Trdelník fotorecept

tatranka - fotkatatranka, 11. júla 2010
Trdelník (fotorecept)
Foto: tatranka

Tento recept dávali v TV.Je veľmi dobrý a ak ste ho nezaznamenali, odporúčam.

50 minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
1  kg
0,5  litra
1  kocka
3  ks
2  dcl
1 káv.lyžička
200  g
1  balíček
Dobroty na cesto:
1 ks
100  g
2  balíčky
1  káv lyžička.

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Tento recept robím z polovičnej dávky,čo sa týka cesta.Ostatné ingrediencie používam v takom množstve,ako som uviedla.Je to na posypanie a prichutenie cesta. Rozrobím si kvások,nechám vykysnúť.Potom ho pridám do múky s pol litrom teplého mlieka,oleja soli ,tromi vajíčkami smotanou a balíčkom vanilkového cukru.Vypracujem cesto a nechám ho nakysnúť. Po nakysnutí ho vyváľkam asi na 3-5 mm hrubý plát,.Ten potriem rozšľahaným vajíčkom.Posypem posekanými vlašskými orechami,škoricou,kr.cukrom a vanilkou. Zmes zatlačím do cesta. Pokrájam ho na dva centimetre široké pásy a asi na 15 cm dlhé.Tie prenesiem na rebrovú pomastenú formu,na biskupský chlebík.

    Trdelník (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pečiem 15-20 minút,na 180 stupňoch.

    Trdelník (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Je to pochúťka,ktorá spestrí váš sladký jedálniček.

    Trdelník (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    A tu už je bohatá kôpka chutných,sladkých koláčikov.Ak ich vyskúšate určite mi dáte za pravdu,že trochu sa pohrať stojí za to!

    Trdelník (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

66 komentárov k receptu
Robievam to pravidelne na Vianoce a teraz by som si veru pochutila. Jednoduche,a kedze som uz zabudla chut trdelnikov pecenych otacanim na ohni, chutia mi vyborne aj takto moderne.
Si sikovna Tatranka!
(na fotke mi pripominas moju svokru)...
Tento recept pečený na forme som videla aj ja, tuším vo : Varí Vám to, alebo s Magálovou ( Tajomstvo...). Tatranka, píšeš že si robila z polovičnej dávky, tento rozpis je pôvodný, alebo už ten " polovičný ", lebo ak áno, tak to by tam šlo 2 kg múky? preto sa pýtam.
trdelník si kupujeme na jarmokoch, kde ich aj priamo pred vami pečú .... ale, že sa dajú robiť aj doma to som netušila, ľudia sú vynaliezaví. @tatranka si šikulka, dobre to vyzerá :-)
Aj ja som tento alebo jemu podobny trdelnik (tusim tam isiel prasok do peciva namiesto kvasnic) robila na Vianoce. Mala som recept od mamy. Mam vsak len jednu formu na biskupsky chlebicek, tak si vies predstavit, co som sa napiekla. Pravy trdelnik som este nejedla. Tento tvoj vyzera krasne!
evanaaa.Tento recept na cesto je pôvodný a treba si ho podeliť na polovicu.Takže,500 g múky vajíčka /dávam dve/,0,25l mlieka atď.
Posýpka je na polovičnú dávku.
Neviem či sa mám tešiť,alebo.... že sa podobám na tvoju svokru.Poznáš tie všetky vtipy o svokrách?
@Tatranka , nemaj obavy, ale radsej by som ti to povedala osobne ci sa mozes tesit... zato nepremeskam ziadny recept od teba, pecieme dost rovnako radi a ako pozorujem podbne.
Ja som tento kolacik piekla par razy aj tak ako len "stangle" na opaku plechu. Boli sice rovne, ale chutili rovnako dobre, lebo sa prepiekli tiez a bolo to rychle, hoci tie polobluky su efektivnejsie pri servirovani. Je to pochutka, hlavne, ked sa tam vtlaci vela orechov, ja rada miesam cashew s pecan, ale aj normalne nase orechy s lieskovymi je vyborna kombinacia. tesim sa na dalsie pripomienky...
@tatranka , vyzera to velmi lakavo. Nikdy som nepiekla ani nejedla trdelnik. Len som o nom pocula, ze je to specialita ZAHORACKA. Tusim, ze v Senici byva i nejaky trdelnikovy festival. Len tak dumam,ze asi tento zakusok nie je velmi sladky. Nechyba ta, cukor? Ten vanilkovy cukor by to zrejme dost neosladil.
Kuchticka.Nie nechýba cukor.On je taký,bez menej cukru,tam svoje urobí vanilkový cukor a vrchná vrstva dobrôt spolu s cukrom a vanilkovým cukrom.
Podobny s kvasnicami mam recept od priatelky. Orechy zatlacam spolu s posekanym kockovymm cukrom do suroveho cesta valcekom na cesto. Dalsia priatelka mi doniesla z Rakuska taky granulovany, sympaticky biely cukor na dekoraciu Dr Oetker a ja ho pouzivam namiesto kockoveho navrch. Je to efektne. Rada na zaver: Na tie formy srnci chrbat davam odstrihnuty vymerany papier na pecenie a nemusim potom formy umyvat. :-)
určite vyskúšam ,videla som to robiť v tv,ale nestačila som si poznačiť recept,tak som rada ,že som ho tu zbadala,ďakujem..ste tu všetky šikuľky chválim...a ukladám si...
teším sa na vaš,vyskúšam ho,ale i ja pripokim svoj recept: 1 kg polohr.múky,20 dg kryšt.cukor,8 vajec,rum,droždie,mlieko,maslo,soľ,citr.kôra,trochu mušk.orieška,vaniliový cukor,prášk.cukor.
postup:Z mlieka,múky,droždia a trocha cukru urobíme kvások.
Do preosiatej múky-soľ,vykysnutý kvások,4 celé vajcia,4 žltky,rozpustené maslo,rum,postrúhanú citr.kôru,mušk.oriešok - spracujeme na vláčne cesto.Necháme vykysnúť a potom na doske ho vyvaľkáme a robíme pásy ako Tatranka ,alebo kto má valčeky na trdelník tak to cesto namotaáva na valček.(z uvedeného množstva sú 4 trdelníky).
Ako koláč to je určite výborné , ale nie je to trdelník , chýba to základné a to je trdlo .To nie je nadávka to je tá tyč na ktorú sa navíja cesto a po vytiahnutí vznikne deravý koláč , trdelník. To len na odľahčenie , kedže trdlo majú iba v Skalici nám ostatným postačí aj forma na biskupský chlebík . Vyskúšame a už sa teším na výsledok.
Kuchticka a ostatní, ktorí ste nejedli túto pochúťku, o niečo st prišli ! Trdelník sladký nemusí byť, vynahradí to tá posýpka. Ten pravý sa dá pekne odkrúcať, lebo bol navinutý ako keď niečo obväzujete.
Tatranka, to som nepísala ja, ja už nemám svokru, to bola asi honestka, tuším. A ešte niečo : nemohol by sa ten domáci trdelník navinúť na valček pokrytý alobalom alebo pap. na pečenie? Možno by to aj tak šlo.
Mám podobný recept, ale jen z 1/2 kg mouky, taky jsem to pekla na těch formách a celkem se to na ten trdelník podobalo.Vždycky jsme ho kupovali a tak jsem si řekla, že ho zkusím upéct.Ten recept mám z Nového času pro ženy.Vyzkouším i tento recept.
Evanaaa ty máš ohromný nápad s tým válčekom.Vyskúšaj a daj vedieť.Ináč trdelník keď si kúpim,akože ho už nekupujem/pretože môj je lepší/ aj tak si z neho odtrhujem,takže tie polky z formy vyhovujú.
@tatranka , dnes som recept robila, je, vlastne bol výýýborný. Robila som polovičnú dávku, ešte deti neprišli na prázdniny. Ale urobím im ho na budúci týždeň, keď prídu. Teším sa, že ho viem urobiť, lebo na jarmoku už nevedia, čo majú zaň pýtať. Ďakujem ti!
@mariaklara teším sa,že si sa ozvala a tak viem,že sa ti recept páči.Aj ja ho už robím len z polovičnej dávky pre nás s manželom to stačí.Ráz ta čas nám veru príde na chuť a tak ako píšeš,naozaj už nevedia čo zaň pýtať a veru ani nie taký chutný,ako keď si ho upečiem doma.Maj sa dobre.Nech tvojim deťom trdelník chutí.
ja ho tiež spravím ako dobre že sa pripomínajú recepty ktoré sú "zašlé" ale inšpirujúce , vytlačím a pôjde sa na to , je pravda že nevedia čo za to pýtať , pritom to má ďaleko od originál receptu tie trhovnícke výrobky.
Jarka,budeš spokojná.Uvidíš.Dávali ho dve žienky u Magálovej na TV 1.Ja som ho zachytila a veľmi sa pi páčil.Trochu som si ho prispôsobila.No výsledok na jednotku.
@tatranka , dnes bola u mňa dcéra na návšteve, nechala som jej šesť kúskov, hneď si pýtala recept, veľmi jej chutili, aj jej synčekovi, tomu som nestačila dávať. Ešte mal v ústočkách a už si pýtal ďalší kúsok, že kajká ( to ako ja starká ) mňam. Zjedol tri kusy. Skutočne máš 1*.
@mariaklara keď som čítala tvoje riadky,mala som ohromne dobrý pocit.Akoby ma niekto vyznamenal radom zlatej varešky.Ďakujem za tieto úprimné slová.A / kajka / nech len drobčekovi napečie,čo mu chutí.
Ako dobre @tatranka , že si na FB uverejnila foto z tohto receptu. Ináč by som ani nevedela, že ho tu máš zverejnený. Určite ho upečiem. Už aj si ho vytlačím. :-))
@kata50 robievam len z polovičnej dávky.To je ten kopec,ktorý som dnes pridala na Facebook.No odfotila som,ale zabudla som pocukrovať práškovým cukrom.Dnes som trdelník robila od Vianoc.Keď chcem aj niečo nové vyskúšať z Varechy,nestíham.
Dnes som ho urobila- prišli vnúčatá a dcéra si hneď brala recept. BOLI famózne. ( skryla som si niekoľko do mrazničky :-))))
@kata50 takže som pošteklila tvoje chúťky trdelníkom.Ani o našom trdelníku noviny už nepíšu.Teším sa,že sa ti vydarili a že sa ti recept páči.Potešila si ma,že si mi to dala vedieť.
jeej milujem trdelnik @tatranka , ďakujem, že som našla recept, ktorý mi pomôže upiecť trdeník bez foriem, a s takou skvelou náhradou, už sa teším ako ho dnes upečiem, mňam :)
@kajusigg aj tvoj je pekný.Pretože trdelník má byť zatočený.No škoda,že si ten zvyšok cesta nepokrájala a nedala takto na srnčí chrbátik.Ešte vieš na čom pečú? Na konzervách od piva,alebo kokakoly.A postavia ich.Aj taký recept som tu videla na Vareche.Aj to je príma nápad.

Pridaj komentár k receptu: