Trdelníky
Trdelníky

Domáce trdelníky

mysiacik - fotkamysiacik, 17. novembra 2017
Domáce trdelníky
Foto: mysiacik
70 minút
príprava
25 minút
na 170 °C

Suroviny

Na kysnuté cesto:
250 g
150 g
7 g
2 ks
7 PL
2 PL
200 ml
Posýpka:
4 bal
4 bal
2 ČL




Postup

  1. 1

    Zo surovín na cesto si vypracujeme hladké nelepivé cesto a necháme na teplom mieste vykysnúť aspoň hodinku.

  2. 2

    Keď máme cesto vykysnuté, umyté a usušené zaváraninové poháre s objemom 7 dcl si natrieme zvonka olejom. Cesto si vyklopíme na pomúčenú dosku a postupne si nožom odkrajujeme kusy z cesta a naťahujeme ho na dlhšie pásy, ktoré pomaly namotávame na pohár, ak sa nám aj odtrhne, vôbec nevadí, jednoducho napojíme ďalší. Takto si omoceme všetky poháre. Keď máme hotovo, vo väčšej miske, do ktorej sa nám zmestia aj poháre, vysypeme asi 4 balíčky škoricového cukru, 4 balíčky vanilkového a dve lyžičky škorice, premiešame.

  3. 3

    Cesto na pohároch natrieme olejom a zo všetkých strán ho obalíme posýpkou v miske tak, že môžeme poháre aj troška popritláčať. Takto hotové omotané poháre postavíme na plech a šup do rúry, pečieme asi na 170 až 180 stupňoch radšej troška dlhšie, aby sme nemali cesto surové..pribl 20 až 25 min., ale radšej sledujte. Ak je hotové, vytiahneme a ešte za tepla sťahujeme z pohárov, nakoniec ešte posypeme škoricovou zmesou a práškovým cukrom, uvaríme kávičku a môžme maškrtiť :D samozrejme, kto má rád trdelníky inej chuti, može si ich pripraviť s mletými orechmi, kokosom a pod.

Diskusia k receptu

klukodvody
Ty sklenice na plech položíme a nebo postavíme? Nikdy jsem to nedělal a chtěl bych vyzkoušet. Asi postavíme, ale radši se zeptám. Zdravíme a vypadají skvěle.
arnilka
krásny receptík. robím rovnako, len pásiky cesta natáčam na starý drevený valček obalený alobalom, potretý olejom, položím na formu na biskupský chlebíček, kde môžem prečnievajúce konce valčeka ľahko otáčať. po upečení za tepla ľahko stiahnem trdelník z valčeka a ked vychladne, pokrájam na kusy, ktoré obalím v zmesi cukru a škorice ako robíš aj ty. je to veľmi pohodlné a odpadne pracné umývanie množstva pohárov, z valčeka ľahko stiahnem alobal a vyhodím.
aj tvoj spôsob sa mi veľmi páči :-)
sovka62
Páči sa mi spôsob pečenia na pohároch, dobrý nápad, doteraz som skúšala len na obalených pollitrových plechovkách. Dosť sa mi to z nich šmýkalo smerom nadol, tebe to, tuším, držalo lepšie tak tvoj spôsob vyskúšam. Nechcem sa ťa dotknúť, možno máš vážny dôvod prečo použiť špaldovú múku, len si myslím, že na trdelníky sa veľmi nehodí. A možno si chutnala trdelník niekde na jarmoku a ten pravý skalický nepoznáš. Ani tento nie je ten úplne pravý (lebo nie je zo Skalice), ale veľmi sa naň podobá. Ak chceš, skús toto cesto, možno sa vám bude páčiť:
 varecha.pravda.sk/recepty/trdelnik-skoro-uplne-skalicky/3...
mysiacik
@Sovka62 (18.11.2017 11:40)

Vobec mi sem.nepridalo vsetko co som napisala...totiz aj ja robievam z klasickeho cesta kysnuteho..toto som chcela skusit hlavne pre moje deti
haji
Obdivuji každý recept na trdelníky, krásná práce, jsi šikulka!!
janculka
mne sa najviac osvedčili trdelníky namotané na trubičkách na šamrole. Sú síce také mini, ale na chuti im to neuberá.