Ražné medovníky

irenaw - fotkairenaw, 22. novembra 2012
Ražné medovníky
Foto: irenaw

Už mi dlho vŕtali v hlave :-)

40
porcií
15 minút
príprava
7-8 minút
na 170 °C

Suroviny

250 g
100 g
60 g
35 g
1/2 balíčka
1 čl
1 č
1 ks
na potretie:
na ozdobu:




Postup

  1. 1

    Zmiešame múku, mleté vlašské orechy, prášok do pečiva, citrónovú kôru a medovníkové korenie. Pridáme med, masť a vajce. Zamiesime mäkké, nelepivé cesto. Zabalíme do fólie a odložíme do chladu aspoň na jeden deň (vydržala som dva dni :-D).

  2. 2

    Rúru vyhrejeme na 170°C. Cesto rozvaľkáme na hrúbku 4 - 5 mm a vykrojíme medovníky. Potrieme vajcom rozmiešaným s trochou vody. Do stredu vtlačíme lieskový orech.

  3. 3

    Pečieme 7 - 8 minút. Z uvedeného množstva vyšlo 40 kusov.... Bála som sa, že cesto bude lepiť a nelepilo. Bála som sa, že budú tvrdé a nie sú. Tušila som, že mi ražné budú chutiť a chutia veľmi.

Diskusia k receptu

45678
@papkoska ja som sa na to odhodlala a skúšala som ich robiť, bola to fuška na druhý deň zapracovať do cesta tie žltky a sodu, asi by som to nerobila cez dva dni, ale rovno v ten deň a sodu by som zabarila ako to robievam do medových rezov, inak výsledok bol prijateľný, nebola som až taká nadšená, možno nie som dostatočne šikovná :-))
tothka
Vyzerajú veľmi dobre a voňajú až ku mne. Ja sa tiež na ne chystám, ale zvyknem piecť medovníčky až v polovine decembra, no neviem či dovtedy vydržím a či vydržia moje vnúčatá, lebo ich pečieme spolu.
valeri
Sú parádne, asi ich aj ja tento rok vyskúšam :-))
sovka62
Blahoželám, vydarili sa, oplatilo sa ti po nich pátrať.
irenaw
@papkoska aj tie sa mi páčia. ktovie, prečo sa to musí miesiť na dvakrát. daj vedieť, ak ich upečieš. @45678 zdá sa, že to bude fuška. miesila si to ručne? @tothka hlavná dávka tiež bude po prvom decembrovom týždni, toto bola skúška. veru voňajú krásne, namixovala som si novú zmes korenín :-) @valeri @sovka62 ďakujem :-)
honestka
Miesenie cesta na dvakrat pri pernikoch je starodavna metoda. Tak sa cesto robilo pri pravych pardubickych a prave preto cesto moze stat mesiace pred pecenim a tym ziskava na vlacnosti. ja doteraz vzdy robim moje medovniky touto technikou.
irenaw
@honestka vyskúšam, len neviem, či ešte teraz, mám už zamiesené. vždy sa v tvojich komentároch niečo dozviem, ďakujem. @mariaklara vďaka
kuchticka
@irenaw - Netrpezlivo som cakala na tvoj vysledok pernikov-medovnikov z raznej muky. Vidim, ze sa ti podarilo velmi dobre, takze skusim tiez a necham odlezat (cesto) aspon mesiac kym budem piect.... jaj to musim zarobit uz "vcera" - nevadi aspon 3 tyzdne. Vdaka za recept.
irenaw
@kuchticka jeden malý balíček ražného cesta nechávam odležať spolu s klasickým. uvidíme, ako dopadne porovnanie. napíš, keď napečieš, ako ti chutia :-). @cica2 ďakujem
natali
hmm..zbiehaju sa mi slinky, uz aj my sme ich chceli doma piect, ale u nas by nevydrzali ani chvilu :)
iva63
čítala som v diskusii, ako sa chystáš na ražné medovníky-:) tak Ti blahoželám, že sa vydarili k tvojej spokojnosti...už ich mám v kk a idem na ne-:)...ďakujem...tiez experimentujem na pár pokusoch, upečiem a dám sem-:)
zuzik01
tu raznu muku vam zavidim... u nas na Cypre ju nezozeniem... a to si muku na chleba chodim kupovat do mlyna a ani tam dokonca raznu muku nemaju :-(
turistka
@irenaw , dobre si skryla medovníčky, aby vydržali do Vianoc? Pýtam sa preto, lebo z mojej polovice, čo som upiekla už nie je nič, Tak druhú polovicu cesta budem piecť tesne pred sviatkami, lebo sú dobré. Prajem príjemné sviatky :-)
irenaw
@turistka :-) polovica sa zjedla, polovicu som schovala do komory :-) pekné sviatky aj tebe
turistka
Milá @irenaw , druhú várku som tiež upiekla a dala na spodok krabice pod medvedie labky a dala do špajze. Mám tam ešte linecké koláčiky, šuhajdy. Dnes ráno som robila griláž, a primiešala do karamelu karamelové salko, ktoré je husté, ale pekne sa rozpustilo pridala Heru a pomleté vlašské orechy, teraz oblátky ležia riadne zaťažené doskou a naviac i vreckami cukru, zajtra krájam. A ešte urobím zákusok s krátkou trvanlivosťou tesne pred sviatkami i slané tyčinky. Takže mám oddych. A tiež som sa potešila včera prvému daru, každú chvíľu naň pozerám.



SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia