Marinované sardinky
Marinované sardinky

Benátske sardinky (Sarde in saor)

Jarmila Horváthová
mesačník Varecha, dnes 19:00
Benátske sardinky (Sarde in saor)
Foto: Shutterstock

Už v stredoveku slúžili „sarde in saor“ ako rybie konzervy na dlhých námorných cestách. Dnes mnohých nadchýnajú ako chuťovo intenzívne predjedlo.

4
porcie
20 (+ marinovanie) minút
príprava

Suroviny

700 g (čerstvé, očistené)
200 g
1 ČL
80 g
250 ml
80 g
2 PL
4 PL
1 ks
3 ks
20 g




Postup

  1. 1

    Sardinky umyjeme, osušíme a z každej strany osolíme. Šalotky ošúpeme a nakrájame na kolieska.

  2. 2

    Horčičné semienka a píniové oriešky opečieme na panvici bez oleja, podlejeme octom. Pridáme šalotky, hrozienka, cukor, citrónovú šťavu, bobkový list a korenie a privedieme do varu. Na miernom ohni budeme variť asi 4 minúty.

  3. 3

    Ešte horúci zmes nalejeme na sardinky. Sardinky prikryjeme a v chladničke necháme marinovať asi 8 hodín.

  4. 4

    Lístky petržlenovej vňate otrháme a jemne nasekáme. Sardinky naservírujeme, posypeme petržlenovou vňaťou a pokvapkáme olivovým olejom.

Diskusia k receptu