Banánový koláč
Banánový koláč

Banánový koláč s ovocím a arašidovou polevou

siuuu - fotkasiuuu, 22. mája 2019
Banánový koláč s ovocím a arašidovou polevou
Foto: siuuu

Tieto rýchle banánové koláče z jednej misy pripravujem rada, pretože okrem toho, že miniem prezreté banány, ktoré u nás nikto nemá rád, si vždy ešte aj pochutíme a z jedného receptu môžete minimálnou úpravou surovín pripraviť viacero receptov - toto je taká jemne slávnostnejšia varianta.

10-12
porcií
15 minút
príprava
45-50 minút
na 185 °C

Suroviny

5 ks menšie
125 g (izbovej teploty)
1 kopcovitá PL
2 ks veľké
2 šálky
1 PL
200 g hustý neochutený
1/4 ČL
1 šálka (maliny, ríbezle, čučoriedky)
40-50 g posekaná
Poleva:
40 g
1 PL
5-6 PL
40 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Vhodnú formu vymastíme a vysypeme hrubou múkou - ja používam tortovú formu priemeru 24 cm s vloženým stredným dielom na pečenie bábovky resp. venca. Banány ošúpeme a roztlačíme vidličkou na kašu. Vajíčka rozšľaháme s jogurtom a pridáme k banánom. Zmäknuté maslo vyšľaháme s cukrom.

  2. 2

    Ostatné suché prísady (múka, jedlá sóda, soľ) zmiešame osobitne (múku môžete rôzne kombinovať - ja používam aktuálne akú mám doma - naposledy som robila pol na pol z klasickej hladkej a celozrnnej špaldovej jemne mletej). Umyté a odkvapkané ovocie poprášime trochou múky, aby nespadlo na spodok formy. Do banánovej zmesi pridáme maslo s cukrom, premiešame, postupne asi na 3x pridáme múku so soľou a jedlou sódou. Miešame zľahka ručne - ja používam na miešanie stierku, ktorou jemne hmotu nadnášam a vmiešavam múku.

  3. 3

    Nakoniec jemne vmiešame asi 2/3 ovocia (časť dávam až navrch a jemne vtlačím do cesta) a posekanú čokoládu. Hmotu dáme do vymastenej a vysypanej formy (ja som robila v tortovej forme s priemerom 24 cm) a pečieme v rúre zohriatej na 185 °C cca 45 - 50 minút (skúsime špajľou).

  4. 4

    Na polevy zmiešame arašidové maslo s cukrom a čokoládu rozpustíme nad parou s kokosovým mliekom. Ja som ešte jemne posypala krokantom.

Diskusia k receptu

22 komentárov k receptu
Velka skoda, ze nepridavas k Tvojim receptom aj fotopostup. Vsetky Tvoje recepty su velmi putave a verim, ze aj dobre. ALE preco nedavas recept v postupe? Iba Uvod a Popis, preco nie aj priebeh pripravy?
@Zolik (22.5.2019 23:09)

Ahoj Zolik, som rada keď stihnem odfotiť hotový pokrm ... niekedy v takom zhone robím aj viac vecí naraz, že potom zabudnem fotiť - ale skúsim sa polepšiť.
akurat ten to kolac peciem. sama som sprosta, ze 2 pohare muky-a to je kolko? v celom recepte uvedena gramaz a potom, ze 2 salky muky! Toto nie je fair!
@Viera1 (23.5.2019 22:21)

Vdaka Ti. Ale aj tak, 0,5kg muky? To je velmi vela. No, nist, uz je to v rure. Presne podla receptu len z 1/2 davky. Pockam si na vysledok. Sama som si na vine :-(
@Zolik (23.5.2019 22:12)

Múku nemám presne odváženú - šálku používam buď 200 alebo 250 ml, podľa veľkosti banánov ... z niečoho sa cesto musí urobiť, samotné banány a vajíčka by cesto nevytvorili, preto ide toľko múky.
@Zolik (23.5.2019 22:51)

Ty si podarená ☺,ja píšem 0,5l a ty čítaš 0,5kg.Pol litra múky je cca 300g a to ešte závisí od druhu a aj od toho,či je preosiatá.
Ten kolac je vyborny! Aj bez polevy. Namiesto nasekanej cokolady som dala nasekane vlasske orechy. Mala som len cucoriedky, tak boli tie. Je vyborny. Dakujem.

P.S.: Muku som pridala od oka ;-)

Pridaj komentár k receptu: