Univerzálne arašidové maslo:
Návod, ako si ho spraviť doma a 14 jedál a dezertov, kde ho s úspechom využijete

Veronika Lucáková, dnes 06:15     9 minút čítania

Že arašidové maslo vašej kuchyni nič nehovorí? To je celkom škoda. Tento jednoduchý produkt sa dá totiž skvelo použiť naslano aj nasladko.



Foto: Shutterstock

Arašidové maslo je fascinujúca surovina, charakteristická krémovou textúrou a prekvapivou univerzálnosťou. Má široké využitie v kuchyni, v sladkých aj v slaných jedlách, pokrmom aj dezertom dodá skvelú chuť, krémovosť a vďaka vysokému obsahu bielkovín aj sýtosť.

Nekupujte, urobte si vlastné

Arašidové maslo je pasta vyrobená z pražených arašidov. Môže byť jemne mleté (tzv. smooth) alebo chrumkavé (tzv. crunchy), niektoré verzie obsahujú soľ, cukor či olej, iné sú zas 100 % prírodné. V každom prípade ide o výživnú, proteínmi nabitú pochúťku.

Bežne ho dostanete kúpiť v obchodných reťazcoch, ale veľmi jednoducho sa dá urobiť aj doma, navyše vás to vyjde oveľa lacnejšie.



Foto: Shutterstock

Na prípravu potrebujete 300 g nesolených pražených arašidov (alebo nepražených, ktoré si upečiete dozlatista v rúre), štipku soli (voliteľné), 1 ČL medu alebo javorového sirupu (voliteľné) a prípadne aj pár kvapiek oleja (napr. arašidového), ak bude hmota príliš hustá.

Arašidy dajte do výkonného mixéra alebo food procesora. Mixujte. Najprv sa rozpadnú na omrvinky, potom sa začnú uvoľňovať oleje a vznikne hmota. Mixujte ďalej, kým nevznikne hladká alebo chrumkavá pasta podľa vašej preferencie. Dochuťte podľa potreby soľou alebo sladidlom podľa toho, akým spôsobom budete arašidové maslo využívať.
Domáce arašidové maslo vydrží v uzatvorenej nádobe v chladničke 2–3 týždne.

Kde a ako využiť arašidové maslo

Raňajkové variácie
Arašidové maslo, je momentálne populárne najmä ako súčasť zdravých raňajok, samozrejme v umiernenom množstve, pretože je veľmi kalorické.

Vychutnať si ho môžete na toaste spolu s nakrájaným banánom a ak sa vám žiada, môžete ho pokvapkať medom, javorovým či čakankovým sirupom.

Ak zmiešate arašidové maslo s roztopenou kvalitnou tmavou čokoládou a štipkou soli, získate luxusnú nátierku bez palmového oleja.

Primiešať ho môžete aj do ovsených vločiek s jogurtom či rôznych raňajkových kaší. A funguje aj ako záchranca zrazeného smoothie, stačí doň pridať lyžicu arašidového masla, ktoré zjednotí zrazenú štruktúru a pridá chuť aj výživnú hodnotu.

Arašidové maslo môžete pridať do domácej pečenej granoly, alebo si pripravte naše chrumkavé kúsky do mlieka, jogurtu či tvarohu:


Ak máte radi palacinky, hoci aj na raňajky, skúste ich nabudúce podávať s arašidovým maslom:


Do sladkých maškŕt
Táto dobrota ale nie je stvorená len na raňajky. Uplatní sa pri pečení drobného pečiva, sušienok (napr. klasické peanut butter cookies), ako náhrada masla v ceste na brownies alebo na rôzne koláče, ale aj ako súčasť náplní a v polevách, ktorým dodá ďalší chuťový rozmer, napríklad kombinácia s čokoládou je neodolateľná.



Foto: Shutterstock


Perfektne ho využijete aj pri príprave rôznych nepečených cukroviniek, kde pôsobí ak nositeľ chuti aj ako spojivo rôznych ingrediencií.
V slaných jedlách
Arašidové maslo sa hodí do ázijských omáčok aj ako zložka marinád na tofu alebo kuracie mäso. Ozvláštni aj dresingy na šaláty. Vymiešajte lyžicu arašidového masla, trocha sójovej omáčky, citrónovú šťavu, cesnak a kvapku vody. Výsledkom bude krémový šalátový dresing, ktorý premení aj obyčajný šalát na zážitok. Výborne funguje aj ako zahusťovadlo do polievok a dusených pokrmov.

Pozrite si aj ďalšie receptové inšpirácie, ako využiť arašidové maslo v slanej kuchyni:





ANKETA: Používate doma arašidové maslo?

71,4%



28,6%







Diskusia k článku







 



TOPlist