Komentáre najnovšie

Pridaj diskusiu
tiamostef
„Co dnes vaříte? Február 2025”
@afataga (24.2.2025 17:50)

Keď si das do vyhladávača ten latinsky názov čo som vyssie napísala, tak ti to nájde, je to podla mña tá istá rodina no iná odroda.. podla Wikipedia = Brukev řepák (Brassica rapa), akurát ja kupujem odrodu/subsp. sylvestris, inak sa dost pestuje aj v nemecku
tiamostef
„Co dnes vaříte? Február 2025”
@afataga (24.2.2025 17:50)

Takto, ak ich v obchode vidim tak si buvly kúpim, nepredávaju sa spolu ako napr karelab aj s mladymi listami, ide o to že sa nadzemná čast sa zbiera bud sú to broccoletti teda malé kvietky, zvrsky bez dlhych listov, len malé (ako foto),.
potom predávaju celé dlhe listy aj s kvietkami(pukmi) a tie rozdelim na broccoletti a zvysok, broccoletti- kvietky,puky či malé brokoličky varím ako prílohu, alebo s čerstvou cestovinou orecchiette, ten zvysok udusim a urobim bud ako sotto olio (prilohu,či do sendviča) alebo to dalej spracujem ako pesto... napríklad tu nepredávaju kaleráb, klasicky petrzlen a chren,to ked nájdem v obchode mám vianoce, inak si ich musim vypestovat.


bekla
„Fánky (fotorecept)”
... ,,vyvalkat na hrubku stebla,, ....cize dobre na tenko...aj ja mam staru kucharku po mojej mamine, vzdy sa dobre pobavim, ale aj inspirujem...co uz, su to neoklamane stare dobre recepty! Dnesnym ,,modelkam,, by pri vareni vlasy dupkom vstavali...teda ak by varili...😉
tiamostef
„Co dnes vaříte? Február 2025”
@kucharka (23.2.2025 22:27)

som rada že ta rozosmialo pomyslenie na suchú paellu, ked ich vidis vyskrabovat to z toho mega pekáča, haha, a k tomu: sí sí todo mañana, samozrejme tomu sa vyhnes ak pracujes pre multinaciolnu firmu s inou koncepcoiou,ale charakter tam časom, prenikne a..vies možno som bola az prilis kritická ale ked tam zijes a vsetky tie puentes,siesta,fiesta, ...ako na kube (hlavne juh spanielska)
Ja idem na večeru spracovat 2kilo cime di rapa, - Brassica rapa subsp. sylvestr je to druh vodnice, nadzemná čast. Pekny začiatok pracovného tyzdna...


tejaja
„Pohánka so šampiňónmi a s baby špenátom (fotorecept)”
Pohánku jedávam od detstva, u nás bola vždy. Kupujem pohánku aj termicky aj mechanicky lúpanú. Termicky lúpanú priamo z mlyna, mechanicky lúpanú od súkromného pestovateľa od Sabinova. Dodáva ju do predajne zdravej výživy. Tú mechanicky lúpanú jem takú, aká je. :))) Nasypem do mištičky, pridám jogurt, drobné ovocie a je to. Výborne mi chrumká pod zubami.
Tú termicky lúpanú používam na jedlá, ale pozor! Pohanku nikdy nevarte. Prichádzate o časť rutínu. Pohánku dám do misky, zalejem vriacou vodou, zakryjem a strčím do perín, ako sa u nás vraví. Čiže jednoducho celú misku zabalím do paplóna a nechám tam cca 30 minút. Potom vyberiem, pohánka je krásne mäkká, a použijem na to, načo chcem. Ak ju dávam do polievky, tak ju nasypem do horúcej polievky po uvarení a odstavení zu ohňa. Kým sa polievka dá jesť, pohánka je mäkká.
Inak tento váš recept je super, kombinácia so šampiňónami je výborná.
Všetkým doporučujem vyskúšať tento recept.:)
tejaja
„Sladké kolieska podľa receptu zo stredoveku (fotorecept)”
@dogagador (21.2.2025 11:12) Môžete vymiesiť všetko naraz, ale z praktického hľadiska je lepšie zmiesiť všetku múku z maslom a potom pridať zvyšok. Lepšie a rýchlejšie sa vymiesi. Ja takto robím aj linecké a akékoľvek iné cesto. Robím to tak, že tú múku s maslom naberám do dlaní a dlaňami zľahka triem, kým z masla nie sú malinké časti. Ale je to jedno, môžete kľudne dať všetko naraz a vymiesiť cesto.