Tradícia vianočného pečenia je u nás veľmi silno zakorenená a domáce vianočné koláče a cukrovinky sa u nás zvyknú piecť asi v každej rodine. Overené a rokmi osvedčené rodinné recepty zdedené po babičkách sa dedia z generácie na generáciu. A navyše aj každý región má svoje variácie známych receptov ako aj vlastné špeciality a tradičné recepty.
Veď kto by nepoznal napríklad také medovníky, perníky, orechové rožteky alebo medvedie labky. Okrem tradičných vianočných cukroviniek, medovníkov a zákuskov sa zvyknú piecť aj rôzne koláče a záviny z kysnutého cesta. Asi najznámejší kysnutý vianočný koláč je určite štedrák, ktorý sa skladá z viacerých vrstiev kysnutého cesta a rôznych druhov náplní. Samostatnou kapitolou sú domáce vianočky, na ktoré sa viažu rôzne zvyky a povery. Kedysi sa napríklad verilo, že keď sa vianočka gazdinke nevydarí, bude smola v dome celý ďalší rok. V niektorých rodinách sa pečú ako jeden z chodov na štedrovečerný stôl aj bobaľky (pupáky) a neodmysliteľnou súčasťou slovenských Vianoc sú určite vianočné oblátky s medom a niekde aj s cesnakom.
Mnohí z nás v posledných rokoch pod vplyvom informácií o zdravej výžive modifikujú svoje staré rodinné recepty a upravujú ich tak, aby sa aspoň trochu priblížili zásadám zdravej výživy. Čo samozrejme vôbec nie je jednoduché, pretože tradičné slovenské vianočné cukrovinky sú plné cukru, tuku a bielej múky. Ak by ste chceli tento rok vyskúšať upiecť niečo nové, zaujímavé a aspoň trošku zdravšie, tu je zopár rád a nápadov. Tak napríklad časť bielej múky skúste nahradiť špaldovou alebo pšeničnou, prípadne ražnou celozrnnou múkou. Biela múka neobsahuje vlákninu, vitamíny ani minerály, ktoré sú vo vrchnej časti zrna a rozomletím sa úplne odstránia. Výborná náhrada obyčajnej bielej múky sú aj pomleté mandle, orechy, lieskovce alebo mak, či kokos. Záleží od konkrétneho receptu.
Ako inšpiráciu si môžete pozrieť napríklad tieto zaujímavé recepty na Celozrnné cukrovinky alebo Makové rožky alebo Makové kvietky alebo tieto Celozrnné zázvorové sušienky . A tiež tieto Celozrnné medovníky alebo Špaldové gaštanové rohlíčky vyzerajú výborne. Biely rafinovaný repný cukor môžete v niektorých receptoch sčasti nahradiť prírodnými sladidlami ako je napríklad med, jačmenný slad, javorový alebo pšeničný sirup, sirup z agáve alebo stévia. Tu je zopár zaujímavých receptov – napríklad toto Linecké so špaldovou múkou sladené agávovým sirupom alebo tieto Hrudky sladené stéviou a tiež odporúčam pozrieť si tieto Ražné medovníky sladené iba medom.
Džemy a marmelády sa dajú v niektorých receptoch nahradiť rozmixovaným čerstvým ovocím alebo aspoň domácim džemom. Kupované džemy a marmelády spravidla obsahujú príliš veľa cukru a konzervantov, hoci nás pekné farebné obaly lákajú na ovocie. Ak ste si v lete nestihli navariť zásoby domáceho džemu, ešte nič nie je stratené. Pozrite si napríklad tieto dva zaujímavé recepty, ktoré si môžete pripraviť ešte aj tesne pred Vianocami Vianočný džem 1 a Vianočný džem 2. Alebo skúste naplniť vianočné pečivo takýmto Lemon curdom alebo Pomarančovo-citrónovou nátierkou, ktoré stihnete urobiť aj na poslednú chvíľu.
Kandizované ovocie môžete v receptoch nahradiť nesírenými hrozienkami, sušenými marhuľami alebo slivkami. Pozrite si napríklad tieto zaujímavé Slivkovo rumové guľky so sušenými slivkami alebo túto Medovníkovú roládu so sušeným ovocím a tiež tieto Nepečené guľky so sušeným ovocím vyzerajú veľmi chutne. Klasický kypriaci prášok do pečiva obsahuje fosforečnany a veľa ľudí ho preto nechce používať. Skúste ho nahradiť vínnym kameňom alebo bio kypriacim práškom. Kúpite ich v bio-obchodoch alebo v obchodoch so zdravou výživou. Rastlinný tuk uvádzaný hlavne v starších receptoch môžete pokojne nahradiť obyčajným kravským maslom. Naopak, ak klasické maslo nemôžete, použite radšej nejaký kvalitný rastlinný tuk podľa vlastného uváženia. Napríklad tieto Mrkvovo-pomarančové košíčky sú s rastlinným tukom a úplne bez vajíčka.
Ak vám kravské mlieko spôsobuje zdravotné problémy, skúste ho nahradiť niektorým rastlinným mliekom. Napríklad ryžovým, sójovým, ovseným, pohankovým alebo kokosovým mliekom. Takisto aj namiesto smotany môžete použiť jej rastlinnú náhradu. V piškótových a kysnutých cestách môžete mlieko, alebo aspoň jeho časť pokojne nahradiť vodou, rozdiel ani nespoznáte. Mandľové mlieko si môžete urobiť aj doma podľa tohto výborného receptu a tu nájdete zase recept na veľmi zaujímavé Makové mlieko. Ako inšpiráciu si môžete pozrieť tento krásny recept na Tartaletky s kokosovým mliekom.
No a ak máte predsa len radšej klasické recepty a chcete pre svoju rodinu upiecť na vianočný stôl aj nejaké iné pochúťky, ako zvyknete piecť každý rok, skúste sa tiež inšpirovať na našej Vareche. Stačí si prejsť Vianočné recepty a nájdete tam veľa krásnych a chutných receptov na vyskúšanie.
Pekné a pokojné Vianoce Vám želá redakcia Varechy.
Foto: Shutterstock
Srdecne zelam vsetkym v redakcii VARECHA a taktiez
varechacom/varecackam co najkrajsie a pokojne sviatky. Vasa kuchticka.
Na šnúre času urobíme ďalší uzlík.
Tento rok to má už spočítané.
Prinesie Nový zdravie, dobro, krásu?
Nechcime hŕby darčekov, ani lukulské hody,
radšej nežnú radosť, láskyplný sen.
Pre súženia, pohromy bezpečné hromozvody,
a človek nech slobodný a spokojný je.
Nie more šťastia, ničôt hromadu,
v ktorých sa spokojnosť utopí ľahko,
radšej priateľov a dobrú náladu,
aby nám bolo teplo, a nie chladno
a co sa tyka tych nahrad surovin, ja ostavam pro klasike. podla mna to az take skodlive nie je ale urcire je to chutnejsie.
P.S. páčia sa mi hlavne vegetariánake a vegánske recepty zo zdravotných dôvodov sme museli meniť.