Domáci škoricový a orechový trdelník
Foto: nathelly
Trdelník, ktorý chutí ako z jarmoku.
porcií
príprava
na 220 °C
Suroviny
Na 6 ks potrebujeme: | |
220 ml vlažné |
|
3 PL |
|
40 g |
|
500 g |
|
štipka |
|
1 ks |
|
1 ks |
|
50 g roztopené |
|
Na potretie: | |
(alebo roztopené maslo) |
|
Na obalenie: | |
|
|
mleté |
|
|
Postup
-
1
Do vlažného mlieka pridáme cukor a droždie. Dáme na teplé miesto, kým droždie nenapučí (cca 10 minút).
- 2
Do väčšej misky dáme múku, štipku soli, vajíčko, vaječný žĺtok a roztopené maslo. Keď je droždie napučané, vylejeme ho do zmesi s múkou a vypracujeme cesto. Malo by byť tuhšie a pevnejšie, aby sa netrhalo. Cesto dáme na 45-60 min vykysnúť ma teplé miesto.
- 3
Kým cesto kysne, nachystáme si zmesi, v ktorých budeme trdelníky obaľovať - mleté orechy s cukrom a mletú škoricu s cukrom. Pripravíme si 6 rovnakých plechoviek, ktoré obalíme alobalom a natrieme olejom alebo roztopeným maslom.
- 4
Keď je cesto vykysnuté, rozdelíme ho na 6 častí. Z každej časti šúľaním vytvoríme dlhý šúľanec (na 1 trdelník potrebujeme asi 150 cm dlhý šúľanec). Ten potom namotáme na plechovku a jemne popritláčame, aby sa jednotlivé "pásiky" spojili. Vrch potrieme olejom/maslom a obalíme v orechoch alebo škorici.
- 5
Trdelníky poukladáme na plech - môžeme postojačky alebo aj položiť poležiačky (tak som ich piekla ja). Dáme do vopred predohriatej rúry na 220 °C a pečieme 12-15 min. Keď sú trdelníky hotové, vyberieme ich z rúry a ešte teplé ich znova obalíme v orechoch alebo škorici.
Tiež trdelník:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu