Kysnuté rožteky
Kysnuté rožteky

Trdelníkové rožteky fotorecept

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 6. novembra 2022

Prvé som piekla pred štyrmi rokmi, na splav Malého Dunaja. A dnes sa mi vynorili z pamäte, večery sú dlhé, treba tvoriť z Zobraziť celý popisPrvé som piekla pred štyrmi rokmi, na splav Malého Dunaja. A dnes sa mi vynorili z pamäte, večery sú dlhé, treba tvoriť z cesta. Nie je to zložitý proces, no výsledok stojí za tú trochu námahy.

26
porcií
30 minút
príprava
15 minút
na 200 °C

Suroviny

400 g
300 ml vlažné
20 g čerstvé
60 g rozpustené
2 PL
8 PL
3 ks
štipka
Na potretie:
Na obaľovanie:
 mleté




Postup

  1. 1

    Do polovice vlažného mlieka pridáme trošku cukru a rozdrobené droždie, necháme vzísť. Do preosiatej múky v miske zamiešame štipku soli, zvyšok z 8 PL cukru, 3 žĺtky, um a 60 g roztopeného vlažného masla. Prilejeme aj zvyšok vlažného mlieka a vypracujeme vláčne cesto, jemne ho pomúčime a necháme kysnúť zakryté na teplom mieste asi pol hodinky. Potom ho na pomúčenej doske rozvaľkáme na hrúbku malíčka a pomúčenou formičkou vykrajujeme kolieska. Mne ich vyšlo 26 ks. Čím tenšie bude cesto a menšia formička, tým viac ich budete mať. Medzitým sa mi vyhrievala elektrická rúra na 200 °C.

    Trdelníkové rožteky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Kolieska som napevno skrútila a ukladala na plech vyložený papierom na pečenie ďalej od seba, lebo ešte narastú. Po pár minútach podkysnutia som ich potrela bielkom a vložila do rúry.

    Trdelníkové rožteky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Piekli sa do červena, treba ich sledovať, trvá to zhruba 15 minút.

    Trdelníkové rožteky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Kým sa piekli, pripravila som posýpku: mleté orechy som zmiešala s kryštálovým cukrom a tak isto aj mletú škoricu osve, do druhej misky. Keď bucky trocha ochladli, vykúpala som ich v roztopenom masle a následne vyváľala v posýpkach. U nás idú tieto chute, ale môžete si vyrobiť aj s kakaovým práškom alebo kokosom, či len vanilkový cukor.

    Trdelníkové rožteky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Cesto je výborné, jemné vďaka žĺtkom a maslu, chuť a vôňu dodá aj (r)um.

    Trdelníkové rožteky (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

45678
Chutné "tučniačiky" si napriekla,Ivetka, mám rovnaký recept,ale ja ich natáčam na formičky na šamrony, HM..!? vyskúšam podľa teba, pozdravujem Ťa:-)
haji
Moc pěkný receptík, hodný vyzkoušení, o skvělé chuti nepochybuji. Vpašovala bych strouhanou citronovou kůru. Milá Kuku, toto je prudce jedlý recept, nebezpečný, pochybuji že jde přestat je ochutnávat, uf.
kukulienka71
@haji (10.11.2022 14:08)

Milá @haji , citronová kôra sa tam určite hodí, máš pravdu. Rohlíčky sa rýchlo minú, oplatí sa urobiť aj dvojnásobnú dávku.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia