Sladkosti bez chémie:
Domáce cukríky bez umelín, pre radosť aj na boľavé hrdlo

Jana Klimanová, 31. mája 2023     4 minúty čítania

Chcete sa vyhnúť cukrovinkám plným umelých farbív, sladidiel a konzervantov zo supermarketu, a zároveň svojim drobcom neodopierať sladkosti? Máme pre vás zopár tipov na domáce cukríky plné vitamínov.



Foto: Shutterstock

Gumené medvedíky v ovocnej verzii

Ak vaše deti milujú gumené medvedíky, vyrobte im domácu verziu z čerstvej šťavy zo sezónneho ovocia. Cukríky môžu byť jahodové, malinové, ríbezľové, ale aj napríklad pomarančové. Na získanie šťavy použite odšťavovač, ovocie môžete prepasírovať aj cez sitko. Je dôležité, aby sa do šťavy nedostali žiadne zrniečka.

S pekným tvarom domácich cukroviniek vám pomôžu silikónové formičky, môžete použiť aj tie na ľad. Pripravenú hmotu však môžete vyliať aj do silikónového pekáča a stuhnutú potom nakrájať na menšie kúsky rôznych tvarov.



Foto: Shutterstock

Na prípravu takýchto cukríkov budete potrebovať želatínu - v obchodoch bežne dostanete kúpiť bravčovú, ak si však chcete v cukríkoch dopriať viac kolagénu, použite hovädziu želatínu. Vegetariáni môžu siahnuť po agare, čo je želírovací prípravok z morských rias.

Prisladiť ich môžete medom alebo stéviou. Domáce cukríky skladujte v suchu, v uzatvorených nádobách, aby nenavlhli.

Domáce želé cukríky zo želatíny

Potrebujeme:
  • 100 g cukru/medu
  • 30 ml čerstvej ovocnej šťavy
  • 20 ml citrónovej šťavy
  • 20 g práškovej želatíny
  • 50 ml vody

  • 1. Všetky prísady zmiešame v hrnci a necháme desať minút napučať. Potom zmes privedieme za stáleho miešania k varu, aby sa želatína rozpustila, ihneď odstavíme z platne a hmotu nalejeme do formičiek.
    2. Po vychladnutí dáme formičky so želé na desať hodín stuhnúť do chladničky.
    3. Hotové cukríky vyberieme z formičiek, prípadne plát vcelku nakrájame nožom na menšie kúsky. Ak cukríky nejdú z formy vybrať, pomôže, ak ich vložíme na pár minút do mrazničky.

    Bylinkové cukríky pre zdravie

    Chuťovo príjemné sú cukríky z mäty, pri bolestiach hrdla sa hodí verzia so šalviou. Cmúľanie levanduľových cukríkov vás zase príjemne upokojí.



    Foto: Shutterstock

    Liečivé zázvorové pastilky vám urobia dobrú službu pri kašli a nachladnutí. Zmes osviežite mletým klinčekom a medom. Takéto pastilky môžete vhodiť do horúcej vody a máte zdravý nápoj.


    Domáce zázvorové pastilky

    Potrebujeme:
  • 200 ml cukru/medu
  • 100 ml vody
  • 2 ČL citrónovej šťavy
  • 2 ČL strúhaného zázvoru
  • 1 ČL mletých klinčekov/mletej škorice

    1. Do hrnca nalejeme vodu, prisypeme cukor a postupne pridáme všetky ingrediencie.
    2. Privedieme k varu, znížime teplotu a varíme 20 minút.
    3. Necháme chvíľu odstáť, medzitým si pripravíme plech s papierom na pečenie.
    4. Zmes naberáme čajovou lyžičkou a na plech s papierom robíme malé, asi centimetrové kvapky. Na záver cukríky poprášime práškovým cukrom, aby sa nezlepili. Keď pastilky úplne stuhnú, preložíme ich do uzatvárateľnej sklenej nádoby.





  • ANKETA: Hľadáte vždy alternatívne možnosti, ako svojim deťom či vnúčatám ponúknuť zdravšie sladkosti?

    87,0%



    13,0%







    Diskusia k článku







     



    TOPlist