Foto: Shutterstock
Určite ste túto situáciu už zažili – chcete si natrieť maslo na chlieb či pečivo, alebo potrebujete na prípravu cesta maslo izbovej teploty, ale ono sa nachádza v chladničke a je poriadne tuhé. Čakať, kým zmäkne, na to nemáte čas, veď kocke masla to môže trvať aj hodinu.
Ak potrebujete len kúsok masla na natretie pečiva, skúste si plátok odkrojiť škrabkou na zeleninu alebo po ňom prejdite sitkom a vzniknuté stružlinky sa už dajú natierať.
Foto: Shutterstock
Ale čo ak potrebujete masla viac, či už do cesta alebo krému? Mäknutie vo všeobecnosti možno urýchliť, keď maslo pokrájate na malé kúsky, ktoré však aj tak potrebujú na zmäknutie svoj čas. Existujú ale aj spôsoby, pri ktorých na to bude stačiť pár minút.
1. Trik s pohárom
Zohrejte väčší pohár v mikrovlnke, alebo ho naplňte horúcou vodou a počkajte 1-2 minúty. Vodu vylejte, kus masla, ktorý práve potrebujete dajte na tanier a prikryte ho horúcim pohárom. Za pár minút maslo zmäkne.Foto: Shutterstock
2. Trik s valčekom
Maslo dajte do mikroténového alebo plastového vrecúška. Zoberte valček na cesto a maslo postupne rozvaľkajte, pri tomto procese zmäkne. Tento spôsob sa používa vtedy, ak potrebujete zmäknuté maslo do cesta a nezáleží vám na tom, ako vyzerá.Foto: Shutterstock
Doufám, že nemusím zdůrazňovat, že máslo do mikrovlnky vkládáme v nekovové máselničce a bez aluminiové folie.