Pečú sa aj doma:
Podplamenníky, fánky, trdelníky. S týmito receptami by ste dnešné televízne výzvy hravo zvládli aj vy!

Jana Klimanová, dnes 06:00     9 minút čítania

Druhé kolo cukrárskej šou Pečie celé Slovensko ovládne vôňa hodov a jarmokov. Dobroty, ktoré sa s nimi spájajú, sa robia v mnohých rodinách a ani na našej Vareche nie je o recepty na ne núdza.



Ukážkové fánky s jahodovým džemom podľa porotkyne Petry Horváthovej
Foto: STVR


Keďže v prvom kole štvrtej série obľúbenej šou sa spomedzi finalistov súťaže nevyraďovalo, v tom druhom sa na televíznych obrazovkách opäť zíde kompletná dvanástka pekárov a pekárok. Dnes večer však už súťaž jeden z nich opustí, takže pôjde do tuhého! S čím sa teda v tomto dôležitom kole, ktorého témou sú hody, budú musieť popasovať?

Podplamenníkové zápolenie

Podplamenníky, podpecníky, goralský maskaľ, poplamúch, slovenská pizza - takéto rôznorodé názvy priradili osobnej výzve súťažiaci podľa miest na Slovensku, z ktorých pochádzajú. A keďže podpecníky patria medzi obľúbené slovenské pochúťky, sme zvedaví, ako ako si s nimi súťažiaci poradia.

Takto podplamenníky pečú niektorí naši prispievatelia. Ich chutné slané dobroty by sa určite nemali za čo hanbiť ani pred porotou.


Fánková výzva

Počas technickej výzvy sa k slovu dostane typická slovenská dobrota - vyprážané fánky. Porotkyňa Petra Tóthová, ktorá technickú výzvu vybrala, upozorňuje na niekoľko nástrah pri ich príprave - fánky treba pred vyprážaním narezať a v cukre sa nemôžu obaľovať horúce, mali by byť vlažné, no určite nie studené.



Porotkyne šou Jozefína Zaukolcová a Petra Tóthová
Foto: STVR


Súťažiaci sa budú musieť popasovať s technikou a dokonalým načasovaním, aby boli ich výtvory chrumkavé. Za hodinu a pol musia zvládnuť pripraviť 25 lahodných kúskov.

Fánky, typické pre fašiangové obdobie, sú obľúbené aj na Varecha.sk. V tomto článku nájdete nájdete niekoľko receptov, ako ich pripraviť.


Hoci sú fánky skutočnou dobrotou, sú aj veľkou kalorickou bombou. Ak sme vás navnadili, ale vy si strážite líniu a zdravie, môžete vyskúšať ich upiecť na plechu v rúre. I keď v tomto prípade by Jožka s Petrou asi skonštatovali, že technická výzva splnená nebola :)


Trdelníkové variácie

Na záver potrápi dvanástich finalistov kreatívna výzva. Z tradičných trdelníkov budú stavať výtvory plné originality a fantázie. A porotkyne i televízni diváci budú určite prekvapení, čo všetko sa dá z obľúbeného sladkého pečiva vytvoriť.



Foto: Pravda - Robert Hüttner

Čo sa týka kreativity, za súťažiacimi určite nezaostávajú ani naši Varecháči. Hoci sa tradičný trdelník podľa originálneho receptu pečie na trdle nad ohňom, na našom portáli nájdete skvelé tipy, ako si túto dobrotu upiecť doma aj bez trdla a ohniska. Potrebujete k tomu staré plechovky, valček obalený alobalom, formu na biskupský chlebík, poháre alebo rúrky na šamrole.


No a o tom, že tvorivosť nemá hranice, vás presvedčia aj nasledujúce variácie na tému trdleník. Upečte si rožteky či koláč na plech s chuťou tejto obľúbenej dobroty.





ANKETA: Kupujete si na jarmokoch či hodoch trdelník?

85,7%



14,3%







Diskusia k článku







 



TOPlist