Podplamenník podľa mňa fotorecept
Foto: selmapuma
Keďže na jarmoku nevedeli koľko majú pýtať za kúsok podplamennika, tak som si upiekla svoj podľa seba. Síce nie je pečený v peci, ale Zobraziť celý popisKeďže na jarmoku nevedeli koľko majú pýtať za kúsok podplamennika, tak som si upiekla svoj podľa seba. Síce nie je pečený v peci, ale je robený z lásky a chutí ešte lepšie a aj syrový. K fazuľovej polievke, no 2 padli hneď bez polievky, ešteže som robila hneď z 1 kg múky.
porcií
príprava
na 200 °C
Suroviny
Cesto: | |
1 kg |
|
20 g čerstvé |
|
3 KL |
|
1 KL |
|
1 ks |
|
2 PL roztopená |
|
2 dl vlažné |
|
5 dl vlažná |
|
Navrch: | |
800 g |
|
500 g |
|
5 ks |
|
100 g strúhaný |
|
Postup
-
1
Vypracujem si cesto z uvedených surovín a nechám 2x nakysnúť.
-
2
Rozdelím na 3 ks a ešte 20 min nechám oddychovať.
-
3
Zatiaľ si nakrájam cibuľu a slaninku.
-
4
Môže byť takto...
-
5
Každý plech si potriem 2 lyžicami masti a dám prvé cesto, pokiaľ sa pečie jedno, tak ďalšie cesto premiesim, aby neprekyslo.
-
6
Teraz si zapnem rúru na 200 stupňov, cesto zatiaľ oddychuje, o 10 min ho dám piecť takto ako je na ,,sucho" a pečiem 10 min aby chytilo farbu. Nebojte sa, ak sa cestu robia kopce.
-
7
Vyberiem a hneď horúce natriem smotanou, posypem slaninkou a cibuľou, šupnem späť do rúry, dám na 250 stupňov a pečiem ďalších asi 10 min, aby boli kraje zlatisté... NESOLÍM
-
8
Tak isto si pripravím aj syrový, na smotanu dám najprv strúhaný syr a potom slaninku a cibuľku. Takto som upiekla 3 kusy podplamenníkov.
Určitě jde sádlo do těsta. Tuk je v těstě potřebný, nejen jako nosič chuti. Aj moja babka dávala do kynutého těsta sádlo. Vepřové ani tak ne, ale jiného druhu /hydinové/, vždy říkala, že v trúbě se to vypeče. Nikdy jsem to v koláčoch nepznala. Naopak, byly žlutější od hydinového sádla. Sice se mi to jako dítěti moc nepozdávalo, ale koláče jsem nakonec jedla, až se mi dělaly boule za ušima. Jo, naše babky byly dobré hospodyňky.
aj do cesta davam za 2 lyžice potom za 2 na kazdý plech
dakujem pekne
staci nikdy nedavam viac ak by nahodou ostalo na dalsi den , tak je cesto velmi citit po drozdí