Vianočka fotorecept

mkbosorka - fotkamkbosorka, 6. decembra 2010
Vianočka (fotorecept)
Foto: mkbosorka

Recept som dostala od mojej svokry (babiny). Každý rok na Štedrý deň pečie výbornú vianočku. Ja milujem kysnuté koláče viac ako krémové a posledné Zobraziť celý popisRecept som dostala od mojej svokry (babiny). Každý rok na Štedrý deň pečie výbornú vianočku. Ja milujem kysnuté koláče viac ako krémové a posledné roky pečiem vianočku podľa toho istého receptu aj ja. Napriek tomu, že pečieme obe presne z rovnakých surovín a obe naše vianočky sú výborné, chutia rôzne. Vyskúšajte aj Vy !

60 minút
príprava
40 - 50 minút
na 180 °C

Suroviny

1 kg,
180 g (hera, helia)
200 g
4 ks
60 g
100 g
100 g
3-4 dl, vlažné
podľa uváženia postrúhaná
podľa uváženia postrúhaná
trocha
1 ks, - na potretie
1 balík




Postup

  1. 1

    Prichystáme všetky prísady a pripravíme kvások nasledovne: do malého hrnca dáme 1-2 dl vlažného mlieka, 1 lyžičku cukru, 1 lyžičku múky a droždie. Necháme vykysnúť na teplom mieste cca 30 minút.

    Vianočka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pripravíme si veľkú misu, kde postupne pridáme všetky prísady: múku, cukor, soľ, postrúhanú citrónovú a pomarančovú kôru, vanilku, žĺtky, rozpustené maslo, vlažné mlieko a vykysnutý kvások. Zamiesime cesto (robím to výlučne rukou, bez varešky). Nakoniec pridáme mandle, hrozienka (môžeme aj kandizovanú pomarančovú kôru alebo iné nakrájané sušené ovocie). Keď cesto má správnu konzistenciu a nelepí sa na ruky, zabalíme misu (do utierok) a necháme 2-3 hodiny kysnúť na teplom mieste (ja to nechám v kúpeľni pri elektrickom radiátori).

    Vianočka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Po vykysnutí rozdelíme cesto na 9 častí. Vianočka sa bude skladať z troch poschodí. Najprv zapletieme 4 vrkoče, potrieme vajíčkom a na to položíme druhé poschodie z 3 vrkočov, potrieme vajíčkom a na to položíme tretie poschodie z 2 vrkočov. Jednotlivé poschodia upevníme špajdlami aby sa nezošmykli (vidno na štvrtom obrázku).

    Vianočka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Takto pripravenú vianočku zakryjeme a necháme ďalšiu pol hodinku kysnúť. Potom potrieme vajíčkom a môžeme posypať napr. mandlovými lupienkami. Po vykysnutí nám už chýba naše dielo len upiecť (40-50 minút na 180 °C). Ako vidíte z obrázku, plech je plný, mňam - mňam, chutnej vianočky. Pečiem ju na Štedrý deň doobeda a prvé ochutnanie prebieha do 1-2 hodiny po vybratí z rúry. Podávam ju na 1. sviatok vianočný na raňajky s klobásou a šunkou. Zaujímavá kombinácia slaného jedla so sladkým, ale určite odporúčam vyskúšať. DOBRÚ CHUŤ! :)

