Veterník na plechu

dadush - fotkadadush, 18. februára 2015
Veterník na plechu
Foto: dadush

Suroviny

Cesto:
3 dl
250 g
250 g
8 ks
štipka
Karamelový krém:
7 PL
1 l
3 ks
250 g (alebo maslo)
Šľahačka:
2 tégliky
2 ks
Karamelová poleva:
50 g
5 PL
200 g




Postup

  1. 1

    Cesto: Heru rozpustíme vo vriacej vode, pridáme naraz múku a varíme za stáleho miešania tak aby nám vznikla hustá kaša. Kašu necháme asi 5 minút odstáť a potom postupne pridáme po jednom vajíčka, je dôležité aby každé jedno vajíčko bolo dobre zapracované do masy. Ja ich tam primiešavam ručne, je to prácne ale podla mňa lepšie ako mixérom. Po pridaní vajíčok nám vznikne krémová masa, ktorú si rozdelíme na 2 časti. Natrieme na vodou vymytý plech a pečieme pri 200stupnoch cca 30min. Prvých 15-20 min neotvárame trúbu aby sme predišli spľasnutiu cesta. Skúšala som aj plech vystlať papierom na pečenie ale to sa mi nepozdávalo lebo sa mi cesto prilepilo na papier.

  2. 2

    Spravíme si karamelový krém. Z cukru upálime karamel, ktorý zalejeme 3/4 mliekom a necháme rozpustiť. Pokiaľ máme mlieko studené dáme ho na sporák. Do zvyšného mlieka dáme zlaté klasy, ktoré vlejeme do karamelového mlieka a uvaríme hustý puding. Po vychladnutí zašľaháme stužený tuk (heru). Potom si vyšľaháme šľahačku so stužovadlom. Ja používam 33% z Lidla, tá nám najviac chutí a najlepšie sa mi s nou pracuje. Potom už len vrstvíme: plát+karamelový puding+šlahačka+druhý plát.

  3. 3

    Môžeme si spraviť polevu, ktorou ten vrchný plát polejeme. Z cukru upálime karamel, pridáme mlieko, necháme rozpustiť, pridáme práškový cukor. Mala by nám vzniknúť hustejšia masa, pokiaľ nie pridáme ešte práškový cukor. Nalejeme na vrchný plát. Ako to chladne tak to aj tuhne.

  4. 4

    Skúšala som robiť aj klasické veterníky z tohto množstva ale veľa ich bolo, takže odporúčala by som polovičnú dávku. A hotový výsledok. Dobrú chuť. :-)

    Veterník na plechu - obrázok 4

Diskusia k receptu

frezia68
@dadush :plný plech veterníkov,to by sa mi páčilo...asi sa ťažko krájajú? Vítaj na Vareche a pridávaj :-) .Nebudem piecť,ale dávam ***** na povzbudenie,zaslúžiš :-) .
1x dadush
xanadu1955
@Dadush vyzerá fantasticky veterníky milujem, tak musím nabrať odvahu a skúsim spraviť, vďaka za recept
dadush
frezia68 Ďakujem krásne za privítanie :-) určite budem pridávať. Podľa mňa sa to nekrája vôbec ťažko, skôr je problém nechať niečo na plechu :D :D
xanadu1955 pravdupovediac nemám to s maslom odskúšané, používam tuk z ekonomického hľadiska. Možno s maslom by bolo to cesto jemnejšie, netuším. Treba skúsiť, potom dajte vedieť ako sa podaril veterník :-)
jozka2
Kolacik vyzera dobre,@xanadu1955 ,ak mozem ti poradit tak namiesto tuku mozes kludne pouzit rastlinny olej a postupovat v priprave ako na veterniky.Na kvalite cesta sa nic nezmeni.
olinecka
@dadush páči sa mi Tvoj veternik na plechu,preto Ťa chvalim.Ja robim klasické po jednom na plechu a potom ich prekrojim a plnim!!!
hubata
Toto bol sen môjho syna: mať celý plech veterníkov len tak pre seba ...... a ty si mu ho splnila.
janealli
Veľmi sa mi páči Tvoj veterník, chcela by som ho na budúci týždeň vyskúšať. Len sa chcem spýtať, či sa takýto veterník dobre krája?
medovnicek
moja sestra ho zvykla piecť - neviem či ho nenazývala veľhory a musím povedať, že vždy zmizol rýchlosťou blesku, už aj ukladám recept:)
3sandra3
tak týmto veterníkom na plechu určite poteším moju sestru, ktorá veterníky miluje.... Teraz sa bude môcť najesť dosýta..... super recept, dávam si do kk
dadush
@janealli v krájaní ja nevidím problém, podľa mňa sa to dá dobre.
@medovnicek ja som tento recept dostala od kamarátky ako veterník na plechu ale myslím, že som ho niekde videla ako veľkohry... je jedno ako sa volá ale mizne rychlosťou blesku ako ste napísali :D
motyka
Výborný receptík pre môjho švagra. Toto miluje. Dúfam, že sa prinútim upiecť ho na Jozefa. Pochutíme si všetci. Ukladám a 5*.
havino
skúste si na vrch dať karamelovú šľahačku, tá extra znásobí chuť a pôžitok chuti veterniku, či už na plechu, alebo samotných
olinka12
Veľmi sa mi páči receptík určite vysúšam lebo sa mi vidí, že nebude taký pracný ako veterníky už aj ukladám do KK
dana53
Robila som ho pred par dnami sice podla receptu z inej stranky pod nazvom maxiveterniky na plechu ale ingrediencie boli uplne rovnake.odpalovane cesto som robila prvykrat a preto som doteraz v soku ze sa mi podarili. Preto doporucujem aj tym ktori odpalovane cesto podobne ako ja neskusali. Mucnik mal uspech.
mluciam
@xanadu1955 (18.2.2015 13:12)

Áno dá, ja som to tak robila a bolo to Super, myslím ze lepsie je maslo ako Hera




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia