Foto: jane1
Prasiatko som robila na svoju tridsiatku, inšpirovala som sa na internete, vyrobila som si maketu z papiera na pečenie, len tak od oka, základný Zobraziť celý popisPrasiatko som robila na svoju tridsiatku, inšpirovala som sa na internete, vyrobila som si maketu z papiera na pečenie, len tak od oka, základný tvar. čo sa týka potiahnutia, hmotu ktorú som použila som kúpila cez internet, ale je možné použiť doma veľmi jednoducho vyrobený nepravý marcipán. Je to skutočne jednoduché, aj keď možno nevyzerá :)
porcií
príprava
na 150 °C
Suroviny
Cesto 2x: | |
7 ks |
|
125 g |
|
1 ks |
|
185 g |
|
8 PL horúca |
|
380 g |
|
1 1/2 ks |
|
Krém: | |
250 g |
|
250 ml |
|
150 g |
|
120 g |
|
400 g |
|
200 - 300 g |
|
Mliečny marcipán: | |
400 g |
|
400 g |
|
125 g |
|
1 kl |
|
Postup
-
1
Deň vopred si uvaríme krém. Smotanu s cukrom varíme, keď sa cukor rozpustí, vmiešame kakao a rozpustenú ceru. Pomôžeme si mixérom, aby sme dobre zapracovali kakao a po vychladnutí dáme stuhnúť do chladničky. Na druhý deň všľaháme maslo a heru.
- 2
Upečieme 2 krát korpus na hlbokom klasickom plechu. Do jedného môžeme dať 3 pl kakaa. Žĺtky s práškovým cukrom a horúcou vodou zvlášť, bielky s kryštálovým cukrom na sneh, potom zmiešať s múkou a práškom do pečiva. Po vychladnutí prerežeme a získame 4 pláty. Na papier na pečenie si nakreslíme základný tvar, vystrihneme a korpusy vyrežeme podľa tejto makety. Dáme si na tácku alebo kartón obalený baliacim papierom a potravinovou fóliou, baliaci papier rozdelený na polovicu, ide o to, aby sme si tácku nezašpinili a na konci jednoducho vytiahneme obe papiere.
- 3
Korpusy natrieme krémom / nechajme si krém este na natretie torty /a naskladáme na seba, orezaním dotvarujeme, dôležité je najmä znížiť prednú časť hlavy. Z orezkov získame zmiešaním s krémom, nejakým pikantným džemom / nemusí byť/ a prípadne trochou rumu. Môžeme pridať piškóty, aby sme mali viac punčoviny. Ja to všetko vrazím do robota a vymiešam :)
- 4
Teraz tvarujeme punčovinou hlavu, chrbátik a nožičky, nakoniec všetko potrieme krémom. Ak by nám krém nevyšiel, stačí vyšľahať maslo s trochou cukru. Natrieme dôkladne a dáme poriadne vychladiť.
- 5
Ak robíme marcipán, jednoducho zmiešame mlieko s cukrom, oboje preosejeme, pridáme rozpustenú ceru a miesime. v prípade potreby doplníme vodu, ale opatrne. Rozvaľkáme na cca 3-4 mm, väčší formát ako je samotné prasiatko, obtočíme čiastočne na valček a prenesieme na prasiatko. Postupne jemne pritláčame a uhládzame, nadbytok orežeme. Zo zbytkov urobíme chvostík a ušká a necháme zasušiť. môžeme tiež pripraviť zeleninku :)
- 6
Ideme farbiť: ak máme potravinárske farby / dajú sa kúpiť v drogérii alebo potravinách tekuté alebo aj práškové / ak nemáme, vystačíme si prinajhoršom s kakaom. Ja som miešala oranžovu farbu s kakao a troškou bieleho alkoholu. Natierala som štetcom a nakonci potrela trochou oleja. Nafarbíme aj chvost a uši a po zaschnutí bielkom prilepíme. prasiatko bude vážiť cca 4 kg. podľa toho, akú veľkú maketu si vytvoríte.
- 7
dozdobíme :) ja som zeleninku robila deň, dva vopred. a urobila som si aj nožík :) používala som hmotu smartlex velvet aj na poťah aj na zeleninku Takýto darček určite poteší každého :) Dobrú chuť
- 2
aj ked sem tam síce njdeš postup, ale málokedy sú naozaj podrobné :)
potom musíš zapojiť aj fantáziu. vlastne tú ti treba celý čas :)))
marcy: a kde je tá inšpirácia :)
mam pridat žensé torzo? robila som teraz na sobotu manzelovi na narodky :)