Pečená bravčová krkovička
Bravčová krkovička špikovaná pomarančovou kôrou a sušenými slivkami (fotorecept)
Autor receptu: redakcia
4 porcie |
20 minút príprava |
100 minút na 200 °C |
Postup- Tuk na povrchu mäsa narežeme do mriežky na malé kocky až po samotné mäso. Slivky a kandizovanú pomarančovú kôru nakrájame na menšie kúsky. Do mäsa a tuku dôkladne vmasírujeme soľ
a korenie. Do zárezov vtlačíme kúsky sušených sliviek a pomarančovej kôry. Na jednoduchšie špikovanie je vhodná špikovacia ihla alebo ostrý nožík. Slivky a kôru môžeme mierne stlačiť, aby sa lepšie zasunuli do zárezov.
- Mäso vložíme do pekáča. Potrieme ho zmesou prelisovaného cesnaku, pomarančovej šťavy, nasekaného tymianu, vína, medu
a oleja. Prikryjeme druhým pekáčom alebo pokrievkou a pečieme v rúre predhriatej na 200 °C asi 80 minút. Potom odokryjeme a za častého potierania zvyšnou zmesou pečieme ešte 20 minút.
- Na prílohu uvaríme zemiaky v šupke do polomäkka. Zemiaky jemne potrieme olejom, posypeme hrubozrnnou soľou a nakrojíme ich na tenké plátky, ale neprekrojíme ich až na spodok, aby zemiaky držali pokope. Zemiaky dáme k mäsu piecť na posledných 20 minút. Cibuľu nakrájame na kolieska, osušíme ju a zľahka obalíme v múke. Vo väčšej vrstve oleja ju opečieme dozlatista.
- Pečené mäso nakrájame na plátky
a podávame s pečenými zemiakmi a vyprážanou cibuľou.
|