    Vianočka (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

bobarka
Dobrý recept, isto aj vynikaúca chuť,veľmi lákavé foto. My ju máme radi s kapustnicou.
evusik
tak toto som nikdy nechápala, že viavočka s kapustnicou, náš kamarát si na vianočku natiera paštétu :-( nič ale nemení fakt, že tvoja vianočka je nádherná, u nás by sa bohužiaľ taká veľká nezjedla... dobrú a zvlášť takúto veľkú vianočku upiecť je veru umenie, nie každý to zvládne ale ty to evidentne ovládaš, krásna práca :-)
marikasu
Koláče pečie moja mama, ale tvoja vianočka vyzerá neodolateľne. Žeby som tento rok prekvapila? :-)
anina43
už aby bola na našom stole, tak je krásna. U nás je tiež zvykom cez vianoce podávať vianočku ku kapustnici. tento zvyk priniesol môj manžel z horehronia. vianočku má rád aj k údenej klobáske, namáča ju do výpeku z klobásky, ku ktorej patrí aj doma pripravený chren. Najprv sme sa všetci čudovali, ale po ochutnaní sme zistili, aká je to dobrota, dik za recept
1x micap
marienka44
@Mkbosorka ,neukázala si pletenie zo štyroch prameňov cesta. Našťastie, ja mám video Ako sa to robí a tam je všetko názorne urobené. Odporúčaju pliest aj z 3 prameňov , aj zo 4 prameňov začať pliesť zo stredu pramenov. Vyskúšam recept Tvoj, ktorý je takmer zhodný s tým na video, Ty máš o 2 žľtky viac.
mkbosorka
Neukázala som ako pletiem zo 4 prameňov (1. poschodie vianočky), áno je to tak, takú fotku nemám, totiž každý krát to vykúzlim trocha inak, a nakoniec poviem, je to najnizšie poschodie koláča, nebude vidno len boky.....
veronka8
nádherne upečené, aj upletené aj chutné.............
určite upečiem. Ja robím z troch dlhých prútov vrkoč a potom preložím do osmičky, a ešte jeden dlhý prút obtočím okolo celej
vianočky............
remcula
Je to krásná práce. Já bohužel neumím plést vánočku z více, jak tří pramenů a nepomůže mi ani video, musela bych mít notebook na stole v kuchyni a dělat podle toho! :-)
coldbery
Krásna vianočka....krásne nafotené.....:-)))
Vyzera úžasne...mňam....:-)))
olga45
musím pochváliť, ja si tiež neviem predstaviť vianoce bez vianočky... rôzne spôsoby pletenia vianočiek sa dajú pozrieť na videach na youtube...
jana321
krásna, aj mi si dávame na Vianoce a veľkú noc k vianočke šunku a chren a tá kombinácia slané a sladké je výborná
ancicka
Robila som túto vianočku,ale ja som iba zaplietla vrkoč.Na budúce urobím podľa teba.Tie špáradla je dobrý nápad.
Inač,je výborna a veľmi chutna.Len sa tak po nej zaprášilo.
Vdaka za dobrý recept!!!
elisticka
vyzrea nadherne uz si len ukrojit:-)) ja som tiez este nerobila zo 4 ale nejak sa pokusim vykuzlit:-))
elef
vyskusala som uz viacere,ale vzdy sa vratim k tejto,prave ju peciem,je vyborna:)
rubbye
Super, ďakujem velmi pekne! Urobila som z 1/4 dãvky a použila prãškové kvasnice, no vôbec to nevadilo. Nakysla a chuťovo je tiež výborná!


daktari
robil som cesto presne podla návodu a na môj vkus bolo príliš mastné a akoby husté a ťažké, veľmi ťažko sa pustilo do kvasenia. nebol som s tým spokojný
geronda
Ja mam otazocku, ze ako sa daju vyuzit tie bielka kedze do vianocky idu len zltka ?.... vyslahat do snehu a zapiect?....ma niekto jednoduchy recept ako pouzit bielka?
neviemush
aky zmysel ma vymiesavat iba rukou a nie varechou?
to je zas nejaky spiritualny ritual ktory objektivne nema nic spolocne s kvalitou procesu?
redakcia
@mistroll (25.1.2024 21:12)

Čas a teplota pečenia sú uvedené nad tabuľkou surovín a postupom. Vianočka sa pečie 40 - 50 minút v rúre vyhriatej na 180 °C. Pre istotu sme to doplnili aj do postupu. Prajeme pekný deň a nech sa vám vydarí :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia