Banánový koláč s ovocím a arašidovou polevou

siuuu - fotkaSiuuu, 22. mája 2019 21:53
Ďalšie recepty »
Banánový koláč s ovocím a arašidovou polevouFoto: siuuu

Tieto rýchle banánové koláče z jednej misy pripravujem rada, pretože okrem toho, že miniem prezreté banány, ktoré u nás nikto nemá rád, si vždy ešte aj pochutíme a z jedného receptu môžete minimálnou úpravou surovín pripraviť viacero receptov - toto je taká jemne slávnostnejšia varianta.

10-12
porcií
15 min
príprava
45-50 min
na 185 °C

Suroviny

5 ks menšie
125 g (izbovej teploty)
1 kopcovitá PL
2 ks veľké
2 šálky
1 PL
200 g hustý neochutený
1/4 ČL
1 šálka (maliny, ríbezle, čučoriedky)
40-50 g posekaná
Poleva:
40 g
1 PL
5-6 PL
40 g
TIP: Sledujte Varecha.sk na YouTube www.youtube.com/varechaTV

Postup prípravy

  1. 1

    Vhodnú formu vymastíme a vysypeme hrubou múkou - ja používam tortovú formu priemeru 24 cm s vloženým stredným dielom na pečenie bábovky resp. venca. Banány ošúpeme a roztlačíme vidličkou na kašu. Vajíčka rozšľaháme s jogurtom a pridáme k banánom. Zmäknuté maslo vyšľaháme s cukrom.

  2. 2

    Ostatné suché prísady (múka, jedlá sóda, soľ) zmiešame osobitne (múku môžete rôzne kombinovať - ja používam aktuálne akú mám doma - naposledy som robila pol na pol z klasickej hladkej a celozrnnej špaldovej jemne mletej). Umyté a odkvapkané ovocie poprášime trochou múky, aby nespadlo na spodok formy. Do banánovej zmesi pridáme maslo s cukrom, premiešame, postupne asi na 3x pridáme múku so soľou a jedlou sódou. Miešame zľahka ručne - ja používam na miešanie stierku, ktorou jemne hmotu nadnášam a vmiešavam múku.

  3. 3

    Nakoniec jemne vmiešame asi 2/3 ovocia (časť dávam až navrch a jemne vtlačím do cesta) a posekanú čokoládu. Hmotu dáme do vymastenej a vysypanej formy (ja som robila v tortovej forme s priemerom 24 cm) a pečieme v rúre zohriatej na 185 °C cca 45 - 50 minút (skúsime špajľou).

  4. 4

    Na polevy zmiešame arašidové maslo s cukrom a čokoládu rozpustíme nad parou s kokosovým mliekom. Ja som ešte jemne posypala krokantom.

Recept je zaradený do tagov:


TOPlist