Slaný koláč
Slaný koláč

Podplamenník podľa mňa fotorecept

selmapuma - fotkaselmapuma, 22. septembra 2018
Podplamenník podľa mňa (fotorecept)
Foto: selmapuma

Keďže na jarmoku nevedeli koľko majú pýtať za kúsok podplamennika, tak som si upiekla svoj podľa seba. Síce nie je pečený v peci, ale je robený z lásky a chutí ešte lepšie a aj syrový. K fazuľovej polievke, no 2 padli hneď bez polievky, ešteže som robila hneď z 1 kg múky.

20
porcií
90 minút
príprava
20 minút
na 200 °C

Suroviny

Cesto:
1 kg
20 g čerstvé
3 KL
1 KL
1 ks
2 PL roztopená
2 dl vlažné
5 dl vlažná
Navrch:
800 g
500 g
5 ks
100 g strúhaný

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Vypracujem si cesto z uvedených surovín a nechám 2x nakysnúť.

    Podplamenník podľa mňa (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Rozdelím na 3 ks a ešte 20 min nechám oddychovať.

    Podplamenník podľa mňa (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zatiaľ si nakrájam cibuľu a slaninku.

    Podplamenník podľa mňa (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Môže byť takto...

    Podplamenník podľa mňa (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Každý plech si potriem 2 lyžicami masti a dám prvé cesto, pokiaľ sa pečie jedno, tak ďalšie cesto premiesim, aby neprekyslo.

    Podplamenník podľa mňa (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Teraz si zapnem rúru na 200 stupňov, cesto zatiaľ oddychuje, o 10 min ho dám piecť takto ako je na ,,sucho" a pečiem 10 min aby chytilo farbu. Nebojte sa, ak sa cestu robia kopce.

    Podplamenník podľa mňa (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Vyberiem a hneď horúce natriem smotanou, posypem slaninkou a cibuľou, šupnem späť do rúry, dám na 250 stupňov a pečiem ďalších asi 10 min, aby boli kraje zlatisté... NESOLÍM

    Podplamenník podľa mňa (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Tak isto si pripravím aj syrový, na smotanu dám najprv strúhaný syr a potom slaninku a cibuľku. Takto som upiekla 3 kusy podplamenníkov.

    Podplamenník podľa mňa (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

11 komentárov k receptu
Pěkný recept, bohatě obloženo, krásně upečeno. Hned bych dala testovací vzoreček. Jsi šikulka a doma se mají jako na kraji v nebi - máš šikovné ruky a milující srdíčko! Krásná fota!
@Maska10 (22.9.2018 22:25)
Určitě jde sádlo do těsta. Tuk je v těstě potřebný, nejen jako nosič chuti. Aj moja babka dávala do kynutého těsta sádlo. Vepřové ani tak ne, ale jiného druhu /hydinové/, vždy říkala, že v trúbě se to vypeče. Nikdy jsem to v koláčoch nepznala. Naopak, byly žlutější od hydinového sádla. Sice se mi to jako dítěti moc nepozdávalo, ale koláče jsem nakonec jedla, až se mi dělaly boule za ušima. Jo, naše babky byly dobré hospodyňky.
U nás na jarmokoch predáva jedna pani podplameník, má ho famózny,rôzne druhy.Aj teraz na baníckych dňoch sme si pochutili na ňom.Máš pravdu cena je prehnaná,jeden trojuholník vo veľkosti pizze 3 eurá. Vydaril sa ti.

Pridaj komentár k receptu: