Vianočka fotorecept

mkbosorka - fotkamkbosorka, 6. decembra 2010
Vianočka (fotorecept)
Foto: mkbosorka

Recept som dostala od mojej svokry (babiny). Každý rok na Štedrý deň pečie výbornú vianočku. Ja milujem kysnuté koláče viac ako krémové a posledné Zobraziť celý popisRecept som dostala od mojej svokry (babiny). Každý rok na Štedrý deň pečie výbornú vianočku. Ja milujem kysnuté koláče viac ako krémové a posledné roky pečiem vianočku podľa toho istého receptu aj ja. Napriek tomu, že pečieme obe presne z rovnakých surovín a obe naše vianočky sú výborné, chutia rôzne. Vyskúšajte aj Vy !

60 minút
príprava
40 - 50 minút
na 180 °C

Suroviny

1 kg,
180 g (hera, helia)
200 g
4 ks
60 g
100 g
100 g
3-4 dl, vlažné
podľa uváženia postrúhaná
podľa uváženia postrúhaná
trocha
1 ks, - na potretie
1 balík



Postup

  1. 1

    Prichystáme všetky prísady a pripravíme kvások nasledovne: do malého hrnca dáme 1-2 dl vlažného mlieka, 1 lyžičku cukru, 1 lyžičku múky a droždie. Necháme vykysnúť na teplom mieste cca 30 minút.

    Vianočka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pripravíme si veľkú misu, kde postupne pridáme všetky prísady: múku, cukor, soľ, postrúhanú citrónovú a pomarančovú kôru, vanilku, žĺtky, rozpustené maslo, vlažné mlieko a vykysnutý kvások. Zamiesime cesto (robím to výlučne rukou, bez varešky). Nakoniec pridáme mandle, hrozienka (môžeme aj kandizovanú pomarančovú kôru alebo iné nakrájané sušené ovocie). Keď cesto má správnu konzistenciu a nelepí sa na ruky, zabalíme misu (do utierok) a necháme 2-3 hodiny kysnúť na teplom mieste (ja to nechám v kúpeľni pri elektrickom radiátori).

    Vianočka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Po vykysnutí rozdelíme cesto na 9 častí. Vianočka sa bude skladať z troch poschodí. Najprv zapletieme 4 vrkoče, potrieme vajíčkom a na to položíme druhé poschodie z 3 vrkočov, potrieme vajíčkom a na to položíme tretie poschodie z 2 vrkočov. Jednotlivé poschodia upevníme špajdlami aby sa nezošmykli (vidno na štvrtom obrázku).

    Vianočka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Takto pripravenú vianočku zakryjeme a necháme ďalšiu pol hodinku kysnúť. Potom potrieme vajíčkom a môžeme posypať napr. mandlovými lupienkami. Po vykysnutí nám už chýba naše dielo len upiecť (40-50 minút na 180 °C). Ako vidíte z obrázku, plech je plný, mňam - mňam, chutnej vianočky. Pečiem ju na Štedrý deň doobeda a prvé ochutnanie prebieha do 1-2 hodiny po vybratí z rúry. Podávam ju na 1. sviatok vianočný na raňajky s klobásou a šunkou. Zaujímavá kombinácia slaného jedla so sladkým, ale určite odporúčam vyskúšať. DOBRÚ CHUŤ! :)

