
|
1 PL |
|
4 PL |
|
Na prílohu: | |
800 g |
|
1 ks |
|
1 PL |
|
|
|
|
Postup
-
1
Tuk na povrchu mäsa narežeme do mriežky na malé kocky až po samotné mäso. Slivky a kandizovanú pomarančovú kôru nakrájame na menšie kúsky. Do mäsa a tuku dôkladne vmasírujeme soľ a korenie. Do zárezov vtlačíme kúsky sušených sliviek a pomarančovej kôry. Na jednoduchšie špikovanie je vhodná špikovacia ihla alebo ostrý nožík. Slivky a kôru môžeme mierne stlačiť, aby sa lepšie zasunuli do zárezov.
-
2
Mäso vložíme do pekáča. Potrieme ho zmesou prelisovaného cesnaku, pomarančovej šťavy, nasekaného tymianu, vína, medu a oleja. Prikryjeme druhým pekáčom alebo pokrievkou a pečieme v rúre predhriatej na 200 °C asi 80 minút. Potom odokryjeme a za častého potierania zvyšnou zmesou pečieme ešte 20 minút.
- 3
Na prílohu uvaríme zemiaky v šupke do polomäkka. Zemiaky jemne potrieme olejom, posypeme hrubozrnnou soľou a nakrojíme ich na tenké plátky, ale neprekrojíme ich až na spodok, aby zemiaky držali pokope. Zemiaky dáme k mäsu piecť na posledných 20 minút. Cibuľu nakrájame na kolieska, osušíme ju a zľahka obalíme v múke. Vo väčšej vrstve oleja ju opečieme dozlatista.
- 4
Pečené mäso nakrájame na plátky a podávame s pečenými zemiakmi a vyprážanou cibuľou.
Tiež bravčová krkovička:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 3
Diskusia k receptu