Môže sa vám hodiť:
3 jednoduché finty, aby tuhé maslo z chladničky rýchlo zmäklo

Jarmila Horváthová, 7. júla 2023     3 minúty čítania

Potrebujete do cesta alebo krému zmäknuté maslo, lenže ste ho zabudli včas vybrať z chladničky? Vyskúšajte triky, ktoré nepoddajný tuk obmäkčia raz-dva.



Foto: Shutterstock

Určite ste túto situáciu už zažili – chcete si natrieť maslo na chlieb či pečivo, alebo potrebujete na prípravu cesta maslo izbovej teploty, ale ono sa nachádza v chladničke a je poriadne tuhé. Čakať, kým zmäkne, na to nemáte čas, veď kocke masla to môže trvať aj hodinu.

Ak potrebujete len kúsok masla na natretie pečiva, skúste si plátok odkrojiť škrabkou na zeleninu alebo po ňom prejdite sitkom a vzniknuté stružlinky sa už dajú natierať.



Foto: Shutterstock

Ale čo ak potrebujete masla viac, či už do cesta alebo krému? Mäknutie vo všeobecnosti možno urýchliť, keď maslo pokrájate na malé kúsky, ktoré však aj tak potrebujú na zmäknutie svoj čas. Existujú ale aj spôsoby, pri ktorých na to bude stačiť pár minút.

1. Trik s pohárom

Zohrejte väčší pohár v mikrovlnke, alebo ho naplňte horúcou vodou a počkajte 1-2 minúty. Vodu vylejte, kus masla, ktorý práve potrebujete dajte na tanier a prikryte ho horúcim pohárom. Za pár minút maslo zmäkne.



Foto: Shutterstock

2. Trik s valčekom

Maslo dajte do mikroténového alebo plastového vrecúška. Zoberte valček na cesto a maslo postupne rozvaľkajte, pri tomto procese zmäkne. Tento spôsob sa používa vtedy, ak potrebujete zmäknuté maslo do cesta a nezáleží vám na tom, ako vyzerá.



Foto: Shutterstock

3. Trik s teplým hrncom

Do hrnca dajte variť vodu, keď zovrie, sporák vypnite a na hrniec postavte misku alebo tanier s tuhým maslom. Treba ho obracať, aby sa nezačalo topiť a po chvíli misku z hrnca odložiť. Tento spôsob je tiež vhodný, ak potrebujete zmäknuté maslo do cesta.



ANKETA: Rozčuľuje vás, keď si neviete natrieť maslo na chlieb či pečivo, pretože je tuhé?

58,5%



41,5%







Diskusia k článku

chemik
Proč to komplikovat, když kostka másla lehce změkne v mikrovlnce nastavené na minimální výkon 20% z 800W tj. 160W. Za 30 sec lze povrch roztírat, za 40 sec povolí i ve hmotě aniž by poznatelně utrpěla kvalita másla. Určitě méně než při několika hodinovém pobytu mimo chladničku.
Doufám, že nemusím zdůrazňovat, že máslo do mikrovlnky vkládáme v nekovové máselničce a bez aluminiové folie.






 



TOPlist