Trdelník na plechu fotorecept
Skalický trdelník celá naša rodina miluje. Ochutnala som už viacero verzií, ale musím konštatovať, že originál je iba jeden - ten Skalický. V Zobraziť celý popisSkalický trdelník celá naša rodina miluje. Ochutnala som už viacero verzií, ale musím konštatovať, že originál je iba jeden - ten Skalický. V Skalici sme mali možnosť vidieť priamo ako sa trdelníky pečú nad žeravou pahrebou na trdlách. Ale tento recept som jednoducho musela vyskúšať (inšpirácia z internetu) a bola som milo prekvapená - už cesto bolo po nakysnutí úžasné - voňavé od rumu a hebké. Chuťovo sa koláč čiastočne približuje originálu, hneď po upečení bol výborný - voňavý, jemný.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
250 ml vlažné |
|
2 PL (rum) |
|
3 PL rozpustené |
|
3 ks |
|
400 g |
|
štipka |
|
8 PL |
|
1 bal. |
|
1 ks |
|
Na vrch cesta: | |
150 g posekané |
|
Na posypanie koláča: | |
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
Postup
-
1
Všetky suroviny na cesto zmiešame a vypracujeme hladké cesto. Ja som robila ručne, ale môžete použiť robot, či pekárničku. Cesto poprášime múkou, prikryjeme utierkou a necháme vykysnúť cca 1 - 1,5 hodiny (ja si vyhrejem rúri na 40 °C, vypnem a nechám kysnúť prikryté v rúre, pokiaľ cesto nezdvojnásobí objem).
-
2
Na pekáč dáme papier na pečenie, cesto a roztiahneme na celý plech. Ja som malým valčekom zľahka rozvaľkala priamo na pekáči. Necháme podkysnúť cca 10-15 minút, potrieme bielkom a posypeme posekanými vlašskými orechmi (zabudla som odfotiť), rukou ich jemne pritlačíme a pekáč vložíme do rúry zohriatej na 180 °C. Pečieme cca 20-25 minút.
-
3
Ešte horúci koláč posypeme práškovým a vanilkovým cukrom. Po upečení je koláčik úžasný - voňavý, vláčny a nadýchaný ... a aj prudko žravý. Štvrtinu som zjedla ešte za tepla. A aj po vychladnutí je fajnový a voňavý. Nie je to úplne originál, ale určite stojí za vyskúšanie. Určite ho bude robiť častejšie. Po upečení som zabudla odfotiť, lebo sme mali doma frmol.
Tiež na plechu:
Zaujímavé video z archívu TV Varecha
robila som klasický pekáč, ktorý býva súčasťou rúry - cca 38 x 36 cm (vnútorné rozmery)
Inak super nápad a inšpirácia. Ešte určite upečiem.
Moje cesto malo konzistenciu zhruba ako na liaty kysnutý koláč - valčekom sa mi dalo na plechu rozvaľkať, a kyslo mi krásne - ako som písala, tak zohrejem rúru na 40°C, vypnem, vložím prikryté utierkou a nechám vykysnúť. Ak kyslo vonku, mohlo to trvať dlhšie - záleží aj od teploty v miestnosti.
Žiaľ mám podobnú skúsenosť.
To ma mrzí, u nás sa zjedol veľmi rýchlo, tak som nemala možnosť porovnať, aký je neskôr. Robila som ho prvý krát podľa receptu z netu - tak si ho tiež uložím s poznámkou "na rýchle zjedenie".
Ešte ma napadlo, či nebola na vine múka - ono rôzne značky alebo aj rôzne várky rovnakého druhu múku majú rôznu kvalitu a zrejme aj savosť a podobne.
Už dávno som nepiekla trdelník a naši to majú radi. Ja to pečiem na obrátenej forme Srnčí chrbát, ukladám pásiky cesta so zatlačenými orechami a sekaným kockovým cukrom, resp. granulovaným cukrom. Formy mám 3 ks. Tiež mám kysnuté cesto, ale nie tak vysoké, ako je v recepte.
Áno, tie orechy mali byť oddelené, nejako mi to ušlo. Ak sa bude dať do receptu vstúpiť opravím to. Na tej forme to musí byť tiež zaujímavé, musím to niekedy vyskúšať.
@siuuu
V tabuľke surovín sme orechy na vrch cesta oddelili od surovín na cesto.