Foto: amelie
Ľahká letná večera s priateľmi či rodinou.
Suroviny
6-12 ks na osobu |
|
Marináda: | |
z hroznových jadier (alebo repkový) |
|
čerstvá |
|
celá |
|
|
|
|
|
|
|
Čerstvá zelenina: | |
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
Postup
-
1
Je to veľmi variabilné jedlo: na prílohu jednoducho použite, čo máte radi a máte to práve poruke:-)
-
2
Korenín netreba veľa, aby sa nepotlačila chuť jednotlivých potravín.
-
3
Ryby však musia byť čerstvé.
-
4
So sardinkami je trocha babračka, ale výsledok je skvelý, na osobu treba počítať 6 -12 kusov (podľa hladu, počtu pohárov vína a stavu nálady). Rybičkám rozrežeme brušká a vyberieme vnútornosti,
-
5
odrežeme hlavy a vytiahneme chrbticu smerom od vrchu k chvostu, ide to celkom ľahko.
-
6
Pripravíme si marinádu: potlčieme guľôčky horčice a čierneho korenia a rozmiešame so soľou, údenou paprikou, citrónovou šťavou a olejom (nemal by byť výrazný, keďže ide o ryby). Plátky sardiniek poukladáme v jednej vrstve na taniere alebo tácne kožou dole a polejeme marinádou. Uložíme na noc do chladničky. Ryby sa síce marinujú krátko, ale sardinky získajú lepšiu chuť, ak si v marináde poležia dlhšie.
-
7
Asi 20 minút pred podávaním si pripravíme prílohu: osvedčili sa mi zelené druhy zeleniny pripravené čo najjednoduchšie, aby vynikla chuť rýb. Mladé strukoviny stačí uvariť v mierne osolenej vode (uvarené bôby nezabudnite stiahnuť z druhej kože), očistenú papriku a avokádo iba pokrájať, šalát potrhať... Nijaká zálievka, každý si môže zeleninu dosoliť či dokoreniť na tanieri podľa vlastnej chuti
-
8
Kým si pripravíme zeleninu na taniere, rozohrejeme planšu, gril alebo veľkú panvicu s troškou oleja a sardinky opečieme z jednej strany. Najlepšie je pripravovať ryby po jednej až dvoch porciách.
-
9
Každý dostane zeleninu podľa vlastnej chuti, k tomu pohár dobrého ružového vína a ... niet čo dodať:-)))
Diskusia k receptu