Trdelník na plechu
Trdelník na plechu

Trdelník na plechu fotorecept

siuuu - fotkasiuuu, 14. septembra 2019
Trdelník na plechu (fotorecept)
Foto: siuuu

Skalický trdelník celá naša rodina miluje. Ochutnala som už viacero verzií, ale musím konštatovať, že originál je iba jeden - ten Skalický. V Zobraziť celý popisSkalický trdelník celá naša rodina miluje. Ochutnala som už viacero verzií, ale musím konštatovať, že originál je iba jeden - ten Skalický. V Skalici sme mali možnosť vidieť priamo ako sa trdelníky pečú nad žeravou pahrebou na trdlách. Ale tento recept som jednoducho musela vyskúšať (inšpirácia z internetu) a bola som milo prekvapená - už cesto bolo po nakysnutí úžasné - voňavé od rumu a hebké. Chuťovo sa koláč čiastočne približuje originálu, hneď po upečení bol výborný - voňavý, jemný.

20-25
porcií
100 minút
príprava
20-25 minút
na 180 °C

Suroviny

250 ml vlažné
2 PL (rum)
3 PL rozpustené
3 ks
400 g
štipka
8 PL
1 bal.
1 ks
Na vrch cesta:
150 g posekané
Na posypanie koláča:
podľa chuti
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Všetky suroviny na cesto zmiešame a vypracujeme hladké cesto. Ja som robila ručne, ale môžete použiť robot, či pekárničku. Cesto poprášime múkou, prikryjeme utierkou a necháme vykysnúť cca 1 - 1,5 hodiny (ja si vyhrejem rúri na 40 °C, vypnem a nechám kysnúť prikryté v rúre, pokiaľ cesto nezdvojnásobí objem).

    Trdelník na plechu (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na pekáč dáme papier na pečenie, cesto a roztiahneme na celý plech. Ja som malým valčekom zľahka rozvaľkala priamo na pekáči. Necháme podkysnúť cca 10-15 minút, potrieme bielkom a posypeme posekanými vlašskými orechmi (zabudla som odfotiť), rukou ich jemne pritlačíme a pekáč vložíme do rúry zohriatej na 180 °C. Pečieme cca 20-25 minút.

    Trdelník na plechu (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Ešte horúci koláč posypeme práškovým a vanilkovým cukrom. Po upečení je koláčik úžasný - voňavý, vláčny a nadýchaný ... a aj prudko žravý. Štvrtinu som zjedla ešte za tepla. A aj po vychladnutí je fajnový a voňavý. Nie je to úplne originál, ale určite stojí za vyskúšanie. Určite ho bude robiť častejšie. Po upečení som zabudla odfotiť, lebo sme mali doma frmol.

Diskusia k receptu

haji
Milý a nebezpečný recept. Jak se znám, nedopadla bych dobře. Jsem trdelníková. A byť je tento recept zjednodušený, pořád má trdelníkový základ a plech s takovouto dobrotou by nebyl bezpečný ani v trezoru. Pěkný úvod, láskyplný, foto k spapání!
hubata
A tá vôňa, ktorá trdelník sprevádza až sem je jednoducho čarovná. Musím vyskúšať, toto je aj pomerne rýchle, rýchlejšie ako pracné natáčanie cesta v domácich podmienkach napr. na formu od srnčieho chrbáta. Vďaka za recept a skvelé foto s popisom. S dovolením si ho uložím do KK.
1x siuuu
zuzulik128
Mnamky, to vyskusam uz tuto nedelu. A aky velky plech by som mala pouzit? (Aby som to neprepiskla)
1x siuuu
siuuu
@zuzulik128 (16.9.2019 22:00)

robila som klasický pekáč, ktorý býva súčasťou rúry - cca 38 x 36 cm (vnútorné rozmery)
45678
Vyskúšané, naozaj čerstvý super,no po dvoch hodinách nič moc, suchý nezaujímavý...dodržala som presne suroviny aj postup...
ceresnicka1
Dnes som koláčik piekla. Dala som suroviny,ako sú v recepte,ale cesto bolo podľa mňa riedke. Radšej som pridala múku a ešte trochu cukru. Samozrejme bolo málo kvasníc,veľmi pomaly kúsok,ale výsledok bol podobný tomu vášmu. Má to byť tak,také redšie?
Inak super nápad a inšpirácia. Ešte určite upečiem.
1x siuuu
siuuu
@ceresnicka1 (6.10.2019 18:48)

Moje cesto malo konzistenciu zhruba ako na liaty kysnutý koláč - valčekom sa mi dalo na plechu rozvaľkať, a kyslo mi krásne - ako som písala, tak zohrejem rúru na 40°C, vypnem, vložím prikryté utierkou a nechám vykysnúť. Ak kyslo vonku, mohlo to trvať dlhšie - záleží aj od teploty v miestnosti.
siuuu
@45678 (4.10.2019 20:09)

To ma mrzí, u nás sa zjedol veľmi rýchlo, tak som nemala možnosť porovnať, aký je neskôr. Robila som ho prvý krát podľa receptu z netu - tak si ho tiež uložím s poznámkou "na rýchle zjedenie".
siuuu
@ceresnicka1 (6.10.2019 18:48)

Ešte ma napadlo, či nebola na vine múka - ono rôzne značky alebo aj rôzne várky rovnakého druhu múku majú rôznu kvalitu a zrejme aj savosť a podobne.
marienka44
Sekané orechy mali byť v rozpise oddelené, aby nedošlo k omylu. Všetky suroviny na cesto zmiešame, tak znie prvá veta a v rozpise nie je napísané: Na cesto, ale len suroviny. Orechy mali byť zaradené v : Na posypanie, podľa mňa.
Už dávno som nepiekla trdelník a naši to majú radi. Ja to pečiem na obrátenej forme Srnčí chrbát, ukladám pásiky cesta so zatlačenými orechami a sekaným kockovým cukrom, resp. granulovaným cukrom. Formy mám 3 ks. Tiež mám kysnuté cesto, ale nie tak vysoké, ako je v recepte.
siuuu
@marienka44 (6.3.2020 22:13)

Áno, tie orechy mali byť oddelené, nejako mi to ušlo. Ak sa bude dať do receptu vstúpiť opravím to. Na tej forme to musí byť tiež zaujímavé, musím to niekedy vyskúšať.