Foto: mkbosorka
Recept som dostala od mojej svokry (babiny). Každý rok na Štedrý deň pečie výbornú vianočku. Ja milujem kysnuté koláče viac ako krémové a posledné Zobraziť celý popisRecept som dostala od mojej svokry (babiny). Každý rok na Štedrý deň pečie výbornú vianočku. Ja milujem kysnuté koláče viac ako krémové a posledné roky pečiem vianočku podľa toho istého receptu aj ja. Napriek tomu, že pečieme obe presne z rovnakých surovín a obe naše vianočky sú výborné, chutia rôzne. Vyskúšajte aj Vy !
príprava
na 180 °C
Suroviny
1 kg, |
|
180 g (hera, helia) |
|
200 g |
|
4 ks |
|
60 g |
|
100 g |
|
100 g |
|
3-4 dl, vlažné |
|
podľa uváženia postrúhaná |
|
podľa uváženia postrúhaná |
|
trocha |
|
1 ks, - na potretie |
|
1 balík |
|
Postup
-
1
Prichystáme všetky prísady a pripravíme kvások nasledovne: do malého hrnca dáme 1-2 dl vlažného mlieka, 1 lyžičku cukru, 1 lyžičku múky a droždie. Necháme vykysnúť na teplom mieste cca 30 minút.
-
2
Pripravíme si veľkú misu, kde postupne pridáme všetky prísady: múku, cukor, soľ, postrúhanú citrónovú a pomarančovú kôru, vanilku, žĺtky, rozpustené maslo, vlažné mlieko a vykysnutý kvások. Zamiesime cesto (robím to výlučne rukou, bez varešky). Nakoniec pridáme mandle, hrozienka (môžeme aj kandizovanú pomarančovú kôru alebo iné nakrájané sušené ovocie). Keď cesto má správnu konzistenciu a nelepí sa na ruky, zabalíme misu (do utierok) a necháme 2-3 hodiny kysnúť na teplom mieste (ja to nechám v kúpeľni pri elektrickom radiátori).
-
3
Po vykysnutí rozdelíme cesto na 9 častí. Vianočka sa bude skladať z troch poschodí. Najprv zapletieme 4 vrkoče, potrieme vajíčkom a na to položíme druhé poschodie z 3 vrkočov, potrieme vajíčkom a na to položíme tretie poschodie z 2 vrkočov. Jednotlivé poschodia upevníme špajdlami aby sa nezošmykli (vidno na štvrtom obrázku).
-
4
Takto pripravenú vianočku zakryjeme a necháme ďalšiu pol hodinku kysnúť. Potom potrieme vajíčkom a môžeme posypať napr. mandlovými lupienkami. Po vykysnutí nám už chýba naše dielo len upiecť (40-50 minút na 180 °C). Ako vidíte z obrázku, plech je plný, mňam - mňam, chutnej vianočky. Pečiem ju na Štedrý deň doobeda a prvé ochutnanie prebieha do 1-2 hodiny po vybratí z rúry. Podávam ju na 1. sviatok vianočný na raňajky s klobásou a šunkou. Zaujímavá kombinácia slaného jedla so sladkým, ale určite odporúčam vyskúšať. DOBRÚ CHUŤ! :)
určite upečiem. Ja robím z troch dlhých prútov vrkoč a potom preložím do osmičky, a ešte jeden dlhý prút obtočím okolo celej
vianočky............
Vyzera úžasne...mňam....:-)))
Inač,je výborna a veľmi chutna.Len sa tak po nej zaprášilo.
Vdaka za dobrý recept!!!
Dobrý večer, niekoľko jednoduchých receptov na maškrty zo zvyšných bielkov nájdete v tomto článku:
varecha.pravda.sk/magazin/pusinky-kokosky-kopceky-9-recep...
to je zas nejaky spiritualny ritual ktory objektivne nema nic spolocne s kvalitou procesu?
Čas a teplota pečenia sú uvedené nad tabuľkou surovín a postupom. Vianočka sa pečie 40 - 50 minút v rúre vyhriatej na 180 °C. Pre istotu sme to doplnili aj do postupu. Prajeme pekný deň a nech sa vám vydarí :)