Treska v majonéze Kimlo

kimlo - fotkakimlo, 2. februára 2010
Treska v majonéze Kimlo
Foto: kimlo

Milujem tresku v majonéze. Ale tú pravú, čo sa predávala ešte za totality, máloktorá z tých čo sa dnes predávajú sa jej vyrovná. Po Zobraziť celý popisMilujem tresku v majonéze. Ale tú pravú, čo sa predávala ešte za totality, máloktorá z tých čo sa dnes predávajú sa jej vyrovná. Po mnohých pokusoch s rôznymi receptami som si našiel ten "môj". Vyskúšajte...

6
porcií
40 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg
2 ks
3 ks
2 PL
3-4 ks
100 ml
2 ks
300 ml
3 KL
3 ks
1 KL
1 KL
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Tresku rozmrazíme a vložíme do 3 litrov vriacej vody s 250ml octu, soľou, bobkovým listom, celým čiernym korením a mrkvou. Varíme 15-20 minút, vyberieme spolu s mrkvou, necháme odkvapkať a vychladnúť. Potom vidličkou tresku roztlačíme na jemné kúsky, poprípade posekáme nožom.

  2. 2

    Pridáme mleté korenie, horčicu, nastrúhané uhorky a mrkvu, a pridáme šťavu z uhoriek. Cibuľu nakrájame najemno, rozmixujeme ponorným mixérom na kašu a pridáme k treske. Nakoniec pridáme majolky a dobre premiešame.

  3. 3

    Dochutíme zvyškom octu, vegetou a šťavou z uhoriek. Dáme odstáť do chladničky aspoň na 12 hodín. Podávame s čerstvými rožkami.

Diskusia k receptu

kaval
Som zvedavý,skúsim to urobiť,v mrazáku mám este nejakú nórsku tresku,vlasnoručne ulovenú.Už som skúšal občas nejaký šalát,vždy sa podarí iný,môžem skúsiť aj tento.Ďakujem.
bozulka
Je to dobrý recept,ja robím podobný z vážských rýb,keď syn rybárčil a doniesol kýbel rýb tak sme vymýšlali čo s nimi.Bohužial teraz je to veľmi zlé lebo ryby z Váhu niekam odplávali.
Porovnám a uvidím.Ale určite bude dobrý.
cukrarka
už som so robila podľa tvojho receptu, bol super... urobím znovu...
2010
Kimlo,
Dik uz som pridal ,chodim tak raz do tyzdna na trh s rybami.
Nikdy neviem co dobre a lacne tam bude.
Vyskusam
dik
stihacka
No tresku mam velmi rada aj ja ( ani si uz nepamatam tu chut pravej tresky z obchodu ), a kedze mam doma rybarov a salmony su velmi zdrave (tie z Pacifiku ) robim ju takto : salmona ( Koho alebo Chum ) uvarim s bobkovym listom a celym ciernym korenim , solou do makka. Necham vychladnut a oberiem maso od kosti, dam do misky a zalejem asi 2,5 dcl octa a nakrajam na kolieska 1 velku cibulu, necham v chladnicke 24 h. Potom rybu povytlacam od octa, vyberiem cibulu, zmiesam s majonezou, pridam c. korenie mlete, trosku mlieka, niekedy trosku tej octovej cibule nakrajanej najemno a tada- treska je hotova. Je to velmi syte jedlo a hlavne zdrave. Kazdy , kto bol u nas na navsteve zo Slovenska si ju pochvaloval a hlavne bola z domacich produktov.
lair
Ja robím veľmi podobne tresku doma, keď som bol viackrát na Sk za posledné roky, veru je problém nájsť tresku v majonéze v obchodoch, ktorá má dobrú chuť. Ale kedže som nútený v Anglicku si robiť tresku doma sám ( pripadne manželka urobí) , tak vždy jem veľmi dobrú tresku. Nikdy som neskúšal použiť sladkovodné ryby ale myslím si, že to nemôže mať tú istú chuť ako z treskovitých rýb.
erika123
bože Kimlo!!!
tak toto je treska!
pomoooc sa jej neviem"dožrať"je výbornááá !
vyskušala som už veľa receptov na tresku,vsade niečo chýbalo,táto je mnáááám ,pritom tak jednoduchá
DAKUJEM
uložila som si ju ako treska Kimlo aj na inu stránku,ak to neva,
ešte som sa obávala,že ježiši jak je toho vela,čo s tým..a veru sa po nej len tak zaprášilo ,Díky
thedrunkchef
máš pravdu, že dnes zohnať dobrú tresku v majonéze je ťažšie ako zohnať kilo plutónia a tak tento recept určite vyskúšam...
treska1
nerozplivajte sa vsetci z jedneho receptu, ale skuste ich viacej a nad kazdym sa asi budete vsetci blbo rozplivat, lebo kazdy dalsi recept bude lepsi! skuste si vyrobyt nejaky vlastny, ten bude najlepsi!!!
hanach
manžel tiež robí, takže sme si pripomenuli. Vďaka ideme urobiť. Ukladám aj tento receptík.
ebaka
supééééééér,toto som hľadala,to je treska
jerica
@kimlo nesiem výbornú správu : dnes som raňajkovala tresku ktorú som včera dostala od rodinnej priateľky,boli sme na návšteve a samozrejme , k obedu sme mali okrem iného aj opečenú rybu , ktorú priateľom priniesol ich syn z rybačky v Nórsku,milujem ryby a ako tak si vychutnávam s pôžitkom vynikajúco pripravenú opečenú tresku , v tom mi priateľka povie , ja mám aj výbornú @kimlo tresku , v tom aj jej manžel zakontroval-zahlásil "vynikajúca kimlo treska" toľko chváli si dostal k tvojmu receptu , potešila ma , dostala som kelímok a tak som to zdokumentovala, aby som aj tebe pohladila pierko pýchy:-) cha :-) ale to nebolo všetko , pri kávičke sme si pochutnávali na štrúdle , samozrejme od @sovka , tiež perfektnéé:-).
Priatelia si nevedia vynachváliť našu varechu ,ale len ako skúšajúci a inšpirujúci k vareniu:-)tu je foto u mňa @kimlo treska:





kimlo
Ďakujem za pochvalu, som rád že chutila :-)
erikao
... je fakt dobrá, prečítala som a utekala kúpiť filety... len jedna poznámka... kúpila som majolenku 315g, je to dobré, ale má tam byť viac, myslím si... loviac v spomienkach a hľadiac na obrázky...
erikao
... hej, a konečne viem od čoho bol ten nemiznúci pach v školskom bufete (kým sa to varí v tej octovej vode)...
bambu
Vstko pekne, ale kde zoberiem 2 kusy majolenka, ked som v Langley, BC, Canada a neviem cim ju mam nahradit a ake mnozstvo. Tebe je lahko napises horcica, ale aky druh? Ja ich mam v Canade a USA niekolko druhov. Moze mi niekto pomoct???????? Ten kto chodil na tresku do Ryby v Bratislave tak ma pochopi. Help.
kimlo
Chodieval som do Ryby v Bratislave na Vajnorskú, ked som tam bol v 80.roku na vojne. Tá v tom priesvitnom kelímku bola najlepšia... majolenku nahradíš nejakou dobrou majonézou, ktorá ej chuťovo a vzhľadom najviac podobná tej našej, a horčica je obyčajná plnotučná, bez príchutí...
bambu
Ja to skusim, ale je to na tvoje riziko, Dakujem
cistinka
Toto je najlepšia treska na svete! Ďakujem, ďakujem, ďakujem.....eném plesklo!
babinka
@michsamant - urob si namiesto uhoriek nakladane cuketky, nie je to celkom to iste, ale- v treske sa to nebude dat poznat, aj inde (spanielske vtaciky, do omacok..) sa daju pouzit, ak mas nakladac slovensky, tak ten ti to dochuti, ak nemas - ocot, cukor, sol, CK cele,horcic.semeno, nove korenie, bobkovy list (to len tak z hlavy) uz som skusala aj s nejakou zmesou mexickou, bez chem.latok, len to bolo velmi aromaticke na nas vkus
bambu
Kto pomoze? Urobil som presne podla receptu "Tekuty maglajz" teda "Tresku v majoneze" ale potrebujem asi pomoc. Viem urobit pecovu pastiku, napiect rozky, klobasy, calamadu......ale tresku som zatial nevyrobil.
kimlo
Najprv treba zistit z coho je to tekute...ci z ryby, cibule, uhoriek, alebo bola prilis tekuta majoneza.. tiez pouzivam Hellmann´s, ale nasu europsku.
jerica
@kimlo , napíšem (pre @bambu ) od priateľky skúsenosť, dodržiava presne udávané množstvá suroviny,nikdy neimprovizuje,tá tvoja @kimlo treska, nemala chybu!!foto čo som pridala je toho dôkaz:-)
bambu
Neimprovizujem, strikne dodrzujem vsetko podla receptu, vazim a meriam kazdu surovinu....................... a prisaham tresku som mal vzdy rad, ale treska to nie je!!! ( Priatelka zije na Slovensku? )
fridecanka
Kimlo dakujem za receptik určite vyskušam,tresku zbožnujem,pametate si ako ju predavali z maleho dreveneho sudku len tak do papiera s rožkom aj ten papier som olizovala.V čechách som skusila tresku v supermarkete Albert patri mezi najlepšie v dnešnej dobe.
elaia
Chcela by som vyskusat tresku,ale neviem aku rybu kupit..byvam v Espana,takze ryb je tu neurekom...poradte rybu ktora bude podobna chutovo...
lusinkab
@elaia ja som v UK pouzivala Cod (co je vlastne treska),no a v espana tusim je to bacalao,aspon co som obrazky porovnavala :-)
kuchto
Dakujeme za posun v gastronomii toto sme potrebovali ako sol.
bambu
Kimlo, konecne som nasiel tu spravnu majonezu ( v Canade to musi byt Helmans, ale Olive oil ) a urobil som tresku a neuveris chutila ako treska v majoneze ako niekedy v Bratislave. Vdaka Richard
renka73
Spravila som tresku podła Teba a musím povedať,že som našla to čo som dlho hładala.Je výborná.Tvojho receptu sa držím ako kliešť a už aj maminke som dala recept :))) mooooc ďakujem :)
jahodovelizatko
Kimlo, ak dám klasickú tatársku omáčku, tak to diametrálne zmení chuť?Totižto mám neskutočnú chuť na tresku a všetky ingrediencie mám doma, až na majonézu :( Mám len tatarku... Čo povieš? Nemám riskovať? :)
kimlo
Vyskúšaj a uvidíš... tatarka býva už ochutená, možno to trocha zmení chuť. :-)
qaroh
Tento recept je naozaj dobrý, mám jeden na falošnú tresku, tiež sa dá, ale originál je originál. Jedno z národných slovenských jedál, súčasný výrobcovia úplne dehonestovali pridávaním umelých sladidiel, hnusnej majonézy atď. Úplne ma sklamala Ryba s.r.o. Slovenská treska ešte akej takej chuti je vážená v Terne z ich výrobne a v kelímku tuším Lidlácka je dobrá.
kimlo
@qaroh mňa tiež Ryba s.r.o.sklamala čo sa týka klasickej tresky, preto si od nich kupujem už len Tresku Exclusive, je sice drahšia ale rozdiel je veľký.. tú z Terna som neskúšal ale z Lidlu skúsim, dík za tip.
tiginko
@qaroh a skúsil si tresku exclusive? Košická vraj nič moc (viem od švagrinej, ktorá sprostredkováva dodávky rýb a morských produktov pre veľkoobchod) ale vraj Žilinská a Bratislavská sú najlepšie. My chodíme niekedy na ňu do podnikovej predajne Ryba a je fakt výborná. Má vyšší podiel rybieho mäsa ako klasická treska
viera1
@kimlo tak sa ti musím priznať:robila som zo pstruhov,je výborná,akurát som bod 1) riešila v MW rúre,lebo varením v octovej vode by som riskovala,že ich nevykostím.A keďže som robila aj podľa teba,môžem porovnať a zdá sa,že rozdiel nie je žiadny.Tak som si to zjednodušila.Keď sa to nechá odležať,chute sa perfektne prepoja a s kúpenou treskou sa to nedá ani porovnávať.Vďaka za recept.
qaroh
Ak hovoríte o vážených je to možné. Ja hovorím o tých v kelímku. Kúpil som si aj Exkluzív a dúfal, že bude dobrá. Ale umelý cukor je aj tam. Hneď ako ju dám do h..., úst, tak citím ten cukor a chuť je iná.
margaretka28


@kimlo vyskúšala som tresku podľa Tvojho receptu, je vynikajúca, dodržala som všetko, len vegetu som nedala a bolo to presne podľa mojej chuti, nič nebolo treba pridávať, je super ! dakujem :-)
slunce3
toto je super aj z pleskáča, neviem či nie ešte lepšie :) Ak niekedy budeš mať možnosť určite vyskúšaj :)
kimlo
Keď toho pleskáča chytíš, daj vedieť... :-)
vanesa859
tento recept je výborný... :) ale z toho 1kg tej tresky sme moc toho neurobili :( lebo po rozmrazení toho bolo menej
mariamka
tato treska je vidim celkom preslavena :) nedocitala som sa, ci ide aj z kapra, vyskusam, uz sa vari..
edward456
je dobra aj z kapra ale z pleskaca je ako z tresky,Kimlo,palec hore................
pusta
milý@kimlo , neviem, ako mi mohol tento tvoj úžasný recept ujsť, ked je za 5***** a už aj putoval do kk.
alex37
musíme vyskúšať, posúvam receptík nášmu dedovi vášnivému rybárovi a milovníkovi tresky :)
perinbabba
Ahoj, dakujem za recept. Dve ryby nam plavaju vo vanicke tak sa tesim ako ich "vyriesim" :-) Dufam, ze sa budem moct pochvalit ako sa mi "tvoja" treska vydarila :-)
perinbabba
No Kimlo...moja doktorka mi asi dá "zdravotnú výpoveď" nevadí !!!
Práve sa napchávam tvojou treskou :-) dakujem
njdevil
Ja mam k dispozicii cerstvu, mnozstvo ostava take iste- 1kg?
Dakujem!
kimlo
@njdevil keď máš čerstvú tak množstvo každej suroviny vynásob indexom 1,3. :-)
methi
Tvoju tresku mam uz davno ulozenu, len neviem zavarane uhorky zohnat a ani u nas nemaju take vhodne male na zavaranie, tie klasicke. Neviem si s tym poradit. Musim nieco vymysliet.
tatranocka
@methi zabudla som napísať,však nakrájaj veľké uhorky na kolieska,keď nemáš malé,chuťovo nie je rozdiel.
jozka2
Bambu,nemas nablizku nejaky rusky obchod/tam som dokonca bola aj na vyborne ovocne torty,poobzeraj sa mozno najdes aj polsky obchod a tam najdes horcicu,ak nie pouzi obycajnu zltu americku horcicu hlavne aby bola podobna slovenskej a co sa tyka majolky pouzi polov. tartar sauce to je ako nasa tatarka /nie taka dobra/a polovicku zamen s majonezou majoneza musi byt real nie light-ta by zmenila chut.
jozka2
jaaaaj pri tej Kimlovej treske su slovenskeeee rohliky,mnam.
STIHACKA,nemam k tvojmu receptu vyhrady urcite vyskusam aj tak ako robis ty,lenmebolo by lepsie dat kyslu smotanu alebo trochu majonezy namiesto mlieka?mlieko tresku robi vodovou.Bola som doma,samozrejme ked idem e na nakup ja som hned pri treske a kyslych rybach,mate pravdu,ta treska nema nic spolocne s tou za sociku.Sla som nieco zobrat u dcery z chladnicky a pozeram vedierko s kyslymi rybami,pytam sa dcery ako to,ze mate taky vanlik ryb,vraj to kupil moj zat aby som mala co jest,ja sa ich tam neviem dojest,tie su stale dobre ako za sociku,ale objavila som aj tu v ukrajinskom a polskom obchode znacka,,BISMARCK'platy Sledziove marinovane.Davam to tu pre ludi ktori ziju v USA aCande.
renener
Zdravim, len pre presnost, kolko na objem ma byt tej majolky? Nerad experimentujem s mnozstvami, moc sa mi to zatial neosvedcilo.:) Co sa tyka kupovanych tresiek....tak tam pozor. Mozete mat toho isteho vyrobcu a ten isty obal a v jednom obchode bude relativne kvalitna a v druhom hnoj. Velkoodberatelia totiz koli cenovej handrkovacke casto menia zlozenie pre svoj siator. Takze napr Tesco by som naozaj neodporucil. Co mam skusenost tak salatu ale aj konzerv a pod.....cista zumpa. Neuverite moze sa to tykat aj elektroniky. Takze testovat vyrobky najlepsie z podnikovych predajni kde maju nejake standardy
kimlo
@renener je to malé balenie majolenky Hellmann´s, myslím že má okolo 220ml. Ale môžeš namiesto dvoch malých použiť väčšie 440ml balenie.
root
Horčica, majolenka Hellmanns, vegeta... myslím, že to je typický "kvalitný" socializmus na tanieri (ešte použiť inú majolenku, ten názov zaváňa kapitalizmom...).
gabriele
@root nemusis mat obavy z Hellmannsovych majonez...prave naopak... Hellmanns si stale zachovava vysoku kvalitu...aj ked sa uz cast produkcie presunula mimo povodneho miesta vyroby...ak mas vyhrady voci Hellmans tak ktore su podla Teba kvalitne?
radox1
dnes sa mi darom dostali do ruk mrazene treskovite ryby(mrazene ryby zasadne nekupujem),a prve co ma napadlo co s nimi- si mi padol do rany ty kimlo.treska spravena-SPLENDITNA,a to ked poviem toto slovo,to znamena ze-uz sa to lepsie neda spravit.vegetu som vynechal,ale to nepodstatne.
kimlo
@radox1 dakujem, cenim si to. Robievam z beznych filet treskovitych ryb z obchodu, ale teraz som dostal origos filety z tresky od kamosa priamo z rybacky v Norsku, tak to skusim z toho...
heno
Som vyskusal tvoju tresku a bola vyborna, hoci nemam plnotucnu horcicu.
kukulienka71
Tresku v majonéze zbožňujeme,po týchto pochvalných komentároch nemám dôvod nevyskúšať.Už mi tečú slinky...ukladám do KK
frezia
Tvoja treska je najlepsia. Chuti presne tak, ako kedysi za socializmu a zajtra bude u nas na ranajky. Kazdemu ju odporucam. Robila som ju uz viackrat podla tvojho receptu a vzdy bola vyborna.
kimlo
Ďakujem Vám všetkým za komentáre a prajem veľa zdravia a úspechov v r. 2014. :-)
kukulienka71
Vyskúšaná,výborná treska!!Robila som z polovičnej dávky a v hotovom stave to bolo 60dkg.Ďakujem za kvalitný recept,roky rokúce som dobrú tresku nejedla,odporúčam!!*****
concord
@kimlo
Kde bola v roku 1980 Ryba na Vajnorskej? Ja som starý Bratislavčan ale na to si nespomínam. Ryba v tom čase sídlila na Košickej ulici oproti bývalému Presscentru, svoje podnikové predajne nemala, chodil som tam v tých časoch brigádovať, takže niečo o tom viem. Treska sa vyvážala do predajní v BA a v okolí. Takže si ju chodil asi kupovať len do nejakej predajne alebo bufetu, čo nič nemení na tom, že to ľudia radi konzumovali. A čo sa týka tej polemiky o kvalite BA-ZA. Tresku v majonéze za socializmu vyrábala jedine bratislavská Ryba. Neviem či ju poznali aj v ostatných končinách Slovenska ale v Čechách určite nie. ˇBol som na vojne pri Prahe v rokoch 69-71 a Češi na nás nechápavo pozerali o čom sa bavíme na rote, keď sme my bratisláváci snívali okrem iných slastí civilu aj o bratislavskej treske. Píšem to preto, že dnes keď idete do Prahy, v obchodoch s a stretneš českou treskou v majonéze. A tým chcem povedať, že túto tresku vyrába kdekto nielen na Slovensku ale aj inde. A tak aj kvalita vyzerá všelijako. Ja si chodím kupovať tresku len Exclusive do podnikove predajne vedľa trhoviska.A na záver si dovoľujem citovať nášho herca Juraja Kukuru, čo povedal po návrate na Slovensko. V Hamburgu som mal všetko okrem starého trhoviska na dnešnom Trnavskom mýte a šalátu z tresky.
kimlo
@concord , bolo to na rohu Vajnorská-Budyšínska, tera je tam nejaké kaderníctvo. Bola to predajňa Ryba lebo som tam chodieval takmer denne. Kasárne sme mali na Košickej, ale dielne na Vajnorskej. Na vojne bol vtedy so mnou jeden kamarát z Bytče, jeho mama robila v tých časoch (1981-83) v Rybe Žilina, keď prišiel z opušťáku, priniesol odtiaľ tresku ktorú vraj ona odtiaľ nosievala domov. Bola v sklenenom štvorcovom pohári ako sa predávali slede alebo ruské sardinky. Odvtedy som lepšiu tresku nejedol, a to si teraz kupujem len Exclusive. Takže nevyrábala sa za socializmu len v BA ale aj v ZA.
afataga
@kimlo svatu pravdu mas, robila sa aj v ZA, mozno sa tu robi dodnes, ak nepomreli, ja som byvala u rodicov asi 500m vzdusnou ciarou od vyrobne a ked fukal ten "spravny" vietor, ten smrad bolo citit az ku nam, asi maloco smrdi viac ako skazene ryby, ale utesovala som sa, ze to smrdia iba odpadky na dvore :-), lebo tiez som na nu rada chodievala do bufetu na Masarycke, co sa kedysi volal Ryba, na tuto tvoju lakocinku sa uz chystam dlhsiu dobu, vzdy zabudnem v metre kupit chladene filety, skleroza je neuprosna, musim si to napisat
concord
@kimlo
Viem o akú budovu sa jedná ale nemôžem si spomenúť na túto predajňu. Asi je to aj tým že v roku 1975 som sa presťahoval do Dúbravky a na Slovan som chodieval popri kasárňach. No a čo sa týka tej tresky, čo ti priviezol tvoj kamoš zo ZA. Celé kúzlo a chuť tejto tresky spočívala v tom, že baby ktoré boli vo výrobne si pre svoju potrebu pridávali do nej navyše majonézu naviac oproti norme a takto vylepšovali jej kvalitu.Takto to robili aj baby v BA a dnes je to tá Exclusive treska v majonéze.Občas nám brigádnikom pani vedúca skladu dovolila keď sa jej darili kšefty, aby nám baby dali na desiatu z takejto tresky.To bola odmena za to naťahovanie sa s paleťákmi.
pusta
@kimlo , máš absolútnu pravdu, bola presne tam ako vravíš, jeden čas aj RYBA. bývala som asi 30 rr na Tehelnom poli, môžem potvrdiť.
ja som však chodila na tresku v majonéze asi 10 rr predtým do predajne RYBA na Steinerovej kedysi a teraz je to Krížna ulica/ - bližšie k Metropolke, bolo to blízko fakulty a za 20 dkg tresky s 2 kaiserkami som platila 3 Kčs - lacný rýchly a dobrý študentský obed :-)
kimlo
@concord ano, ten kamarat mi aj spominal ze je to treska ktoru si tam robia zamestnanci pre seba, asi preto bola taka dobra.
radox1
ano,za totaca ju bezne v lahodkach riedili mliekom,ale aj tak bola mnohokrat lepsia ako teraz.
1x safran
concord
@pusta
To si obedovala tresku za 3 Kčs?Pokiaľ viem, tak za socializmu stál kompletný študentský obed v menze 2,60 Kčs.
1x safran
radox1
rok 1985-86.
100g vlasskeho,parizskeho,tresky 3koruny.doteraz to mam v pamati,k tomu 50g pikantneho plus 2 rozky-sumar 4,90. aspon v mliecnom bare v piestanoch.
timino
WOw, aj ja chcem, ale mam problem s octom. Som v Canberre - jablkovy, ci vinny ocot to pokazi??? Poradte pekne prosim.

2010
@timino , v kazdej australskej samoske maju lacny europsky chemicky ocot , je vzdy v poslednom regale nad zemou , hladaj plastikovu flasu, vola sa white vinegar.
afataga
vcera som robila z polovicnej davky, je suprova, kupila som chladeny filet z tmavej tresky, asi som dala trochu viac mrkvy, ale nevadi, aspon jej bolo viac :-), cibulu sa mi nechcelo mixovat, tak som ju nastruhala, mykalo ma dat tam aspon jednu chilli, ale som odolala :-), nabuduce tam jednu fuknem

gabriele
aj ja som robila Tvoju tresku...tiez ako @afataga z tresky tmavej...vynikajuca...nejake malicke zmeny tam boli, ale v podstate podla Teba...uz som poslala recept aj dceram...a vidis to...zabudla som sa Ti podakovat...tak dodatocne dakujem za vyborny recept :)
timino
pre 2010 - dakujem velmi pekne za pomoc. Skusim a na tresku sa tesim.
boise
Dnes som robila...z tmavej tresky a cvične z polovičnej dávky...Lepšiu tresku som nikdy v živote nejedla! Má len jednu chybu, a to že musí 12 hodín stáť v chladničke. Obávam sa, že dám na ňu nočný nájazd....ĎAKUJEM!
pusta
@kimlo , robila som podľa tvojho receptu, nestihla som vyfotiť...tak rýchlo zmizla :-) vynikajúce :-)
dakujem za úžasný recept.
citroen
@kimlo ani si nevieš predstaviť akú si mi urobil radosť.Robil som podľa tvojho receptu,až na jednú výnimku:podľa doporučenia bývalej pracovníčky RYBY v Žiline som cibuľu nemixoval ale zaparil horúcou vodou.Bola výborná
tatranka
Dnes som robila tento rybací šalát,podľa tvojho receptu.Je výborný a môžem doporučiť.4ím ho viac jeme,tým sa viac žiada...pridávam foto.

tatranka
Mrzí ma,že sa nezobrazil obrázok.Skúšam ešte ráz.Prepáč..Hádam sa to už teraz podarí.

kimlo
Ked som to pocital tak maximalne dva...mozno este horcica, ale tam je to diskutabilne a nesuvisi to s epopejou temy... ;-)
afataga
dakujem za odbornu a vycerpavajucu odpoved, to hned vidno, ze si odbornik na slovo vzaty :-)
@tiginko co sa rehoces? ja viem, ze aj teba to zaujimalo, len si hanbila opytat :-)
tiginko
už sa tých antioxidantov začínam báť, keď vidím, čo môžu spôsobiť ...
kimlo
Ved prave preto su tam len dva...
yogicek
@kimlo
Priateľu. Vyrobené, zjedené. Už som pochopil, prečo si minule povedal, že ju nemôžeš vymeniť, lebo u Vás nezostane. Nezostalo ani u mňa. Chválim.
P.S. Ja som vynechal aj tie dva antioxidanty, aby ma neprepadla diarea.
afataga
dnes prisla na radu druhy krat s mensimi upravami: 1 cibula zlta, 1 cervena a 1 cubulka s vnatou, na zaverecne dochutenie som dala citr. stavu a miesto vegety hadaj co :-) uhadol si CHILLI :-) je mnamkova

tiginko
musím sa aj ja pridať k zástupu spokojných s tvojou treskou @kimlo...dnes som ju robila v krátkom čase už druhýkrát a kupovať sa už zrejme v našej domácnosti nikdy nebude. Na želanie dcéry sme vyskúšali aj časť s verziou avokáda namiesto majonézy a hľa ako to dopadlo:


Kupodivu je aj táto verzia výborná a hlavne - JE PLNÁ ANTIOXIDANTOV :-)
afataga
@tigi neblazni, davaj si na seba lepsi pozor, prosim ta, bola by ta skoda :-), ja som v tom chilli tiez mala dva :-)
kukulienka71
@tiginko ,tvoj šalát vyzerá super,aj my nahrádzame avokádom maslo aj majonézu,ale to už nie je tá chuť tresky ako za socíka!!
tiginko
@kimlo , to si nemáš všímať, to nič pre chlapa, ako si ty :-) My ženy v našej domácnosti tomu hovoríme "alternatívny chlieb". Môj reaguje asi tak ako ty, len teraz je mimo domu, tak už nevieme, čo od dobroty...
tiginko
@kukulienka tvoju vetu rozdelím na dve časti, ak dovolíš: áno, aj my zisťujeme, že chuťovo pomerne neutrálnym avokádom, plným zdraviu prospešných látok a hlavne tukov, sa dá všeličo nahradiť. ALE namôjdušu treska spravená podľa kimlovho receptu je takmer na neroznanie od tej, ktorá fičala v časoch, keď ešte princezky boli princezkami a debrecínka debrecínkou...
1x bembo
mariamka
toto je vazne varechova stalica, robim ju uz min. 3ti-krat, dnes z mrazenej tresky uvarenej v naleve, mrkva struhana surova, plus vajicka natvrdo, uhorka, cibulka, majolka,,, uz len tie rozky chybaju :)

salinka
@kimlo , pripájam sa k tlieskajúcemu davu :-) Tvoja treska je naozaj výborná. Robila som ju prvýkrát, presne podľa popisu. Podľa pozitívnych ohlasov som sa rovno vrhla na celú dávku, z kila tresky a už je po nej:-))))) Ďakujeme za receptúru!


kimlo
Tesi ma za ma taky uspech...velmi dakujem za komentare. :-)
3sandra3
ale no nie,,, takýto skvelý recept na tresku objavím až dnes..... no paráda,,, vyskúšam
salinka
Myslím, že klenoty takéhoto druhu by sa mali posúvať ďalej:-)
katka78
Tresku som nejedla už hádam aj 10 rokov. Včera prišiel konečne rad na tento recept a dnes sa po koštovke jeho fanklub rozrástol o 4 ďalšie členky. Mňam! Posledná porcia je na tanieri, s čerstvým domácim rožkom. U nás bez vegety a s červenou cibuľou (inú som nemala). @kimlo , veľmi pekne ďakujem za recept! Nabudúce spravím tresku rodičom, už sa teším ako ich poteším :-)


smejkad
robila som iba prve dva body, stalo cez noc, jedlo sa s kvaskovym chlebikom
ja som teraz ako pavuk :-)))))
a urcite uz tresku v majoneze kupovat nebudem :-)
jeden genialny recept :-)
dakujeme :-)))
nelinuska
5* Kimlo.. Toto je TOP treska, prave som ju dokoncila, je skvela.. Nemozem sa dockat ranajok
nelinuska
Niekde sa mi stratil zvysok komentu.. Tak este raz: dakujeme za recept :-)
cepop
Ahoj kucharky a kuchari,k treske ,50 rokov min.jem tresku z Ryba Zilina a mozem zodpovedne prehlasit,ze Kosicka a Bratislavska sa jej nemoze rovnat,obe su mastne od majonezy.Ked na prevadzka Zilina dovolenku isteho casu vozili do MT tresku Kosicku,ludia ju nechceli....porovnajte v Tesku su tresky od troch vyrobcov..ale ak Vy jete 40-50 rokov napr bratislavsku,nedate na nu dopustit..hih
1x elef
marosch
Ahoj labužníci! Áno moje posledné kupovanie tresky v majonéze jednoznačne odporúčajú výrobok z Ryby Žilina. Aj podľa mňa je v posledných mojich objavných rokoch najbližšie k pravej treske v majonéze uvedená firma.
Vážení! Veľkosklad Ryba Bratislava založený Dr. Virzíkom a Dr. Dvořáčkom bol určite v Zimnom prístave a teda firma mala budovu aj sklady na Prešovskej ulici na ktorej predlženej časti cez riečku Dunaj bol plánovaný most do Petržalky vtedy volaný "most Prešovská" už v rokoch 1928 teraz po toľkých trapasoch a výstavbe most menom „APOLLO“. Firma právnikov Dr. Virzíka a Dr. Dvořáčka sídlila pred pľacom BA taxislužby krížom oproti Manderlovej budove (mrakodrapu) na začiatku Dunajskej ulice a áno kúsok od soc. samoobslužky, predajne TETA na Dunajskej ulici. Šalát s tresky v majonéze si pamätám od roku cca 1955 až do roku 1970 ako biely šalát s ryby treska a mojonézy v kyslom prevedení s malým prídavkom hnedého údeného mäska tuniaka! Bratislavská RYBA do cca 1974 roku nevyrábala žiaden treščí šalát v majonéze z mliekom, mrkvou, hráškom! To len tak mimochodom a zdôvodňujem že asi kto bol toho príčinou. Jednoznačne zamestnanci a ich vedúci v predajniach! A vychádza mi že len a len pre zárobok začali primiešavať lacné gebuziny ako mlieko (1l/2 koruny), mrkva (1kg/cca50hal)... RYBA nár. podnik miešal presne podľa receptúry do 10kg plechoviek „Tresku v majonéze s tuniakom“! Len v predajniach i vy sami pamätníci ste mohli zbadať ako tieto plechovky ešte pred umiestnením za sklo pred zákazníkov v predstihu a v pozadí za omylom i otvorenými dverami vynálezcovia a vynálezkine prilievali mlieko a prisypávali prevarenú zeleninu a škaredo zazerali pri premiešavali hoci aj varechou ak vás zbadali! Važení! Len neskoršie po roku 1974 som spoznával šaláty s tresky aj pod novými menami z mrkvou, celerom aj mliekom samozrejme mohlo to fungovať už aj skôr! Tie názvy boli ako „Lahôdkový šalat z tresky, Treska exkluzív, Treska špeciál“ a zdôrazňujem (!) cena bola za špecialitu aj vyššia. Už nie 1,70 , nie 1,90 , 2,20 ale aj viac ako 3 koruny!!! V ďalšom príspevku pridávam moje pokusy zohnať čo naj naj receptúry k tejto téme a dúfam že Vám to pomôže v realizácii toho super Slovenského labúžo receptu.
1x safran
marosch
A to i vďaka vynálezcovi tohto šalátu pánovi kuchárovi Boškovi Asi sa to dá sem prilepiť aj ako pdf súbor ale pre istotu to prejde aj takto :
Treščí šalát nepravý - úprava aj odskúšanie u Maroša v BA
1 pekný, stredný, veľký, mladý karfiol (+-1kg), 100 g tvarohu, jedna 100-150 g fajnová mrkva, 1 veľká kvalitná cibuľa, 2 stredne veľké kyslé uhorky (môžu byť kvašáky), 1-2-3 natvrdo uvarené vajíčka, 2 dl pravej kyslej smotany, 2 lyžice pravej tatárskej kyslastej omáčky, 1-2 bobkové listy, lyžičku (lyžicu) mletého čierneho korenia, 1 lyžicu vegety, 1-2 dl 8% octu, 2 štipky soli, 50-100 g obratej údenej makrely alebo údeného tuniaka.
Karfiol uvaríme vo vode s 2 dl octu, čierneho korenia, bobkovým listom, troškou soli. Vyberieme karfiol z vody, necháme vychladnúť (vodu môžme použiť v následnom varení zeleninovej polievky) a potom kvalitnou vidličkou alebo na strúhadle nadrobíme. Takisto nastrúhame na jemno mrkvu, na slzičkovom strúhadle aj kyslé uhorky i cibuľu i vajíčka. Všetko poprášime mletým čiernym korením a troškou vegety, zmiešame s kyslou smotanou, tatarskou, horčicou, dochutíme troškou octu alebo citrónovej šťavy (jazyk dá informácie) a po riadnom premiešaní ešte vmiešame kúsky údeného tuniaka či makrelu a odložíme aspoň na noc do chladničky. Ak vydrží v chladničke dva dni, bude o to treščí šalát chutnejší!
(Slovák skôr zasadí mrkvu na Mesiaci, ale tento treščí šalát neustráži v chladničke !!!) :-)

Treščí šalát falošno pravý - úprava aj odskúšanie u Maroša v BA
1 pekný, stredný, veľký, mladý karfiol (+-1,5kg), 100 g rybieho filé, 100 g tvarohu, jedna 100 g fajnová mrkva, 1 veľká kvalitná cibuľa, 3 stredne veľké kyslé uhorky (môžu byť kvašáky), 3-4 natvrdo uvarené vajíčka, 4 dl pravej kyslej smotany, 4 lyžice pravej tatárskej kyslastej omáčky, 1-2 bobkový list - nemusí, lyžica mletého čierneho korenia, 1 lyžica vegety, 1-2 dl 8% (jablkového) octu, trošku soli, 50 g mäska na kúsky z obratej údenej makrely alebo údeného tuniaka, 2 lyžice horčice.
Karfiol uvaríme vo vode s 2 dl octu, čierneho korenia, bobkovým listom, troškou soli. Vyberieme karfiol z vody necháme vychladnúť. V tej istej vode povaríme 100 g rybieho filé a potom kvalitnou vidličkou nadrobíme aj vychladnuté filé i karfiol.
Takisto nastrúhame na jemno mrkvu a na slzičkovom strúhadle aj kyslé uhorky i cibuľu i vajíčka. Všetko poprášime mletým čiernym korením a troškou vegety, zmiešame s kyslou smotanou, tatarskou, horčicou - nemusí, dochutíme troškou octu alebo citrónovej šťavy podľa jazyka a po riadnom premiešaní ešte vmiešame tuniaka či makrelu a odložíme aspoň na noc do chladničky. Ak vyrdží v chladničke dva dni, bude o to treščí šalát chutnejší! (podarilo sa vyrobiť na prvý pokus 2 kg šalátu, cez noc vydržal, na obed nexistoval. UFÓni ???)

Treščí šalát skoro pravý - úprava aj odskúšanie u Maroša v BA
(v pravom treščom šalátiku z BA – Kamenné námestie 1955-69, nemá čo hľadať mrkva! dokonca ani hrášok!)
1000 g filé zo severnej tresky (môže byť aj iné rybie filé), 2 veľké cibule, 3 dl octu, 3 dl kyslej smotany, (2 kvalitnej mrkvy,) 4 lyžice pravej tatárskej omáčky (Urob si sám), 3-4 lyžice horčice, 5 ks veľkých bobkových listov, celé čierne korenie (5-10 bobákov), 1 lyžica mletého čierneho korenia, štipky soli, +- 50 g údeného tuniaka (môže byť údena makrela aj iná údená rybka mäso).
Rozmrazené filé s tresky uvaríme v kyslom náleve: K nálevu potrebujeme menší hrniec, do ktorého dáme asi 2 litre vody, pridáme 2,5 dl octu, celé čierne korenie a 3-5 veľkých bobkových listov, alebo 7-8 menších, trošku aj slovenskej vegety (+ lyžička nasušených listov z ligurčeka).
Nálev necháme variť asi 5 minút, až potom pridáme rozmrazené filé. Varíme asi 10-15 minút. Filé potom vyberieme, dáme do misy a necháme vychladnúť. Zatiaľ si očistíme dve mrkvy (nastrúhame najemno). Vidličkou dôkladne rozsekáme filé na drobné kúsky, môžme dať variť mrkvu do osolenej vriacej vody na pár minút 3-4 minútky od bodu varu. Mrkvu zmiešame z nakrájanou, (nastrúhanou, pomletou) cibuľou na jemné kúsky, 2-4 dl kyslej majonézy, 2-3-4 lyžice horčice, 2-3 lyžice octu. Môžme dochutiť soľou, aj lyžičkou mletého čierneho korenia, premiešame a vmiešame na kúsky trhaného mäska s údeného tuniaka. Šalát dáme odležať do chladničky na 12 až 48 hod. Ak stihneme môžme dochutiť, majonézou, horčicou, soľou, octom. :-) píšte mi na e-mail - maroschlimar@zoznam.sk ak to zaregistrujem určite odpoviem "mám problém s očičkami"
salinka
Sľúbila som že nahlásim, aká bola treska z kapra. Takže: výborná a ešte raz výborná. Akurát bola troška tmavšia, ale pohostila som s ňou šesť ľudí a všetkým chutila. Ešte raz ďakujeme za úžasný recept:-
)
anan
Recept chvalim az do neba :o) cela rodina si na nom pochutnava, vratane mojej 5 rocnej dcerky...len jedno sme nezvladli-cakat 12 hodin :o)hadam nabuduce... dakujem za zverejnenie receptu
kimlo
Ďakujem za pochvaly, som rád že chutilo, pri poslednej príprave tejto tresky som prišiel na ďalšiu fintu, tú cibuľu pokrájať na stvrťky a dať povariť tiez do toho vývaru ako maso, potom nechať vychladnúť a rozmixovať, dá to tomu ešte lepšiu chuť a vlastne tam nieje surová cibuľa ktorú niektorí nemusia... Vyskúšajte, neobanujete... :)
45678
Dakujem za radu @kimlo , s tou varenou cibulou je to fakt lahodne.vcera som robila tresku,pouzila som heika, oddychovala celu noc, ochutnavka potvrdila super retro recept.:)
helaxa
Ďakujem za recept, treska je vynikajúca
zaqwertka
@Bambu (21.9.2012 06:19)

Hej Bambu z Langley BC, často jazdím do Langley a ak chceš môžem Ti horčicu doviezť. Žijem v Kitchener ON a máme tu tri obchody s tovarom z Európy takže horčica, klobásky, ozajstne vyúdene údené, horalky, fidorky, kofola, vinea a lebo múka a mnoho iného nie je tu žiaden problém. Tak ak chceš tak sa ozvi. na mail: zaqwertka @azet.sk. Dokonca tu pečie ozajstný slovenský chlieb pekárka z Bratislavy.
Ahoj.
1x radost
zaqwertka
Výborná treska, skúsil som. Len namiesto majolenky som spravil majonézu vlastnými rukami :)).
Inak som zástancom klasiky, takže rôzne experimenty s avokádom mi pripadajú tak isto ako keď syn bol kúpiť špecialitu, zatiaľ čo ja som majstoval bránu aby deti nebehali na ulicu. Doniesol špecialitu kuracie krídla s medovo cesnakovou omáčkou. Už vôňa nebola dobrá a chuť ešte horšia. To sa stalo v Toronte. Pre mňa je najlepšie bryndziaky, guláš, kapustnica, zabújačka a iné super jedlá.
Poznámka nakoniec: máloktorý národ si tak málo váži svoje tradície ako Slováci na Slovensku. Preto sa musia opičiť po cudzích. Slováci v zahraniči je iná story. Američana, Taliana, Austrálčana, Japonca nenapadne aby doma propagoval cudzie zvyky alebo jedlá. Ešte som nezažil aby niekto v Thajsku, Katare, Argentíne, Kanade propagoval klasické slovenské jedlá. Nefunguje to. Nechutí im to. Kultúra, prostredie, tradície je odlišné od našich. Niektorým, podľa môjho názoru zakomplexovaným jedincom, to však funguje a pokúšajú sa to pod rúškom "rozhľadenosti" implantovať rôzne čudné jedlá a zvyky na Slovensko. Čudné nie? Môžete si myslieť, že som obmedzenec, čo nevytiahol nohy zo Slovensla. Opak je však pravdou.Pochodil som štyri kontinenty a dlhodobo som žil v mnohých krajinách. Momentálne žijem striedavo v Kanade a USA. Predtým južná Amerika, Stredná Ázia a prirodzene mnoho Európy, takže môžem porovnávať. Niet nad naše jedlá a to najdôležitejšie - nemám z nich "kyselinu". Už sa teším na návrat domov po takmer dvadsiatich rokoch. Pochodil som štyri kontinenty a dlhodobo som žil v mnohých krajinách ale na naše jedlá nemá nik.
jancipb
Spickova treska.Jedina treska co sa da jest je od Ryba Zilina Exklusiv.Tvoja je porovnatelna.Priam som ju dorobil a dal do chladnicky.Robil som ju druhykrat a nema chybu.Dakujem!!
kimlo
@Jancipb (22.12.2018 10:14)
Som veľmi rad že chutí, ešte lepšia je ak povaríš aj cibuľu v tom vyvare aby nebola surová. A potom ju rozmixovať. Tresku exclusiv si kupujem často, ta je veru dobrá.
radox1
veru tak,jedinu ktoru zjem je ta excluziv zo ziliny.ja si tam este pridam caj.lyzicku octu,v ktorom necham rozpustit stipku pr.cukru a nakrajanu feferonku.
1x kimlo
kurtovka1
Ahooj Kimlo !
Ďakujem Ti veľmi pekne za recept.
Tvoju tresku som vykúšala a od vtedy som už tresku nekupila v obchode.
Toto je vynikajuceeeeee !!! A posielam to všetkym znamym čo mam v zahraničí a nam chýba treska. Ďakujem ešte raz za túto parádu :)
1x kimlo
afataga
Akosi mi zmutovala na rybaci salat :-). Mala som filety z heika aj s kožou, tak som pokrajala a pridala hrasok, ostatne viac.menej dodrzane. Tiez fajnove.


1x kimlo
kimlo
@afataga (10.4.2020 14:50)
Dúfam že chutila, vidím tam tuším aj kúsky reďkovky.... :-)
mamamaria1
Kedysi dávno som vyskúšala. Chutila. A odvtedy ju robím stále, lebo je naozaj skvelá. Len množstvo musím dať dvojnásobné ?
Ďakujem za skvelý recept.
1x kimlo
kimlo
@mamamaria1 (18.1.2021 21:39)
Som veľmi rad že chutila, tiež ju stále robivem, až bude možnosť upravovať staršie recepty tak pridám nejaké vychytávky ktoré tuto tresku vedú k dokonalosti :-)
haji
@zolik (1.6.2021 12:41)
Krása střídá nádheru, hned bych si dala testovací vzoreček. Já už se na tento recept chystám delší dobu. Jen uchovat rybí filé, většinou padne na másle.
1x kimlo
zolik
@haji (1.6.2021 12:51)
Ahoj Haji, robila som z cerstvej tresky. Pouzila som 200g. Kimlov recept som vydelila cca 5-timi. Su z toho sikovne dve porcie. Pa

haji
@zolik (1.6.2021 15:38)
Ahojík, moc děkuji za dobrou radu, aj toto je možná cesta!
1x kvakac
janger
Tak u nas bola znovu. Z cerstvej tresky. Cibulu som uvarila, ako radis niekde v komentaroch. Majolku nemam, tak som robila s majonezou, ale dala som jej trochu menej. Len tak, aby sa to spojilo.
Trosku viac oranzova, ale mozno bola moja mrkva vacsia :-).
Vyborna treska. Posielam dalsiu pochvalu :-).


2x kimlo a haji
trogar
Zajtra idem robiť presne podla tohoto receptu. No nebude to prvý raz, už som 2-3krát robil a len sa tak zaprášilo po treske. Dobrý recept, vďaka.
2x haji a kimlo
kimlo
@trogar (15.10.2022 16:35)
Vdaka za pripomenutie tohoto receptu, som rád že chutí. :-)
kuko95
Kimlo ja tresku milujem ale nerobím ju lebo u nás v nmnv sú lahôdky Slezák a tam sú všetky tieto šaláty a hlavne treska tam je neskutočne dobrá..do mesta to máš z turej kúsok tak keď pôjdeš okolo vyskúšaj určite by ti chutila




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia