Recept som dostala od mojej svokry (babiny). Každý rok na Štedrý deň pečie výbornú vianočku. Ja milujem kysnuté koláče viac ako krémové a posledné Zobraziť celý popisRecept som dostala od mojej svokry (babiny). Každý rok na Štedrý deň pečie výbornú vianočku. Ja milujem kysnuté koláče viac ako krémové a posledné roky pečiem vianočku podľa toho istého receptu aj ja. Napriek tomu, že pečieme obe presne z rovnakých surovín a obe naše vianočky sú výborné, chutia rôzne. Vyskúšajte aj Vy !
príprava
na 180 °C
Suroviny
| 1 kg, |
|
| 180 g (hera, helia) |
|
| 200 g |
|
| 4 ks |
|
| 60 g |
|
| 100 g |
|
| 100 g |
|
| 3-4 dl, vlažné |
|
| podľa uváženia postrúhaná |
|
| podľa uváženia postrúhaná |
|
| trocha |
|
| 1 ks, - na potretie |
|
| 1 balík |
|
Postup
-
1
Prichystáme všetky prísady a pripravíme kvások nasledovne: do malého hrnca dáme 1-2 dl vlažného mlieka, 1 lyžičku cukru, 1 lyžičku múky a droždie. Necháme vykysnúť na teplom mieste cca 30 minút.
-
2
Pripravíme si veľkú misu, kde postupne pridáme všetky prísady: múku, cukor, soľ, postrúhanú citrónovú a pomarančovú kôru, vanilku, žĺtky, rozpustené maslo, vlažné mlieko a vykysnutý kvások. Zamiesime cesto (robím to výlučne rukou, bez varešky). Nakoniec pridáme mandle, hrozienka (môžeme aj kandizovanú pomarančovú kôru alebo iné nakrájané sušené ovocie). Keď cesto má správnu konzistenciu a nelepí sa na ruky, zabalíme misu (do utierok) a necháme 2-3 hodiny kysnúť na teplom mieste (ja to nechám v kúpeľni pri elektrickom radiátori).
-
3
Po vykysnutí rozdelíme cesto na 9 častí. Vianočka sa bude skladať z troch poschodí. Najprv zapletieme 4 vrkoče, potrieme vajíčkom a na to položíme druhé poschodie z 3 vrkočov, potrieme vajíčkom a na to položíme tretie poschodie z 2 vrkočov. Jednotlivé poschodia upevníme špajdlami aby sa nezošmykli (vidno na štvrtom obrázku).
-
4
Takto pripravenú vianočku zakryjeme a necháme ďalšiu pol hodinku kysnúť. Potom potrieme vajíčkom a môžeme posypať napr. mandlovými lupienkami. Po vykysnutí nám už chýba naše dielo len upiecť (40-50 minút na 180 °C). Ako vidíte z obrázku, plech je plný, mňam - mňam, chutnej vianočky. Pečiem ju na Štedrý deň doobeda a prvé ochutnanie prebieha do 1-2 hodiny po vybratí z rúry. Podávam ju na 1. sviatok vianočný na raňajky s klobásou a šunkou. Zaujímavá kombinácia slaného jedla so sladkým, ale určite odporúčam vyskúšať. DOBRÚ CHUŤ! :)









určite upečiem. Ja robím z troch dlhých prútov vrkoč a potom preložím do osmičky, a ešte jeden dlhý prút obtočím okolo celej
vianočky............
Vyzera úžasne...mňam....:-)))
Inač,je výborna a veľmi chutna.Len sa tak po nej zaprášilo.
Vdaka za dobrý recept!!!
Dobrý večer, niekoľko jednoduchých receptov na maškrty zo zvyšných bielkov nájdete v tomto článku:
varecha.pravda.sk/magazin/pusinky-kokosky-kopceky-9-recep...
to je zas nejaky spiritualny ritual ktory objektivne nema nic spolocne s kvalitou procesu?
Čas a teplota pečenia sú uvedené nad tabuľkou surovín a postupom. Vianočka sa pečie 40 - 50 minút v rúre vyhriatej na 180 °C. Pre istotu sme to doplnili aj do postupu. Prajeme pekný deň a nech sa vám vydarí :)
Autorka ti zrejme neodpovie, tak to môžem skúsiť ja.
Vianočku pečiem každý rok, ale recept žial nemám zapísaný, vždy improvizujem. Múku používam miešanú, polohrubú a hladkú. Možno budeš musieť upraviť množstvo použitej tekutiny, ale nič zlé sa nestane ak dáš iba hladkú. Ak ti môžem poradiť, ja som nemala dobré skúsenosti s takouto vianočkou. Myslím takto upletenou z takéhoto množstva cestá. Pri pečení sa zvykla "vyvaľovať" a musela som ju dopekať prikrytú, lebo zvrchu už bola tmavá a vnútro surové. Teraz to robím tak, že z kila múky robím 2 vianočky, mne sa zmestia na jeden plech, takže ich upečiem naraz. A pletiem ich každú zo 6-tich prameňov. To vznikne dvojposchodová vianočka, ktorá sa správa pri pečení slušne😉
Spôsob zaplatenia ti žial nepopíšem, ja si to každý rok musím vyhladať. Sú pekné, názorné videá na internete. Nie je to nič ťažké, ale keďže to robím raz za rok, tak si to radšej vždy pripomeniem.