Slaný koláč
Slaný koláč

Nebíčkový bryndzový podplamenník fotorecept

delight - fotkadelight, 15. januára 2018
Nebíčkový bryndzový podplamenník (fotorecept)
Foto: delight

Nenáročný recept so skvelým výsledkom! Podplamenník je nadýchaný, vláčny a dobre zasýti.

30 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
3 dcl
1 PL
1/2 kocky (čerstvé)
350 g
1 ks
1 PL
1 ks
1 ČL
Plnka:
500 g
180 g
1 ks
1 ČL




Postup

  1. 1

    Pripravíme si kvások - do hrnčeka s 1 dcl vlažným mliekom pridáme cukor a droždie. Prikryjeme utierkou a necháme odpočinúť, kým kvások narastie.

  2. 2

    Zatiaľ si preosejeme múku. Do nej pridáme soľ, vajce, masť a rozpučený uvarený zemiak. Pridáme vykysnutý kvások a spustíme robot. Postupne pridávame zvyšné vlažné mlieko. Cesto by malo byť vláčne a mierne lepivé.

    Nebíčkový bryndzový podplamenník (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Necháme približne hodinu kysnúť. Po vykysnutý cesto ručne premiešame a pridáme ešte trochu múky.

    Nebíčkový bryndzový podplamenník (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Plech s vyššími okrajmi si vymastíme a vysypeme múkou. Cesto premiestnime na plech a menším valčekom ho rozvaľkáme ku okrajom plechu. Na vrch cesta dáme plnku a nakrájanú cibuľku.

  5. 5

    Plnka: Na panvici si opražíme slaninku. V miske zmiešame bryndzu s kyslou smotanou, soľou, korením a petržlenovou vňaťou. Pridáme opraženú slaninku (aj s masťou, ktorá pri pražení vznikla). Plnku dáme na cesto a na ňu navrstvíme pokrájanú cibuľku.

  6. 6

    Pečieme na 180 stupňoch približne 30min.

    Nebíčkový bryndzový podplamenník (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Dobrú chuť priatelia!

    Nebíčkový bryndzový podplamenník (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

delight
@Motyka (15.1.2018 22:16) super, som presvedčená, že bude chutiť :-) dajte vedieť..

marienka44
Už je recept uložený v KK. Ale na trhoch predávajú podplamenníky pečené v peci s plameňom, od toho je názov a aj charakteristická chuť. Takú v el. rúre nedocielimem. :-(
jerica
Nezvyknem dávať surovú cibuľu, obyčajne keď som ju dala surovú, neprepiekla sa do mäkka, (len ked dám na múčne, mäso si vie poradiť so surovou cibuľou), potom ju decká dávali nabok, ochutnala som a veru som im to uznala, teraz kde idem použiť cibuľu na cesto a slano, nechám ju na masti prepražiť.
Ponúkla si fajnový receptík, hlavne keď máš prievan v hlave, čo navariť, lebo mne už z toho prievanu neprichádzajú žiadne nápady :-)
katka78
@Marienka44 (16.1.2018 21:18) To by si sa čudovala, aké divy urobí v elektrickej rúre papier na pečenie, ktorého kúštiček jedného rohu vzduch z ventilátora oprie o hornú špirálu. Efekt dymu aj s poctivým plameňom zaručený, rozhodne však odporúčam NEskúšať :-))
motyka
Včera večer bol, ale len jeden plech. Bol súúúúper. Dobrota. V sobotu robím znova, ale už dupľu. Bude trvalkou v našej kuchyni. Ďakujem za recept.
delight
@Jerica (16.1.2018 21:18)
ďakujem za radu. vyskúšam aj s opraženou cibuľkou. Je pravda, že po dopečení podplamenníka nie je úplne domäkka ale nám cibuľa nevadí v akejkoľvek forme a zjedol sa raz-dva :-)
1x jerica
motyka
Ospravedlňujem sa, že som nedala vedieť skôr. Spomenula som si až teraz, keď sledujem vyhodnotenie najlepších - výherných receptov.
@Delight - je výborný. Včera som ho piekla už 2x. Bude trvalkou v našej kuchyni. Odporúčam všetkým milovníkom bryndze. Včera som na polovičke plechu použila tvaroh s fetou / čo bolo v chladničke/, tiež výborné.