Trdelník fotorecept

tatranka - fotkatatranka, 11. júla 2010
Trdelník (fotorecept)
Foto: tatranka

Tento recept dávali v TV.Je veľmi dobrý a ak ste ho nezaznamenali, odporúčam.

50 minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
1  kg
0,5  litra
1  kocka
3  ks
2  dcl
1 káv.lyžička
200  g
1  balíček
Dobroty na cesto:
1 ks
100  g
2  balíčky
1  káv lyžička.




Postup

  1. 1

    Tento recept robím z polovičnej dávky,čo sa týka cesta.Ostatné ingrediencie používam v takom množstve,ako som uviedla.Je to na posypanie a prichutenie cesta. Rozrobím si kvások,nechám vykysnúť.Potom ho pridám do múky s pol litrom teplého mlieka,oleja soli ,tromi vajíčkami smotanou a balíčkom vanilkového cukru.Vypracujem cesto a nechám ho nakysnúť. Po nakysnutí ho vyváľkam asi na 3-5 mm hrubý plát,.Ten potriem rozšľahaným vajíčkom.Posypem posekanými vlašskými orechami,škoricou,kr.cukrom a vanilkou. Zmes zatlačím do cesta. Pokrájam ho na dva centimetre široké pásy a asi na 15 cm dlhé.Tie prenesiem na rebrovú pomastenú formu,na biskupský chlebík.

    Trdelník (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pečiem 15-20 minút,na 180 stupňoch.

    Trdelník (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Je to pochúťka,ktorá spestrí váš sladký jedálniček.

    Trdelník (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    A tu už je bohatá kôpka chutných,sladkých koláčikov.Ak ich vyskúšate určite mi dáte za pravdu,že trochu sa pohrať stojí za to!

    Trdelník (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

garanco
Vyzerá to krásne, iste aj chutí krásne! Je to výborný nápad s tými formami, pridávam do kk.
honestka
Robievam to pravidelne na Vianoce a teraz by som si veru pochutila. Jednoduche,a kedze som uz zabudla chut trdelnikov pecenych otacanim na ohni, chutia mi vyborne aj takto moderne.
Si sikovna Tatranka!
(na fotke mi pripominas moju svokru)...
evanaaa
Tento recept pečený na forme som videla aj ja, tuším vo : Varí Vám to, alebo s Magálovou ( Tajomstvo...). Tatranka, píšeš že si robila z polovičnej dávky, tento rozpis je pôvodný, alebo už ten " polovičný ", lebo ak áno, tak to by tam šlo 2 kg múky? preto sa pýtam.
evusik
trdelník si kupujeme na jarmokoch, kde ich aj priamo pred vami pečú .... ale, že sa dajú robiť aj doma to som netušila, ľudia sú vynaliezaví. @tatranka si šikulka, dobre to vyzerá :-)
frezia68
Videla som to v telke,ale neskúšala.Ale vyzerá pekne,ako aj všetko od Teba :-))
janger
Aj ja som tento alebo jemu podobny trdelnik (tusim tam isiel prasok do peciva namiesto kvasnic) robila na Vianoce. Mala som recept od mamy. Mam vsak len jednu formu na biskupsky chlebicek, tak si vies predstavit, co som sa napiekla. Pravy trdelnik som este nejedla. Tento tvoj vyzera krasne!
tatranka
evanaaa.Tento recept na cesto je pôvodný a treba si ho podeliť na polovicu.Takže,500 g múky vajíčka /dávam dve/,0,25l mlieka atď.
Posýpka je na polovičnú dávku.
Neviem či sa mám tešiť,alebo.... že sa podobám na tvoju svokru.Poznáš tie všetky vtipy o svokrách?
ketty3811
super nápad,vyskúšam.Trdelníky sme doposial jedli iba na jarmokoch.
tatranka
Evusik,ďakujem za pochvalu,ale je to recept z TV.Pretože sa mi osvedčil a neviem či ho vareškárky zachytili,tak som ho sem odprezentovala.
tatranka
Ketty,uvidíš,že ten tvoj bude oveľa,oveľa chutnejší.Ver mi.
tatranka
Ďakujem frézia za pochvalu.Pre takéto pochvaly sa mi oplatí na novo svoje jedlá a koláčiky prezentovať.
zdezda
Tatranka, veľmi pekne ďakujem za recept, aj ja som ho videla v telke, ale nepoznačila som si ho, takže už ho mám :-)))
honestka
@Tatranka , nemaj obavy, ale radsej by som ti to povedala osobne ci sa mozes tesit... zato nepremeskam ziadny recept od teba, pecieme dost rovnako radi a ako pozorujem podbne.
Ja som tento kolacik piekla par razy aj tak ako len "stangle" na opaku plechu. Boli sice rovne, ale chutili rovnako dobre, lebo sa prepiekli tiez a bolo to rychle, hoci tie polobluky su efektivnejsie pri servirovani. Je to pochutka, hlavne, ked sa tam vtlaci vela orechov, ja rada miesam cashew s pecan, ale aj normalne nase orechy s lieskovymi je vyborna kombinacia. tesim sa na dalsie pripomienky...
helca103
trdelník mám veľmi rada a určite vyskúšam....konečne si ho urobím aj doma a nemusím čakat na jarmok kde si ho pravidelne kupujem :-)
elisticka
Martuska toto musim urobit !!!!mame ho radi kupujeme ho na jarmoku ale tento musi chutit vynikjuco:-)))))
kuchticka
@tatranka , vyzera to velmi lakavo. Nikdy som nepiekla ani nejedla trdelnik. Len som o nom pocula, ze je to specialita ZAHORACKA. Tusim, ze v Senici byva i nejaky trdelnikovy festival. Len tak dumam,ze asi tento zakusok nie je velmi sladky. Nechyba ta, cukor? Ten vanilkovy cukor by to zrejme dost neosladil.
pisot
toto som viděla na jarmorku,jedla som ho tam a hneď si idem recept uložit do KK:-),upečiem a to bude bašta:-)))))
tatranka
Kuchticka.Nie nechýba cukor.On je taký,bez menej cukru,tam svoje urobí vanilkový cukor a vrchná vrstva dobrôt spolu s cukrom a vanilkovým cukrom.
tatranka
pisot.Želám ti,nech sa ti trdelník vydarí.U nás má veľký úspech.
sona7
...no to je super, to by ma nenapadlo na forme srn. chrbta,rozmyslala som nad rurkami na samrole,diiiik za recept....
marienka44
Podobny s kvasnicami mam recept od priatelky. Orechy zatlacam spolu s posekanym kockovymm cukrom do suroveho cesta valcekom na cesto. Dalsia priatelka mi doniesla z Rakuska taky granulovany, sympaticky biely cukor na dekoraciu Dr Oetker a ja ho pouzivam namiesto kockoveho navrch. Je to efektne. Rada na zaver: Na tie formy srnci chrbat davam odstrihnuty vymerany papier na pecenie a nemusim potom formy umyvat. :-)
maskrtnicek
Veľmi ma to zaujalo,keďže nemam doma možnosti ako Skaličania aj takto sa dá ochutnať trdelník bez trdla.Dík za nápad.
emsen
určite vyskúšam ,videla som to robiť v tv,ale nestačila som si poznačiť recept,tak som rada ,že som ho tu zbadala,ďakujem..ste tu všetky šikuľky chválim...a ukladám si...
jeka
teším sa na vaš,vyskúšam ho,ale i ja pripokim svoj recept: 1 kg polohr.múky,20 dg kryšt.cukor,8 vajec,rum,droždie,mlieko,maslo,soľ,citr.kôra,trochu mušk.orieška,vaniliový cukor,prášk.cukor.
postup:Z mlieka,múky,droždia a trocha cukru urobíme kvások.
Do preosiatej múky-soľ,vykysnutý kvások,4 celé vajcia,4 žltky,rozpustené maslo,rum,postrúhanú citr.kôru,mušk.oriešok - spracujeme na vláčne cesto.Necháme vykysnúť a potom na doske ho vyvaľkáme a robíme pásy ako Tatranka ,alebo kto má valčeky na trdelník tak to cesto namotaáva na valček.(z uvedeného množstva sú 4 trdelníky).
boxik
Ako koláč to je určite výborné , ale nie je to trdelník , chýba to základné a to je trdlo .To nie je nadávka to je tá tyč na ktorú sa navíja cesto a po vytiahnutí vznikne deravý koláč , trdelník. To len na odľahčenie , kedže trdlo majú iba v Skalici nám ostatným postačí aj forma na biskupský chlebík . Vyskúšame a už sa teším na výsledok.
evanaaa
Kuchticka a ostatní, ktorí ste nejedli túto pochúťku, o niečo st prišli ! Trdelník sladký nemusí byť, vynahradí to tá posýpka. Ten pravý sa dá pekne odkrúcať, lebo bol navinutý ako keď niečo obväzujete.
Tatranka, to som nepísala ja, ja už nemám svokru, to bola asi honestka, tuším. A ešte niečo : nemohol by sa ten domáci trdelník navinúť na valček pokrytý alobalom alebo pap. na pečenie? Možno by to aj tak šlo.
stefani11
Trdelník som ešte nikdy nepiekla,ale formy na srnčí chrbát mám 2 takže,ho určite vyskúšam.Tatranka si šikulka.
veronika353
Mám podobný recept, ale jen z 1/2 kg mouky, taky jsem to pekla na těch formách a celkem se to na ten trdelník podobalo.Vždycky jsme ho kupovali a tak jsem si řekla, že ho zkusím upéct.Ten recept mám z Nového času pro ženy.Vyzkouším i tento recept.
alzbetka2
@tatranka , ďakujem za pripomenutie, v TV som tento recept videla, aj ho mám napísaný, ale som naň akosi pozabudla. už viem, čo budem piecť na víkend......
tatranka
Evanaaa ty máš ohromný nápad s tým válčekom.Vyskúšaj a daj vedieť.Ináč trdelník keď si kúpim,akože ho už nekupujem/pretože môj je lepší/ aj tak si z neho odtrhujem,takže tie polky z formy vyhovujú.
malusa
Tatranka vdaka za recept,pocas pecenia sa tie pasy nicim nepotieraju?Dakujem.
tatranka
malusa,Nie nepotierajú sa ničím.Je na nich chutná posýpka a tá sa zapeká.
garanco
@tatranka , až včera som ich piekla, sú fantastické , ten nápad sa veľmi páčil. Vďaka!
mariaklara
Včera bol u nás jarmok, predávali tam trdelník , no nestihla som si ísť kúpiť, tak si urobím takýto. Vďaka za recept.
mariaklara
@tatranka , dnes som recept robila, je, vlastne bol výýýborný. Robila som polovičnú dávku, ešte deti neprišli na prázdniny. Ale urobím im ho na budúci týždeň, keď prídu. Teším sa, že ho viem urobiť, lebo na jarmoku už nevedia, čo majú zaň pýtať. Ďakujem ti!
tatranka
@mariaklara teším sa,že si sa ozvala a tak viem,že sa ti recept páči.Aj ja ho už robím len z polovičnej dávky pre nás s manželom to stačí.Ráz ta čas nám veru príde na chuť a tak ako píšeš,naozaj už nevedia čo zaň pýtať a veru ani nie taký chutný,ako keď si ho upečiem doma.Maj sa dobre.Nech tvojim deťom trdelník chutí.
jerica
ja ho tiež spravím ako dobre že sa pripomínajú recepty ktoré sú "zašlé" ale inšpirujúce , vytlačím a pôjde sa na to , je pravda že nevedia čo za to pýtať , pritom to má ďaleko od originál receptu tie trhovnícke výrobky.
tatranka
Jarka,budeš spokojná.Uvidíš.Dávali ho dve žienky u Magálovej na TV 1.Ja som ho zachytila a veľmi sa pi páčil.Trochu som si ho prispôsobila.No výsledok na jednotku.
mariaklara
@tatranka , dnes bola u mňa dcéra na návšteve, nechala som jej šesť kúskov, hneď si pýtala recept, veľmi jej chutili, aj jej synčekovi, tomu som nestačila dávať. Ešte mal v ústočkách a už si pýtal ďalší kúsok, že kajká ( to ako ja starká ) mňam. Zjedol tri kusy. Skutočne máš 1*.
3sandra3
vyzerá byť veľmi chutný,,,tiež si ho uložím do kk a vyskúšam...
tatranka
@mariaklara keď som čítala tvoje riadky,mala som ohromne dobrý pocit.Akoby ma niekto vyznamenal radom zlatej varešky.Ďakujem za tieto úprimné slová.A / kajka / nech len drobčekovi napečie,čo mu chutí.
cica2
wau, výborný nápad a krásny výsledok!:))
kata50
Ako dobre @tatranka , že si na FB uverejnila foto z tohto receptu. Ináč by som ani nevedela, že ho tu máš zverejnený. Určite ho upečiem. Už aj si ho vytlačím. :-))
tatranka
@kata50 robievam len z polovičnej dávky.To je ten kopec,ktorý som dnes pridala na Facebook.No odfotila som,ale zabudla som pocukrovať práškovým cukrom.Dnes som trdelník robila od Vianoc.Keď chcem aj niečo nové vyskúšať z Varechy,nestíham.
kata50
Dnes som ho urobila- prišli vnúčatá a dcéra si hneď brala recept. BOLI famózne. ( skryla som si niekoľko do mrazničky :-))))
tatranka
@kata50 takže som pošteklila tvoje chúťky trdelníkom.Ani o našom trdelníku noviny už nepíšu.Teším sa,že sa ti vydarili a že sa ti recept páči.Potešila si ma,že si mi to dala vedieť.
vierik
@tatranka dnes som ich konečne upiekla,sú vynikajúce na 1***.
P.s. a piekla som z celej dávky,čo budem trocháriť :-))) ale tiež aj do mraziaka pár.
tatranka
@vierik teším sa veľmi,že sa ti trdelník páči a že vám chutil.Je to kopec chutného pečiva.A domáci je domáci.
vierik
Martuška chutil a veľmi,manžel sa nevedel dojesť,ale aj ja samozrejme.Budem ho piecť častejšie....díky za receptík.
bejgi
jeej milujem trdelnik @tatranka , ďakujem, že som našla recept, ktorý mi pomôže upiecť trdeník bez foriem, a s takou skvelou náhradou, už sa teším ako ho dnes upečiem, mňam :)
tatranka
@bejgi samozrejme,že sa teším.Určite budeš s receptom spokojná tak,ako ostatné vareškárky.
kajusiqq
Jéééj to je super nápad:).......škoda že som si to nepozrela skor ušetrila by som si nervy:))
tatranka
@kajusigg aj tvoj je pekný.Pretože trdelník má byť zatočený.No škoda,že si ten zvyšok cesta nepokrájala a nedala takto na srnčí chrbátik.Ešte vieš na čom pečú? Na konzervách od piva,alebo kokakoly.A postavia ich.Aj taký recept som tu videla na Vareche.Aj to je príma nápad.
marianna76
Martuška... aj ja idem na to... už som tento tvoj robila... a veru... bolo nám málo. Tak spravím ako píšeš...ĎAKUJEM
tatranka
Nech sa ti Marianka vydarí.No pokiaľ si ho už piekla,určite bude o päť dobrý.
jitka
tatranka, práve sa pečú... vonia celý dom. Nabudúce dám menej orechov.
jitka
@tatranka dnes budu opäť. Mali obrovský úspech. Len musím kúpiť ešte jednu formu.
tatranka
@jitka takže trdelník chutí a v tvojej domácej kuchyni sa ujal,čomu sa veľmi teším.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia