Medovníková roláda fotorecept

babi - fotkababi, 14. decembra 2010
Medovníková roláda (fotorecept)
Foto: babi

Tento recept má už veľa ,veľa rokov, myslím že je ešte od mojej prabičky. Je to taká naša tradícia piecť ho na Vianoce.

20-30 minút
na 190°C °C

Suroviny

300g
70 g
125 g
1 veľké,alebo 2 malé
2 PL
1/2 PL
1PL zarovnaná
1Čl
1 kelímok -hustý
4 -5 PL
 -celé
 šúpané




Postup

  1. 1

    V mise zmiešame preosiatú múku, práškový cukor ,škoricu, perníkové korenie a sódu bikarbónu. V strede urobíme jamku a vklepneme vajíčka. Ja som dala 2, lebo boli malé. Ak máte veľké, stačí jedno.

    Medovníková roláda (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do hrnčeka dáme maslo, a necháme v mikrovlnke rozpustiť. Do teplého vmiešame med a necháme trochu schladnúť.

    Medovníková roláda (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vajíčka do múky trochu zapracujeme a pridáme schlanutú Heru s smedom.

    Medovníková roláda (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Spracujeme cesto zabalíme do fólie a necháme v chladničke aspoň 3 hod. odpočinúť

    Medovníková roláda (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Kým nám cesto chladne, pripravíme si náplň. Slivkový lekvár zmiešame s kokosom. Tento trik ma naučila jedna výborná kuchárka. Ak to takto spravíme lekvár sa nezozteká. Ďalej celé orechy /najlepšie celé polovičky/ sušené slivky, suš. marhule, brusnice a mandle. Môžeme použiť aj iné ovocie a orechy. Fantázii sa medze nekladú

    Medovníková roláda (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Po odležaní cesto rozdelíme na dve časti , každú vyvalkáme na obdľžnik na dobre pomúčenej ploche, natrieme slivkovým lekvárom s kokosom a začneme ukladať orechy a ovocie v pruhoch asi do 2/3 cesta

    Medovníková roláda (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Potom zavinieme najlepšie pomocou silikónovej podložky. Zvinuté ešte na podložke preložíme na papier na pečenie a pomocou neho prenesieme na plech.

    Medovníková roláda (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Druhú časť cesta spracujeme tak isto. Vložíme do vyhriatej rúry na 190°C a pečieme asi 20-30min. Pripravíme si sladkú smotanu na varenie / stačí aj mlieko/ s cukrom a týmto po upečení natrieme povrch a dáme ešte na chvíľku do rúry.

    Medovníková roláda (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Dobrá rada: Každý závin pečiem na samostatnom papieri tak, aby papier prečnieval. Takto sa nám jednotlivé kusy nezlepia. Tento trik používam aj pri kysnutých závinoch alebo pri pečení štrúdle

Diskusia k receptu

kucharronald
Práve tento recept som hľadal! Bolo to v škole na súťaži, priniesla pani profesorka. Bolo to vynikajúce :) Recept som nevypítal, veď načo? :)) Určite niekto pridá na Vianoce :)) ďakujem :)
kucharronald
A teraz si spomínam, že v tom koláči nebolo toľko druhov ovocia :) Boli len tam hrozienka :)
janger
@babi , toto robievam aj ja, mam recept z velmi starej Dorky. Su to vyborne rolady!!! A velmi dlho vydrzia (ak vydrzia ;-)). Len ja to ovocie nepoukladam tak pekne ako ty, len ho porozhadzujem. Ja robievam 4 roladky, samozrejme z vacsieho mnozstva surovin a kazdu plnim inac. Vyborna je aj s posekanymi datlami.
jatanika
veru, veru... super roládička... robím veľmi podobne... dávam slivkový lekvár, nasekané slivky, hrozienka a vlašské orechy
evanaaa
Takúto roládku som nevidela, ale dala by som si hneď, keby som mohla, lebo je v nej všeličo dobré dokopy.Dobre to vypadá.
jerica
Vierka @babi hovorím ešte si nakuknem na tento krásny receptík , poviem dostal ma , ten papier s tvojim trikom nemá chybu , všetky suroviny mám niektoré aj vlastné slivkový lekvár a orechy , nebránim sa vyskúšať dávam do knihy varecháč KK:-))
bedrunka
Recept úspešne poznám niekoľko rokov ale samozrejme s malými odlišnosťami. Tohto ruku je tiež v pláne, ale len na posledný večer, inak by sa zjedol. Neoceniteľné sú však Tvoje triky. Šťastné a veselé všetkým Varecháčom.
alena45
tiež robievam, ale len natriem slivkovým lekvárom a posypem nasekanými orechami. Krája sa natenučko tesne pred nakladaním na tanierik, inak sa drží v chlade.
mihlenka
Jééj, práve tento rp. všade hľadám, tak som sa potešila.... Min. rok som podobnú robila, stratila som rp. a bolo to vynikajúce!!!! Ďakujem veľmi pekne
babidka
@babi , velmi pekna roladka . krasne urobena a kedze som ju doteraz robila inak / iba tak som posypala mix orechov , lekvaru a hrozienok / urobim ju uz aj ja taku peknu :-)
babav
Taky kolacik som este nepiekla,ale vdaka tomuto tvojmu receptu urcite upeciem ,hned na buduci tyzden .Chuti uz na pohlad;-)
tothka
Ja tiež robievam takúto roládu, ale nikdy som oriešky a hrozienka, či iné dobroty tak pekne neukladala. Koláčik je to veru vynikajúci, nabudúce ho už spravím podľa teba, aby sa aj oči najedli.
boba48
pekne vyzera a este niema vela vajca.mam visoki holesterol u musim robit kolace bez jajek.moze mate este jakis dobry przeopis-recept bez vajca?
ivetaa
Myslím, že aj u nás bude tento koláčik vianočnou tradíciou. Vydaril sa mi, je super aj na oko aj na chuť. Ďakujem.
babi
@ivetaa veľmi ma to teší, že ti chutil aj my ho máme veľmi radi
tatranka
@babi no teda,nádherný receptík.Tiež ho nepoznám,ani som sa s ním nestretla.Je to veľmi zaujímavý recept a ukladám si ho do KK.
3sandra3
krásne roládky... ukladám si do kk... a s tým papierom je super nápad
vierik
A čo som vlani spala? Ukladám a určite tento rok upečiem,vyzerá véľmi nebezpečne--samozrejme v dobrom... :-)
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
Ozaj vianočný koláčik. Kedy najskôr ho môžem urobiť. Myslím si, že aj skôr, veď to je ako medovník.
babi
@vierik máš pravdu, je prudko dobrý, @esi ja ho nepečiem skôr, lebo asi by sme ho zjedli skôr než prídu Vianoce, ale aj preto ,že je cesto hneď mäkké, takže nepotrebuje odležať
coldbery
Naozaj vyzerá vynikajúco...budem ho robiť...toho roku chcem nejaké nové sladkosti prichystať...už sa na ten tvoj veľmi teším....:)
babi
Ivetka, ja sa tiež chystám trochu inovovať vianočné pečenie, ale toto určite urobím, lebo máme to veľmi radi. Dúfam, že aj vám bude chutiť.
danielas
Inšpirovala si ma! Robievam veľmi podobný,ale má len sl. lekvár a orechy. Tvoj sa mi zdá oveľa krajší a štedrejší,tak akurát k Vianociam. Chcem sa opýtať,či ho môžem robiť v predstihu,trebárs už zajtra.Trošku ma to sušené ovocie máta,či sa nebude kaziť. A potom ho uskladniť v potravinovej fólii v chladničke? Mohlo by byť takto,alebo ako?
babi
@danielas s týmto ti neporadím, hoci ho robievam už niekoľko rokov, takto skoro som ho nikdy nerobila. Jednak cesto je mäkké a nepotrebuje odležať a po druhé, určite by sme ho do Vianoc zjedli, tak pre istotu robím až pár dní pred Vianocami.
cinkla
Aj ja som z neho nadsena, a chcela by som ho vyskusat.
mamatata2
Milá @babi , veru som túto roládu upiekla a je výborná. Trochu mi síce pukla, ale pod práškovým cukrom to nie je vidieť. Asi som ju mala popichať ? Ďakujem za super recept, ozaj vianočný a krásne voňavý a chutný.
babi
@mamatata2 veľmi sa teším, že ti moja roláda chutila, nevadí, že praskla, hlavne že je dobrá. sú tam všetky vianočné chute a vône. Aj my ju máme veľmi radi.
Ano treba ju popichať.
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
@babi , roláda je skutočne vynikajúca. Ďakujem za fantastický vianočný zákusok. Mal úspech. Pre istotu som ho mala zabalený v chladničke aby bol mäkučký, lebo v izbe na tácke vždy trochu obschol, ale vždy som to takto napravila. Super.
babi
@esi , to ma veľmi teší. Ona keď sa nakrája na misu a dlhšie stojí , môže trochu obschnúť. Ja ju nedávam do chladničky, zabalím ju dobre do portavinovej fólie ,a vydrží mäkká. vždy nakrájam čerstvú, ale veru u nás dlho nevydrží.............
danielas
Tak minulé sviatky som ju upiekla a idem aj tento rok. Je naozaj výborná. Ďakujem za pekný recept @babi
slovenka
@babi , skvelý receptík. Dnes som koláčik robila a začínam sa obávať, či vydrží do vianoc. Veľmi pekne ďakujem.
frezia68
Ďakujem Ti za výborný recept,musela som po ochutnávke odložiť,aby vydržal na sviatky :-)
simonkaslavkova
Je to vyborne:-) V pondelok som to robila a dneska uz mi cesto lezi znova v chladnicke :-) Len som mala pocit ze bola kusok sucha mozno som dala malo dzemu nemohla by som potriet cesto olejom? Ale mala obrovsky uspech:-)
babi
Simonka, ja by som to nepotierala olejom, skôr by som dala viac slivkového lekváru. Neviem totiž, čo by ten olej spravil.
Veľmi sa však teším, že vám chutilo.
Vieš , niekedy sa môže stať, že sušené slivky a marhule sú veľmi suché. Skús ich namočiť pred použitím do vody, prípadne vody s rumom, aby ostali šťavnatejšie - /nie však rozmočiť!!!!!!!!!!!!!!!!!/
jozka2
toto je fantaasticky kolacik,jedla som podobny,ten mal,ale aj kandizovane ovocie.Pre davnymi rokmi dedko ked prestupoval v nemecku na letisku ho kupil,stale mi mata v hlave,ale ma nenapadlo vyskusat aspon podobny vdaka za recept.
tonulka
Robievam so slivkovým lekvárom a hrubo posypem nasekanými orechmi a hrozienkami.Neviem prečo mi stále popraská a to má trochu odrádza.Je výborný ale na vzhľad nic-moc. Ja mám rada krásne koláčiky.
danielas
U nas neodmyslitelne chutna tradicia.
Od Tvojho zverejnenia nechybala ani raz.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia