Jablkový koláč
Babkin krehký jablčník (fotorecept)
Autor receptu: izabella929
Recept pochádza z babkinho zápisníka.
25 porcií |
160 minút príprava |
40 minút na 180 °C |
Postup
- Múku som preosiala, pridala som štipku soľ, práškový cukor, maslo a masť.
- Maslo s múkou som zmrvila a potom som pridala masť a spolu ešte raz všetko spolu zmrvila.
- Pridala som vajce, žĺtky, prášok do pečiva a smotanu a všetko spolu som zmiesila.
- Poriadne som vypracovala nelepivé cesto. Cesto som uložila do chladničky na 2 hodiny odpočívať.
- Kým cesto odpočívalo, pripravila som si jablká, ktoré som umyla a ošúpala, vyčistila od jadrovníkov.
- Jablká som nakrájala na kocky.
- Piškóty som nastrúhala a pridala som ich k jablkám spolu so škoricou a cukrom a dobre premiešala. Osobitne som nastrúhala aj 10 ks piškóty pod plnku.
- Všetko som zmiešala.
- Cesto som rozvážila na dva rovnaké bochníky.
- Prvý bochník som rozvaľkala a uložila na plech vystlaný pečiacim papierom. Trošku cesta som navýšila okolo okrajov kvôli vysokej plnke.
- Cesto som posypala strúhanými piškótami.
- Na piškóty som uložila plnku a dobre som potlačila a zarovnala. Vyvaľkala som druhý bochník a položila na plnku. Zvyšné bielky som vyšľahala a potrela som vrch a popichala poriadne paličkou na hurky.
- Rúru som nechala vyhriať na 180 °C a piekol sa 40 min. Upečený som nechala chladiť na mriežke. Nekrájajte koláč, pokiaľ úplne nevychladne! Je úplne krehký a nedá sa pekne pokrájať.
- Krájala som ho na rezy a prajem vám dobrú chuť.