    Vianočka (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

bobarka
Dobrý recept, isto aj vynikaúca chuť,veľmi lákavé foto. My ju máme radi s kapustnicou.
evusik
tak toto som nikdy nechápala, že viavočka s kapustnicou, náš kamarát si na vianočku natiera paštétu :-( nič ale nemení fakt, že tvoja vianočka je nádherná, u nás by sa bohužiaľ taká veľká nezjedla... dobrú a zvlášť takúto veľkú vianočku upiecť je veru umenie, nie každý to zvládne ale ty to evidentne ovládaš, krásna práca :-)
marikasu
Koláče pečie moja mama, ale tvoja vianočka vyzerá neodolateľne. Žeby som tento rok prekvapila? :-)
anina43
už aby bola na našom stole, tak je krásna. U nás je tiež zvykom cez vianoce podávať vianočku ku kapustnici. tento zvyk priniesol môj manžel z horehronia. vianočku má rád aj k údenej klobáske, namáča ju do výpeku z klobásky, ku ktorej patrí aj doma pripravený chren. Najprv sme sa všetci čudovali, ale po ochutnaní sme zistili, aká je to dobrota, dik za recept
1x micap
marienka44
@Mkbosorka ,neukázala si pletenie zo štyroch prameňov cesta. Našťastie, ja mám video Ako sa to robí a tam je všetko názorne urobené. Odporúčaju pliest aj z 3 prameňov , aj zo 4 prameňov začať pliesť zo stredu pramenov. Vyskúšam recept Tvoj, ktorý je takmer zhodný s tým na video, Ty máš o 2 žľtky viac.
mkbosorka
Neukázala som ako pletiem zo 4 prameňov (1. poschodie vianočky), áno je to tak, takú fotku nemám, totiž každý krát to vykúzlim trocha inak, a nakoniec poviem, je to najnizšie poschodie koláča, nebude vidno len boky.....
veronka8
nádherne upečené, aj upletené aj chutné.............
určite upečiem. Ja robím z troch dlhých prútov vrkoč a potom preložím do osmičky, a ešte jeden dlhý prút obtočím okolo celej
vianočky............
remcula
Je to krásná práce. Já bohužel neumím plést vánočku z více, jak tří pramenů a nepomůže mi ani video, musela bych mít notebook na stole v kuchyni a dělat podle toho! :-)
coldbery
Krásna vianočka....krásne nafotené.....:-)))
Vyzera úžasne...mňam....:-)))
olga45
musím pochváliť, ja si tiež neviem predstaviť vianoce bez vianočky... rôzne spôsoby pletenia vianočiek sa dajú pozrieť na videach na youtube...
jana321
krásna, aj mi si dávame na Vianoce a veľkú noc k vianočke šunku a chren a tá kombinácia slané a sladké je výborná
ancicka
Robila som túto vianočku,ale ja som iba zaplietla vrkoč.Na budúce urobím podľa teba.Tie špáradla je dobrý nápad.
Inač,je výborna a veľmi chutna.Len sa tak po nej zaprášilo.
Vdaka za dobrý recept!!!
elisticka
vyzrea nadherne uz si len ukrojit:-)) ja som tiez este nerobila zo 4 ale nejak sa pokusim vykuzlit:-))
elef
vyskusala som uz viacere,ale vzdy sa vratim k tejto,prave ju peciem,je vyborna:)
rubbye
Super, ďakujem velmi pekne! Urobila som z 1/4 dãvky a použila prãškové kvasnice, no vôbec to nevadilo. Nakysla a chuťovo je tiež výborná!


daktari
robil som cesto presne podla návodu a na môj vkus bolo príliš mastné a akoby husté a ťažké, veľmi ťažko sa pustilo do kvasenia. nebol som s tým spokojný
geronda
Ja mam otazocku, ze ako sa daju vyuzit tie bielka kedze do vianocky idu len zltka ?.... vyslahat do snehu a zapiect?....ma niekto jednoduchy recept ako pouzit bielka?
neviemush
aky zmysel ma vymiesavat iba rukou a nie varechou?
to je zas nejaky spiritualny ritual ktory objektivne nema nic spolocne s kvalitou procesu?
redakcia
@mistroll (25.1.2024 21:12)

Čas a teplota pečenia sú uvedené nad tabuľkou surovín a postupom. Vianočka sa pečie 40 - 50 minút v rúre vyhriatej na 180 °C. Pre istotu sme to doplnili aj do postupu. Prajeme pekný deň a nech sa vám vydarí :)
ivankozameriky
po 15 rokoch ked bola tato vianocka tu pridana sa opytam ze ci mozem pouzit hladku muku, inu nemam........ ale skusim to aj tak , uvidime co sa stane
mamec
@ivankozameriky (8.12.2025 00:10)
Autorka ti zrejme neodpovie, tak to môžem skúsiť ja.
Vianočku pečiem každý rok, ale recept žial nemám zapísaný, vždy improvizujem. Múku používam miešanú, polohrubú a hladkú. Možno budeš musieť upraviť množstvo použitej tekutiny, ale nič zlé sa nestane ak dáš iba hladkú. Ak ti môžem poradiť, ja som nemala dobré skúsenosti s takouto vianočkou. Myslím takto upletenou z takéhoto množstva cestá. Pri pečení sa zvykla "vyvaľovať" a musela som ju dopekať prikrytú, lebo zvrchu už bola tmavá a vnútro surové. Teraz to robím tak, že z kila múky robím 2 vianočky, mne sa zmestia na jeden plech, takže ich upečiem naraz. A pletiem ich každú zo 6-tich prameňov. To vznikne dvojposchodová vianočka, ktorá sa správa pri pečení slušne😉
Spôsob zaplatenia ti žial nepopíšem, ja si to každý rok musím vyhladať. Sú pekné, názorné videá na internete. Nie je to nič ťažké, ale keďže to robím raz za rok, tak si to radšej vždy pripomeniem.