Pečená bravčová krkovička

Bravčová krkovička špikovaná pomarančovou kôrou a sušenými slivkami (fotorecept)

Autor receptu: redakcia

4
porcie
20 minút
príprava
100 minút
na 200 °C

Postup

  1. Tuk na povrchu mäsa narežeme do mriežky na malé kocky až po samotné mäso. Slivky a kandizovanú pomarančovú kôru nakrájame na menšie kúsky. Do mäsa a tuku dôkladne vmasírujeme soľ a korenie. Do zárezov vtlačíme kúsky sušených sliviek a pomarančovej kôry. Na jednoduchšie špikovanie je vhodná špikovacia ihla alebo ostrý nožík. Slivky a kôru môžeme mierne stlačiť, aby sa lepšie zasunuli do zárezov.
  2. Mäso vložíme do pekáča. Potrieme ho zmesou prelisovaného cesnaku, pomarančovej šťavy, nasekaného tymianu, vína, medu a oleja. Prikryjeme druhým pekáčom alebo pokrievkou a pečieme v rúre predhriatej na 200 °C asi 80 minút. Potom odokryjeme a za častého potierania zvyšnou zmesou pečieme ešte 20 minút.
  3. Na prílohu uvaríme zemiaky v šupke do polomäkka. Zemiaky jemne potrieme olejom, posypeme hrubozrnnou soľou a nakrojíme ich na tenké plátky, ale neprekrojíme ich až na spodok, aby zemiaky držali pokope. Zemiaky dáme k mäsu piecť na posledných 20 minút. Cibuľu nakrájame na kolieska, osušíme ju a zľahka obalíme v múke. Vo väčšej vrstve oleja ju opečieme dozlatista.
  4. Pečené mäso nakrájame na plátky a podávame s pečenými zemiakmi a vyprážanou cibuľou.