Trdelník prvotina fotorecept

danculka - fotkadanculka, 7. novembra 2011
Trdelník prvotina (fotorecept)
Foto: danculka

Jasné že recept je ,,skalický,, ,ale ja ho robím prvý krát,preto rospis na dva menšie....či už je to recept pravý,alebo nie neviem,ale Zobraziť celý popisJasné že recept je ,,skalický,, ,ale ja ho robím prvý krát,preto rospis na dva menšie....či už je to recept pravý,alebo nie neviem,ale chutil,ako z jarmoku...

14
porcií
10+30 minút
príprava
30 minút
na 160 °C

Suroviny

250g
40g
štipka
2pl+1pl na posypanie
125ml
1/2 sáčka
1+1 na potretie
50g
12 kociek




Postup

  1. 1

    Z mlieka trošky cukru a droždia si urobíme kvások..

    Trdelník prvotina (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    do múka si dáme soľ ,cukor, rozpustené maslo,vajce s z kváskom urobíme tuhšie cesto a dáme na 30 min kysnúť...

    Trdelník prvotina (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    medzi tým si obalíme valček hrubším alobalom a tak máme pripravené ,,trdlo,, na čom to budeme piecť,...dáme to na hlboký plech po dĺžke,sem tam otočíme...

    Trdelník prvotina (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    vlašské orechy a kockový cukor posekáme na drobnejšie...

    Trdelník prvotina (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    z cesta urobíme dva bochníčky a takto ich vyšúľame...

    Trdelník prvotina (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    na valček ich natočíme,koniec zastrčíme pod posledný závit...

    Trdelník prvotina (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    potrieme vajíčkom...

    Trdelník prvotina (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    obalíme v orechoch a cukre...a dáme piecť...pri teplote 160-180 st do ružova...

    Trdelník prvotina (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    upečený trdelník stiahneme z valčeka....

    Trdelník prvotina (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    pokrájame po závitoch a ocukríme pr.cukrom...a podávame.

    Trdelník prvotina (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

elisticka
waaaaaau nadherny je.....oplati sa urobit doma to bude vona po celom dome:-))
macusa
uzasne! na valceku ma to teda nenapadlo!
dakujem za recept
betus1984
neviete mi povedat, ci ten valcek nezhori? :) mam plynovu trubu :)
torticka
Danculka, Ty si šikulka. Veľmi krásne prevedenie. Žeby som išla do Žiaru na trdelník? V Novej Bani mám rodinu, a cestou by som si odskočila k Danculke. Už je v KK.
eunika
na každom bardejovskom jarmoku som sa najviac tešila na trdelník,tento vyzerá nádherne asi vyskúšam ...
vierik
Je krásne vypečený,dobrý nápad s tým váľkom,škoda že drevený mám len jeden a druhý umelý,budem ďalej piecť na forme....:-)
katkaszaboova
Nápad s valčekom je úžasný! Vždy som chcela vyskúšať domáci trdelník, no toto ma nikdy nenapadlo, tak možno teraz...
posledné foto je veľmi lákavé!
matata1
Konečne viem ako na to. Na jarmoku už nevedia čo za to pýtať. Keď som naposledy videla tú cenu, hneď mi prešla chuť. A dokonca "výrobcovia" neboli ani zo Skalice, ale niekde z Maďarska.
dorisa
Včera som sa dívala na recept, asi sme mali rovnaké myšlienky. Skvelo si to vymyslela, chválim.
danculka
Možno po5krát to bude lepšie,všetkým veľmi pekne ďakujem@belus neboj valok nezhorí,keď ho dáš 2xdo alobalu toho hrubšieho
luliatko
spravím mamine na blížiace sa meniny, ukladám, SUPER:)
tinca
júj či je krásny až do PD zavoňal, už sa teším na vianočný jarmok, tam si ho dávame, samozrejme od skaličanov :)
janger
@danculka , no to je napad, ten valcek! Mam recept, co sa to dava na formu na srnci chrbat, ale toto je sikovnejsie.
sonulienka
To je naozaj super nemám slov si nesmierne šikovnááááááááááááááá
1*****************
ola111
Tak trdelník je to jediné,čo si na jarmoku kupujem,ale ten tvoj nápad
s tým valčekom,to nemá chybu:-)))
3sandra3
to je nádhera... musím vyskúšať, ale neviem, či sa mi tak pekne podarí
marianne69
@danculka prvy krat som ho jedla tohto roku na country-feste v lodenici Piestany.Bol vyborny,ale oni ho obalovali v orechoch,vanilke,kakau,skorici az po upeceni.A na co ten valcek v rure polozis?Si straasne sikovna:-)
danculka
@ola111 , ten nápad s valčekom si neprisvojujem,to mi navrhla jedna pani,že keď začínala s pečením ,,trdelníkov,, ,že ich robila takto,,,,,@3sandra3 vyskúšaj prinamenšom sliepky zožeru...:))))
sovka62
Na vysokej sme mali spolužiačku, Kláriku Vlkovú, tá nám nosila originál doma pečené skalické trdelníky. Recept som stratila, ale pamätám si, že tam išli žĺtky,jedno na 100 g múky. Tie tam nemáš, ale možno je to takto zdravšie.
A chcem sa spýtať, musela si to otáčať, alebo sa to upieklo rovnomerne?
danculka
@marianne ,kakaové možno obaľujú až potom,asi by to zhorelo skôr,ako by bol upečený,ale orechové obaľovali na jarmoku pred pečením,a na čo valček položím?Na veľký a hlavne hlboký plech,aby sa natočené cesto nedotýkolo o plech,ale rúčky sa položia na okraj plechu a dá sa to aj otáčať....
1x ala64
danculka
@sovka , ja som to otáčala , ale len zo zvedavosti a šlo to,a tie žĺtky som v recepte nemala , len 1 vajce možno niekto má aj lepší recept,nech sa ozve vyskúšam...dík za koment...
anykama
Super !!! Tolko rokov pečiem a ma to nenapadlo.Ďakujem za nápad.
babkamt
Tak raz do roka pečiem trdelník.Dávala som ho na srnčí chrbát.Ale ten tvoj super nápad využijem.
mamatata2
Nedávno sme boli na Záhorí a dostali sme po trdelníku. Tak sme sa nadchýnali, že škoda, že nemáme ako upiecť doma túto lahôdku a zrazu je tu Tvoj recept. Super nápad.
diabambulka
to nemá chybu, to je na rád zlatej varešky, super :-) chcem sa opýtať ten alobal na valčeku treba aj natrieť, alebo netreby nejakým tukom-ide to dobre dole? a koľko trdelníkov vyšlo z tohto množstva cesta 1 alebo 2. veľmi sa mi to páči, ukladám, za toto ma chlapi pochvália :-)))ďakujem
strelka
Okamžite zakladám, vyzerá úžasne! To je super, že si môžem spraviť doma svoj trdelník. Dobrý nápad :-)
mariaklara
U nás teraz predávajú pred tescom, ale tá cena, radšej si urobí, si šikula.
danculka
@diabambulka , ja som pod prvý trošku natrela tukom,vyšli mi dva nie veľké,záleží na hrúbke valčeka...díky...
ajuschka
jeeeej to je vazne parada :) valcek mam dost hruby, a taky hlboky plech nemam, ale nejako si poradim ;) palec hore, a saanka dolu @danculka :)
1956
áno, už som robila, bol fantastický a chutil aj mojim kolegom. Dala som na plech dva valčeky a jedno cesto som posypala orechami a druhé makom, lebo muž zbožňuje všetko kde je mak.
akeber
1*...niet čo dodať.....mňam už je v mojej kk
orchidea
jééééééééj tak ten je ozaj ako z jarmoku, zbožňujem ich, ukladám si recept a už sa teším keď budem skúšať, dúfam že sa mi tiež tak podarí ako tebe
astheart
Můj obdiv! Já si trdelník koupím tak jednou za rok na Vánočních trzích v Ostravě. Teď je prodávají u nás před Albertem, ale ta cena!!!! Zkusím určitě!
danculka
Som nesmierne rada a veľmi pekne ďakujem za komentáre,potešia aj povzbudia...ešte raz dík všetkým...
garanco
Potešenie pre oko, pohladkanie chuťových pohárikov, podráždenie čuchových buniek, iba hmat nemá čo okúsiť takto na obrázku!
Ukladám recept aj Tvoj nápad, upečiem:-))
Dúfam, že aj Dr. Oetker Ťa odmení!
jerica
@danculka tak je to krásne až sa musím usmievať čo na tej našej varecha.sk sa nenaučím,veď už len ten nápad s tým valčekom,určite si to vyskúšam,veľmi sa mi to pozdáva jednoduché a pritom nápadité ako oklamať originál.
@danculka stále viac a viac Ťa objavujem aj chválim Tvoje recepty:-)) máš ich už chválihodne neúrekom !!
danculka
@jerica a ocko sa nespiera proti novotám,stále to má kto jesť,až sa čudujem:)))),dík...
drquinova2
ukladám a vyskúšam. Dobrý nápad. Jedla som pravý skalický trdelník-no poviem Vám je to chuť s veľkým "CH". Ak bude taký napíšem.
tatranka
No teda !!!!!!!Paráda !!!Pečiem trdelník,ale na formách od srnčieho chrbta.No toto je ako orginál.Chválim.
torticka
danculka, ďakujem, ale najprv sa musím naučiť nastupovať do auta.
smorko
Nádhera a dobrý nápad s tým valčekom.Ukladám do KK.
zdezda
Fantázia, prekrásny trdelník, v akej rúre pečieš? Ja mám starú, plynovú, neviem, či by sa mi v nej tak pekne upiekol. Si proste varešková umelkyňa :-)
anabelka
krásny, to je úplne super, je krásny a určite aj výborný.
danculka
@zdezda ,pečiem v elektrickej rúre,za poklony ďakujem,ale je tu kopec takých umelkýň a Ty si tiež jednou z nich,ešte raz všetkým ďakujem...
trencanka
Uz som to takto piekla, je to super. Len ja som urobila chybu, tie sulance som nadpajala a v trube sa mi to zacalo rozpadat. Chuti ale vyborne.
tetuska
podaril sa, podaril, to nie je prvotina, už sa teším na tú chuť...
marus45
No všetky chvály tu už boli napísané....Ty si proste super výmyselníčka....
hubarka35
ja som až onemela pri pohlade na tvoj krásny domáci trdelník,vždy na trhoch ma láka jeho vôna-no nikdy si ho nekúpim...si skvelá kuchárka,cukrárka...až normálne slintačku mám...ja skúsim ten valek dat na pekač ovalny-bude sa to dat otačat pekne...asi zabažím....
evanaaa
Ten trdelník ma priam volá, aby som ho zjedla! Ja som ich milovala, vždy som si kúpila, aj u nás v obchodíku ich mali priamo zo Skalice. Najradšej som mala orieškový. Ak si dáte do vyhľadávača ( hore) Trdelník, ukáže sa vám tu pár receptov, ktoré pridali varecháčky, je tam aj s valčekom, a zaujímavý je príspevok od 2010 - japonský trdelník, ako aj história, aj samotná Skalica. Trdelníky, alebo aspoň im podobné sa však piekli vo viacerých krajinách Európy, ale aj inde. Sú tam aj videá, a pri Skalickej histórii je zaujímavý obrázkový postup, ako ho ženičky vtedy piekli. A niekedy sa nerobili len šúlky, ale sa vyvaľkalo cesto a nakrájali pásiky, ktoré sa navíjali na trdlo tak, že sa prekrývali. Dokonca je aj plnený orechovou plnkou. Pozrite sa, je to zaujímavé.
evanaaa
V jednom z receptov sa spomína ako pomôcka aj fľaša obalená alobalom, ale to sa mi moc nepozdáva, ten valček je lepší, aj ten tam je.
danculka
@evanaaa ,určite si to popozerám a iste tam bude aj cesto iné,ako hovorila ,,sovka,, viac žĺtkov,ja sa tiež teším novým veciam...dík..
palokuchki
Trdelnik som jedla prvy a jediny raz ked som bola naposledy na Slovensku. Kupila som si ho v Nitre pred Tescom hlavne kvoli tomu lebo som bola zvedava ako to chuti. Bol dost drahy a vobec nebol prepeceny. Z vnutornej strany bol uplne surovy. Ked budem mat najblizsie cas skusim si upiect doma podla teba.
