Foto: tatranka
Tento recept dávali v TV.Je veľmi dobrý a ak ste ho nezaznamenali, odporúčam.
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
1 kg |
|
0,5 litra |
|
1 kocka |
|
3 ks |
|
2 dcl |
|
1 káv.lyžička |
|
200 g |
|
1 balíček |
|
Dobroty na cesto: | |
1 ks |
|
100 g |
|
2 balíčky |
|
1 káv lyžička. |
|
Postup
-
1
Tento recept robím z polovičnej dávky,čo sa týka cesta.Ostatné ingrediencie používam v takom množstve,ako som uviedla.Je to na posypanie a prichutenie cesta. Rozrobím si kvások,nechám vykysnúť.Potom ho pridám do múky s pol litrom teplého mlieka,oleja soli ,tromi vajíčkami smotanou a balíčkom vanilkového cukru.Vypracujem cesto a nechám ho nakysnúť. Po nakysnutí ho vyváľkam asi na 3-5 mm hrubý plát,.Ten potriem rozšľahaným vajíčkom.Posypem posekanými vlašskými orechami,škoricou,kr.cukrom a vanilkou. Zmes zatlačím do cesta. Pokrájam ho na dva centimetre široké pásy a asi na 15 cm dlhé.Tie prenesiem na rebrovú pomastenú formu,na biskupský chlebík.
-
2
Pečiem 15-20 minút,na 180 stupňoch.
-
3
Je to pochúťka,ktorá spestrí váš sladký jedálniček.
-
4
A tu už je bohatá kôpka chutných,sladkých koláčikov.Ak ich vyskúšate určite mi dáte za pravdu,že trochu sa pohrať stojí za to!
Si sikovna Tatranka!
(na fotke mi pripominas moju svokru)...
Posýpka je na polovičnú dávku.
Neviem či sa mám tešiť,alebo.... že sa podobám na tvoju svokru.Poznáš tie všetky vtipy o svokrách?
Ja som tento kolacik piekla par razy aj tak ako len "stangle" na opaku plechu. Boli sice rovne, ale chutili rovnako dobre, lebo sa prepiekli tiez a bolo to rychle, hoci tie polobluky su efektivnejsie pri servirovani. Je to pochutka, hlavne, ked sa tam vtlaci vela orechov, ja rada miesam cashew s pecan, ale aj normalne nase orechy s lieskovymi je vyborna kombinacia. tesim sa na dalsie pripomienky...
postup:Z mlieka,múky,droždia a trocha cukru urobíme kvások.
Do preosiatej múky-soľ,vykysnutý kvások,4 celé vajcia,4 žltky,rozpustené maslo,rum,postrúhanú citr.kôru,mušk.oriešok - spracujeme na vláčne cesto.Necháme vykysnúť a potom na doske ho vyvaľkáme a robíme pásy ako Tatranka ,alebo kto má valčeky na trdelník tak to cesto namotaáva na valček.(z uvedeného množstva sú 4 trdelníky).
Tatranka, to som nepísala ja, ja už nemám svokru, to bola asi honestka, tuším. A ešte niečo : nemohol by sa ten domáci trdelník navinúť na valček pokrytý alobalom alebo pap. na pečenie? Možno by to aj tak šlo.
P.s. a piekla som z celej dávky,čo budem trocháriť :-))) ale tiež aj do mraziaka pár.