Foto: kimlo
Milujem tresku v majonéze. Ale tú pravú, čo sa predávala ešte za totality, máloktorá z tých čo sa dnes predávajú sa jej vyrovná. Po Zobraziť celý popisMilujem tresku v majonéze. Ale tú pravú, čo sa predávala ešte za totality, máloktorá z tých čo sa dnes predávajú sa jej vyrovná. Po mnohých pokusoch s rôznymi receptami som si našiel ten "môj". Vyskúšajte...
porcií
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Tresku rozmrazíme a vložíme do 3 litrov vriacej vody s 250ml octu, soľou, bobkovým listom, celým čiernym korením a mrkvou. Varíme 15-20 minút, vyberieme spolu s mrkvou, necháme odkvapkať a vychladnúť. Potom vidličkou tresku roztlačíme na jemné kúsky, poprípade posekáme nožom.
- 2
Pridáme mleté korenie, horčicu, nastrúhané uhorky a mrkvu, a pridáme šťavu z uhoriek. Cibuľu nakrájame najemno, rozmixujeme ponorným mixérom na kašu a pridáme k treske. Nakoniec pridáme majolky a dobre premiešame.
- 3
Dochutíme zvyškom octu, vegetou a šťavou z uhoriek. Dáme odstáť do chladničky aspoň na 12 hodín. Podávame s čerstvými rožkami.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Porovnám a uvidím.Ale určite bude dobrý.
Dik uz som pridal ,chodim tak raz do tyzdna na trh s rybami.
Nikdy neviem co dobre a lacne tam bude.
Vyskusam
dik
tak toto je treska!
pomoooc sa jej neviem"dožrať"je výbornááá !
vyskušala som už veľa receptov na tresku,vsade niečo chýbalo,táto je mnáááám ,pritom tak jednoduchá
DAKUJEM
uložila som si ju ako treska Kimlo aj na inu stránku,ak to neva,
ešte som sa obávala,že ježiši jak je toho vela,čo s tým..a veru sa po nej len tak zaprášilo ,Díky
Priatelia si nevedia vynachváliť našu varechu ,ale len ako skúšajúci a inšpirujúci k vareniu:-)tu je foto u mňa @kimlo treska:
@kimlo vyskúšala som tresku podľa Tvojho receptu, je vynikajúca, dodržala som všetko, len vegetu som nedala a bolo to presne podľa mojej chuti, nič nebolo treba pridávať, je super ! dakujem :-)
Práve sa napchávam tvojou treskou :-) dakujem
Dakujem!
recepty.netcabinet.net/stranky/uhorky_na_frisko.html...
STIHACKA,nemam k tvojmu receptu vyhrady urcite vyskusam aj tak ako robis ty,lenmebolo by lepsie dat kyslu smotanu alebo trochu majonezy namiesto mlieka?mlieko tresku robi vodovou.Bola som doma,samozrejme ked idem e na nakup ja som hned pri treske a kyslych rybach,mate pravdu,ta treska nema nic spolocne s tou za sociku.Sla som nieco zobrat u dcery z chladnicky a pozeram vedierko s kyslymi rybami,pytam sa dcery ako to,ze mate taky vanlik ryb,vraj to kupil moj zat aby som mala co jest,ja sa ich tam neviem dojest,tie su stale dobre ako za sociku,ale objavila som aj tu v ukrajinskom a polskom obchode znacka,,BISMARCK'platy Sledziove marinovane.Davam to tu pre ludi ktori ziju v USA aCande.
Kde bola v roku 1980 Ryba na Vajnorskej? Ja som starý Bratislavčan ale na to si nespomínam. Ryba v tom čase sídlila na Košickej ulici oproti bývalému Presscentru, svoje podnikové predajne nemala, chodil som tam v tých časoch brigádovať, takže niečo o tom viem. Treska sa vyvážala do predajní v BA a v okolí. Takže si ju chodil asi kupovať len do nejakej predajne alebo bufetu, čo nič nemení na tom, že to ľudia radi konzumovali. A čo sa týka tej polemiky o kvalite BA-ZA. Tresku v majonéze za socializmu vyrábala jedine bratislavská Ryba. Neviem či ju poznali aj v ostatných končinách Slovenska ale v Čechách určite nie. ˇBol som na vojne pri Prahe v rokoch 69-71 a Češi na nás nechápavo pozerali o čom sa bavíme na rote, keď sme my bratisláváci snívali okrem iných slastí civilu aj o bratislavskej treske. Píšem to preto, že dnes keď idete do Prahy, v obchodoch s a stretneš českou treskou v majonéze. A tým chcem povedať, že túto tresku vyrába kdekto nielen na Slovensku ale aj inde. A tak aj kvalita vyzerá všelijako. Ja si chodím kupovať tresku len Exclusive do podnikove predajne vedľa trhoviska.A na záver si dovoľujem citovať nášho herca Juraja Kukuru, čo povedal po návrate na Slovensko. V Hamburgu som mal všetko okrem starého trhoviska na dnešnom Trnavskom mýte a šalátu z tresky.
Viem o akú budovu sa jedná ale nemôžem si spomenúť na túto predajňu. Asi je to aj tým že v roku 1975 som sa presťahoval do Dúbravky a na Slovan som chodieval popri kasárňach. No a čo sa týka tej tresky, čo ti priviezol tvoj kamoš zo ZA. Celé kúzlo a chuť tejto tresky spočívala v tom, že baby ktoré boli vo výrobne si pre svoju potrebu pridávali do nej navyše majonézu naviac oproti norme a takto vylepšovali jej kvalitu.Takto to robili aj baby v BA a dnes je to tá Exclusive treska v majonéze.Občas nám brigádnikom pani vedúca skladu dovolila keď sa jej darili kšefty, aby nám baby dali na desiatu z takejto tresky.To bola odmena za to naťahovanie sa s paleťákmi.
ja som však chodila na tresku v majonéze asi 10 rr predtým do predajne RYBA na Steinerovej kedysi a teraz je to Krížna ulica/ - bližšie k Metropolke, bolo to blízko fakulty a za 20 dkg tresky s 2 kaiserkami som platila 3 Kčs - lacný rýchly a dobrý študentský obed :-)
To si obedovala tresku za 3 Kčs?Pokiaľ viem, tak za socializmu stál kompletný študentský obed v menze 2,60 Kčs.
100g vlasskeho,parizskeho,tresky 3koruny.doteraz to mam v pamati,k tomu 50g pikantneho plus 2 rozky-sumar 4,90. aspon v mliecnom bare v piestanoch.
dakujem za úžasný recept.
@tiginko co sa rehoces? ja viem, ze aj teba to zaujimalo, len si hanbila opytat :-)
Priateľu. Vyrobené, zjedené. Už som pochopil, prečo si minule povedal, že ju nemôžeš vymeniť, lebo u Vás nezostane. Nezostalo ani u mňa. Chválim.
P.S. Ja som vynechal aj tie dva antioxidanty, aby ma neprepadla diarea.
Kupodivu je aj táto verzia výborná a hlavne - JE PLNÁ ANTIOXIDANTOV :-)
ja som teraz ako pavuk :-)))))
a urcite uz tresku v majoneze kupovat nebudem :-)
jeden genialny recept :-)
dakujeme :-)))
Vážení! Veľkosklad Ryba Bratislava založený Dr. Virzíkom a Dr. Dvořáčkom bol určite v Zimnom prístave a teda firma mala budovu aj sklady na Prešovskej ulici na ktorej predlženej časti cez riečku Dunaj bol plánovaný most do Petržalky vtedy volaný "most Prešovská" už v rokoch 1928 teraz po toľkých trapasoch a výstavbe most menom „APOLLO“. Firma právnikov Dr. Virzíka a Dr. Dvořáčka sídlila pred pľacom BA taxislužby krížom oproti Manderlovej budove (mrakodrapu) na začiatku Dunajskej ulice a áno kúsok od soc. samoobslužky, predajne TETA na Dunajskej ulici. Šalát s tresky v majonéze si pamätám od roku cca 1955 až do roku 1970 ako biely šalát s ryby treska a mojonézy v kyslom prevedení s malým prídavkom hnedého údeného mäska tuniaka! Bratislavská RYBA do cca 1974 roku nevyrábala žiaden treščí šalát v majonéze z mliekom, mrkvou, hráškom! To len tak mimochodom a zdôvodňujem že asi kto bol toho príčinou. Jednoznačne zamestnanci a ich vedúci v predajniach! A vychádza mi že len a len pre zárobok začali primiešavať lacné gebuziny ako mlieko (1l/2 koruny), mrkva (1kg/cca50hal)... RYBA nár. podnik miešal presne podľa receptúry do 10kg plechoviek „Tresku v majonéze s tuniakom“! Len v predajniach i vy sami pamätníci ste mohli zbadať ako tieto plechovky ešte pred umiestnením za sklo pred zákazníkov v predstihu a v pozadí za omylom i otvorenými dverami vynálezcovia a vynálezkine prilievali mlieko a prisypávali prevarenú zeleninu a škaredo zazerali pri premiešavali hoci aj varechou ak vás zbadali! Važení! Len neskoršie po roku 1974 som spoznával šaláty s tresky aj pod novými menami z mrkvou, celerom aj mliekom samozrejme mohlo to fungovať už aj skôr! Tie názvy boli ako „Lahôdkový šalat z tresky, Treska exkluzív, Treska špeciál“ a zdôrazňujem (!) cena bola za špecialitu aj vyššia. Už nie 1,70 , nie 1,90 , 2,20 ale aj viac ako 3 koruny!!! V ďalšom príspevku pridávam moje pokusy zohnať čo naj naj receptúry k tejto téme a dúfam že Vám to pomôže v realizácii toho super Slovenského labúžo receptu.
Treščí šalát nepravý - úprava aj odskúšanie u Maroša v BA
1 pekný, stredný, veľký, mladý karfiol (+-1kg), 100 g tvarohu, jedna 100-150 g fajnová mrkva, 1 veľká kvalitná cibuľa, 2 stredne veľké kyslé uhorky (môžu byť kvašáky), 1-2-3 natvrdo uvarené vajíčka, 2 dl pravej kyslej smotany, 2 lyžice pravej tatárskej kyslastej omáčky, 1-2 bobkové listy, lyžičku (lyžicu) mletého čierneho korenia, 1 lyžicu vegety, 1-2 dl 8% octu, 2 štipky soli, 50-100 g obratej údenej makrely alebo údeného tuniaka.
Karfiol uvaríme vo vode s 2 dl octu, čierneho korenia, bobkovým listom, troškou soli. Vyberieme karfiol z vody, necháme vychladnúť (vodu môžme použiť v následnom varení zeleninovej polievky) a potom kvalitnou vidličkou alebo na strúhadle nadrobíme. Takisto nastrúhame na jemno mrkvu, na slzičkovom strúhadle aj kyslé uhorky i cibuľu i vajíčka. Všetko poprášime mletým čiernym korením a troškou vegety, zmiešame s kyslou smotanou, tatarskou, horčicou, dochutíme troškou octu alebo citrónovej šťavy (jazyk dá informácie) a po riadnom premiešaní ešte vmiešame kúsky údeného tuniaka či makrelu a odložíme aspoň na noc do chladničky. Ak vydrží v chladničke dva dni, bude o to treščí šalát chutnejší!
(Slovák skôr zasadí mrkvu na Mesiaci, ale tento treščí šalát neustráži v chladničke !!!) :-)
Treščí šalát falošno pravý - úprava aj odskúšanie u Maroša v BA
1 pekný, stredný, veľký, mladý karfiol (+-1,5kg), 100 g rybieho filé, 100 g tvarohu, jedna 100 g fajnová mrkva, 1 veľká kvalitná cibuľa, 3 stredne veľké kyslé uhorky (môžu byť kvašáky), 3-4 natvrdo uvarené vajíčka, 4 dl pravej kyslej smotany, 4 lyžice pravej tatárskej kyslastej omáčky, 1-2 bobkový list - nemusí, lyžica mletého čierneho korenia, 1 lyžica vegety, 1-2 dl 8% (jablkového) octu, trošku soli, 50 g mäska na kúsky z obratej údenej makrely alebo údeného tuniaka, 2 lyžice horčice.
Karfiol uvaríme vo vode s 2 dl octu, čierneho korenia, bobkovým listom, troškou soli. Vyberieme karfiol z vody necháme vychladnúť. V tej istej vode povaríme 100 g rybieho filé a potom kvalitnou vidličkou nadrobíme aj vychladnuté filé i karfiol.
Takisto nastrúhame na jemno mrkvu a na slzičkovom strúhadle aj kyslé uhorky i cibuľu i vajíčka. Všetko poprášime mletým čiernym korením a troškou vegety, zmiešame s kyslou smotanou, tatarskou, horčicou - nemusí, dochutíme troškou octu alebo citrónovej šťavy podľa jazyka a po riadnom premiešaní ešte vmiešame tuniaka či makrelu a odložíme aspoň na noc do chladničky. Ak vyrdží v chladničke dva dni, bude o to treščí šalát chutnejší! (podarilo sa vyrobiť na prvý pokus 2 kg šalátu, cez noc vydržal, na obed nexistoval. UFÓni ???)
Treščí šalát skoro pravý - úprava aj odskúšanie u Maroša v BA
(v pravom treščom šalátiku z BA – Kamenné námestie 1955-69, nemá čo hľadať mrkva! dokonca ani hrášok!)
1000 g filé zo severnej tresky (môže byť aj iné rybie filé), 2 veľké cibule, 3 dl octu, 3 dl kyslej smotany, (2 kvalitnej mrkvy,) 4 lyžice pravej tatárskej omáčky (Urob si sám), 3-4 lyžice horčice, 5 ks veľkých bobkových listov, celé čierne korenie (5-10 bobákov), 1 lyžica mletého čierneho korenia, štipky soli, +- 50 g údeného tuniaka (môže byť údena makrela aj iná údená rybka mäso).
Rozmrazené filé s tresky uvaríme v kyslom náleve: K nálevu potrebujeme menší hrniec, do ktorého dáme asi 2 litre vody, pridáme 2,5 dl octu, celé čierne korenie a 3-5 veľkých bobkových listov, alebo 7-8 menších, trošku aj slovenskej vegety (+ lyžička nasušených listov z ligurčeka).
Nálev necháme variť asi 5 minút, až potom pridáme rozmrazené filé. Varíme asi 10-15 minút. Filé potom vyberieme, dáme do misy a necháme vychladnúť. Zatiaľ si očistíme dve mrkvy (nastrúhame najemno). Vidličkou dôkladne rozsekáme filé na drobné kúsky, môžme dať variť mrkvu do osolenej vriacej vody na pár minút 3-4 minútky od bodu varu. Mrkvu zmiešame z nakrájanou, (nastrúhanou, pomletou) cibuľou na jemné kúsky, 2-4 dl kyslej majonézy, 2-3-4 lyžice horčice, 2-3 lyžice octu. Môžme dochutiť soľou, aj lyžičkou mletého čierneho korenia, premiešame a vmiešame na kúsky trhaného mäska s údeného tuniaka. Šalát dáme odležať do chladničky na 12 až 48 hod. Ak stihneme môžme dochutiť, majonézou, horčicou, soľou, octom. :-) píšte mi na e-mail - maroschlimar@zoznam.sk ak to zaregistrujem určite odpoviem "mám problém s očičkami"
)
Hej Bambu z Langley BC, často jazdím do Langley a ak chceš môžem Ti horčicu doviezť. Žijem v Kitchener ON a máme tu tri obchody s tovarom z Európy takže horčica, klobásky, ozajstne vyúdene údené, horalky, fidorky, kofola, vinea a lebo múka a mnoho iného nie je tu žiaden problém. Tak ak chceš tak sa ozvi. na mail: zaqwertka @azet.sk. Dokonca tu pečie ozajstný slovenský chlieb pekárka z Bratislavy.
Ahoj.
Inak som zástancom klasiky, takže rôzne experimenty s avokádom mi pripadajú tak isto ako keď syn bol kúpiť špecialitu, zatiaľ čo ja som majstoval bránu aby deti nebehali na ulicu. Doniesol špecialitu kuracie krídla s medovo cesnakovou omáčkou. Už vôňa nebola dobrá a chuť ešte horšia. To sa stalo v Toronte. Pre mňa je najlepšie bryndziaky, guláš, kapustnica, zabújačka a iné super jedlá.
Poznámka nakoniec: máloktorý národ si tak málo váži svoje tradície ako Slováci na Slovensku. Preto sa musia opičiť po cudzích. Slováci v zahraniči je iná story. Američana, Taliana, Austrálčana, Japonca nenapadne aby doma propagoval cudzie zvyky alebo jedlá. Ešte som nezažil aby niekto v Thajsku, Katare, Argentíne, Kanade propagoval klasické slovenské jedlá. Nefunguje to. Nechutí im to. Kultúra, prostredie, tradície je odlišné od našich. Niektorým, podľa môjho názoru zakomplexovaným jedincom, to však funguje a pokúšajú sa to pod rúškom "rozhľadenosti" implantovať rôzne čudné jedlá a zvyky na Slovensko. Čudné nie? Môžete si myslieť, že som obmedzenec, čo nevytiahol nohy zo Slovensla. Opak je však pravdou.Pochodil som štyri kontinenty a dlhodobo som žil v mnohých krajinách. Momentálne žijem striedavo v Kanade a USA. Predtým južná Amerika, Stredná Ázia a prirodzene mnoho Európy, takže môžem porovnávať. Niet nad naše jedlá a to najdôležitejšie - nemám z nich "kyselinu". Už sa teším na návrat domov po takmer dvadsiatich rokoch. Pochodil som štyri kontinenty a dlhodobo som žil v mnohých krajinách ale na naše jedlá nemá nik.
Som rád že chutilo. Pekné foto... :-)
Som veľmi rad že chutí, ešte lepšia je ak povaríš aj cibuľu v tom vyvare aby nebola surová. A potom ju rozmixovať. Tresku exclusiv si kupujem často, ta je veru dobrá.
Ďakujem Ti veľmi pekne za recept.
Tvoju tresku som vykúšala a od vtedy som už tresku nekupila v obchode.
Toto je vynikajuceeeeee !!! A posielam to všetkym znamym čo mam v zahraničí a nam chýba treska. Ďakujem ešte raz za túto parádu :)
Ďakujem za recept, pekný začiatok týždňa prajem!
Parádne sa Ti podarila..
Dúfam že chutila, vidím tam tuším aj kúsky reďkovky.... :-)
To je len chlapsky nakrajana cervena cibula
Ďakujem za skvelý recept.
Som veľmi rad že chutila, tiež ju stále robivem, až bude možnosť upravovať staršie recepty tak pridám nejaké vychytávky ktoré tuto tresku vedú k dokonalosti :-)
Krása střídá nádheru, hned bych si dala testovací vzoreček. Já už se na tento recept chystám delší dobu. Jen uchovat rybí filé, většinou padne na másle.
Ahoj Haji, robila som z cerstvej tresky. Pouzila som 200g. Kimlov recept som vydelila cca 5-timi. Su z toho sikovne dve porcie. Pa
Ahojík, moc děkuji za dobrou radu, aj toto je možná cesta!
Krásne sa Ti vydarila! Ďakujem za pripomenutie receptu :-)
Trosku viac oranzova, ale mozno bola moja mrkva vacsia :-).
Vyborna treska. Posielam dalsiu pochvalu :-).
Som rád že chutilo, vyskúšaj aj moju vynovenú verziu exkluziv:
varecha.pravda.sk/recepty/treska-v-majoneze-exklusiv/8239...
Vdaka za pripomenutie tohoto receptu, som rád že chutí. :-)