dorisa
Blahoželám, Anička k výhre, pohrala si sa s receptíkom.
diabambulka
tak toto bol môj typ na výhru, super nápad, hneď som to manželovi ospevovala, že musíme vyskúšať a ako super to vyzerá :-) srdečne blahoželám :-)))
hubata
Aj ja blahoželám, je to po zásluhe.
A ako sa ten valček otáčal, nebolo to z jednej strny ako pri šamroliach splasknuté?
hubata
Krásny, je taký bacuľatý, zdravý, hodne posypaný. Určite je voňavý od vanilky. Si veľmi šikovná, dokážeš si poradiť v každej situácii. Ukladám, aj keď neviem či aj môj by bol taký ....
hubarka35
robila som tvoj trdelník,chutovo výborný.....len pri prvom otočení valčeka mi polka spadla do pekáča....tak potom som piekla ostatok len po polke na vrchu válka....
nicopopa
Krasny receptik a postup. A ja som urobila doma trdelnik alebo kurtos kolac ako sa vola u nas. Chuti fantasticke. Blahoželam k vyhre.
mojack
Blahoželam k vyhre. Videla som davnejsie tento recept, ale zial mam len plastovy valček :-(((
danculka
Za blahoželanie ďakujem všetkým,každá ktorá vyhrala si zaslúži môj obdiv,ale aj tie ktoré dali recept a nevyhral už to je výhra,že sa ti ku nemu vyjadrí pár ,,varecháčok,, ,lebo ste tam ženy ,ktoré ešte pracujete a viem čo to znamená,venovať sa rodine ,oprať ožehliť ,úlohy s detmi a nezabudnúť recept na varechu..moja poklona všetkým...
danculka
@hubat á až teraz som si prečítala tvoj dotaz,prepáč nie je to scapnuté ,ako pri šamrolách,tie ležia na plechu a trdelník nie,rúčky na valčeku sú na hornej strane plechu a môžeš to aj otáčať...
cica2
fantastický nápad a nádherný výsledok, tiež sa pripájam a gratulujem:D
cica2
a samozrejme si receptík ukladám, my máme radi trdelník, u nás ho zvyknú predávať pred tescom ale čím ďalej, tým je drahší a radšej sa odhodlám a skúsim ho upiecť doma:)
andys
Och :) Ukladám si, vyskúšam, trdelník máme veľmi radi. Krásny recept!
betka11
@danculka máš ho parádny,mám rcp už dávnejšie aj s takýmto postupom, len som nemala odvahu sa do pečenia pustiť
salinka
Skusala som tento recept. Cela rodina zvedavo dohliadala:-) Vysledok bol fantasticky. Ja som na obalovanie pridala aj trocha skorice. No to bola vona na zblaznenie. Naozaj vyborne na nerozoznanie od toho praveho skalickeho. Dakujem za recept.
renka73
toto som hladala uz velmi dlho.Je to vyborny recepta...moooc dakujem.
anka22
super trdelník vyskušam niekde som čítala na plechovice od koly alebo piva obalit do alobalu a na to natočit to cesto len su také menšie trdelníčky ale to nevadí hlavne že budu chutit dakujem za recept
sejla
No aj ja vyskusam isto uz v novej rure ,,ak sa mi podari ,odfotim a dam na varechu..... inak peciem torty, kolace na zakazku ,ale toto je vazne pekne a verim ,ze chutne ... este som ani neochutnala trdelnik tak ho upeciem rodine ..... dakujem za receptik.....
janalad
moj trdelnik, sa pecie..... cele mi to spadlo na plech:( a tak krasne to vypadalo surove namotane na valceku.
kde som urobila chybu? ten alobal sa aj niecim natiera? ja som ano
ach jaj :(
frezia
Som uplne sokovana,ako moze niekto upiect taku nadheru? Trdelnik som jedla asi 2x v zivote,niekde na jarmoku a velmi mi chutil. Myslim,ze ho vyskusam sama urobit.
eviana
Krásny trdelník si spravila @danculka... skoro jak pravý skalický, veľmi chválim a niekedy vyskúšam - super nápad s valčekom, za 5* :)
adad
danculka dakujem krasne za recept, dnes som ich robila, vynikos!!! Vydarili sa ako tvoje. Deti si nevedeli vynachvalit, vysli mi dva z davky, velmi rychlo usli! :))
ocko
a ma niektora original recept na pravy skalicky ak ano poprosim o uvernenie ak moze a chce dakuem a urcite to potesi aj ostatne dievcata...
jarusnica
ahoj Danculka, dnes som piekla trdelnik podľa Teba a Tvojich super pomôcok - obalený valček a pod.ˇUplne prvý raz vo svojom živote, podotýkam...Prvý trdelník zliezol z valčeka a keď som tťo v rúre videla, do druhej polovice cesta som dosypala múku, a d ten dopadol ukážkovo!!!Baby cesto musí byť fakt tuhšie,takže aj pre ostatné rada pridať ešte tak 10 -15 g múky a bude to ok!!!Danculka,ďakujem za receptík, budem už len podľa Teba s malou úpravou!!!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia