Jablkový koláč
Jablkový koláč

Babkin krehký jablčník fotorecept

izabella929 - fotkaizabella929, 21. augusta 2018

Recept pochádza z babkinho zápisníka.

25
porcií
160 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
600 g
150 g
100 g
100 g
1 ks
2 ks
1 bal.
3 PL pochúťková
Plnka:
1,5 kg (nakrájané na kocky)
1 KL
1 PL
6 ks (nastrúhané)
Okrem toho:
10 ks (strúhané pod plnku)
2 ks (na potretie)




Postup

  1. 1

    Múku som preosiala, pridala som štipku soľ, práškový cukor, maslo a masť.

    Babkin krehký jablčník (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Maslo s múkou som zmrvila a potom som pridala masť a spolu ešte raz všetko spolu zmrvila.

    Babkin krehký jablčník (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pridala som vajce, žĺtky, prášok do pečiva a smotanu a všetko spolu som zmiesila.

    Babkin krehký jablčník (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Poriadne som vypracovala nelepivé cesto. Cesto som uložila do chladničky na 2 hodiny odpočívať.

    Babkin krehký jablčník (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Kým cesto odpočívalo, pripravila som si jablká, ktoré som umyla a ošúpala, vyčistila od jadrovníkov.

    Babkin krehký jablčník (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Jablká som nakrájala na kocky.

    Babkin krehký jablčník (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Piškóty som nastrúhala a pridala som ich k jablkám spolu so škoricou a cukrom a dobre premiešala. Osobitne som nastrúhala aj 10 ks piškóty pod plnku.

    Babkin krehký jablčník (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Všetko som zmiešala.

    Babkin krehký jablčník (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Cesto som rozvážila na dva rovnaké bochníky.

    Babkin krehký jablčník (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Prvý bochník som rozvaľkala a uložila na plech vystlaný pečiacim papierom. Trošku cesta som navýšila okolo okrajov kvôli vysokej plnke.

    Babkin krehký jablčník (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Cesto som posypala strúhanými piškótami.

    Babkin krehký jablčník (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Na piškóty som uložila plnku a dobre som potlačila a zarovnala. Vyvaľkala som druhý bochník a položila na plnku. Zvyšné bielky som vyšľahala a potrela som vrch a popichala poriadne paličkou na hurky.

    Babkin krehký jablčník (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Rúru som nechala vyhriať na 180 °C a piekol sa 40 min. Upečený som nechala chladiť na mriežke. Nekrájajte koláč, pokiaľ úplne nevychladne! Je úplne krehký a nedá sa pekne pokrájať.

    Babkin krehký jablčník (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Krájala som ho na rezy a prajem vám dobrú chuť.

    Babkin krehký jablčník (fotorecept) - obrázok 14

Diskusia k receptu

finczi
Jablkový koláč nikdy nesklame... pekne servírované : )




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia